Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A szelídgesztenye betegségei és növényvédelmi stratégiája

Egyes források szerint az első gesztenyefákat még a rómaiak hozták hazánkba, akik a növény terméséből őrölt lisztet nagy előszeretettel használták. A gesztenyét úgy tartják számon, mint az egyik leghosszabb élettartamú gyümölcsfa, ugyanis egyes fái Kőszeg környékén még a 600 éves kort is megélték!

A szelídgesztenye nevelése nem jár különösebben erőráfordítással, azonban a gesztenye a talajadottságokra igényes növényfajnak számít. A savas talajt részesíti előnyben, ebből kifolyólag inkább az ország nyugati felén terem jól. Természetesen más területeken is lehet ültetni, azonban érdemes ültetés előtt a talaj kémhatását ellenőrizni, és amennyiben szükséges, savanyú termőtalajjal kell feltölteni az ültető közeget.

Termőre fordulását tekintve a szelídgesztenye várhatóan bő tíz év múlva hozza majd az első fogyasztható terméseit. A termés szeptember és november között érik, az érettséget a felrepedt kupacs jelzi. A makk termés, vagyis maga a gesztenye ízletes téli csemegének számít. Táplálkozásbiológiai értékeit tekintve egy kalóriadús, szénhidrátban, keményítő tartalomban és rosttartalomban gazdag héjas gyümölcs.

A szelídgesztenye betegségei és az ellenük javasolható növényvédelmi kezelések

1. A gesztenye fitoftórás betegsége (tintabetegség) – Phytophthora cinnamomi, Phytophthora cambivora

Gesztenye fitoftórás betegsége

A fatörzs alsó részén, illetve gyakran a gyökereken is észrevehető sötét elszíneződés utalhat a szelídgesztenye fitoftórás betegségére

Betegség, tünetek: A legszembetűnőbb tünet a felrepedezett kéreg alatti sötétlilás, lilás elszíneződés. Ez a tünet gyakran a gyökereken is szemrevételezhető. A tünet áltlában a fatörzs talajközeli részénél fordul elő, ahol a besüppedt, vizenyős állagú kéreg alatt figyelhető meg a színelváltozás. A betegség hatására a fa fokozatosan pusztul.

Védekezés: A betegségnek ellenálló gesztenyefajtát érdemes ültetni.

2. A gesztenye mikoszferellás levélfoltossága – Mycosphaerella maculiformis

A gesztenye mikoszferellás levélfoltossága

A levél színén apró fekete foltok formájában ismerhető fel a foltbetegség

Betegség, tünetek: A különböző erdei fákon is előforduló betegség (juhar, éger, nyírfa) a szelídgesztenye gyakori foltbetegsége. A levelek színi oldalán 1-2mm átmérőjű, barnás foltok figyelhetőek meg. A foltok később összeolvadnak, majd a levéllel együtt a földre hullanak.

Védekezés: A legfontosabb a lehullott levelek talajba forgatása vagy megsemmisítése, így csökkentjük a kórokozó következő évi fertőzésének kialakulását.

3. A gesztenye krifonektriás kéregelhalása – Cryphonectria parasitica

Gesztenye krifonektriás kéregelhalása

A felrepedezett kéreg és a törzsön jól látható narancssárgás gombatelepek a krifonektriás kéregelhalás egyértelmű ismertetőjelei. A fa törzsén és ágain jelentkezhet a betegség besüppedő, felrepedező sebek formájában. A sebek alatt a kéreg és a háncsszövet elhal

Betegség, tünetek: A köznyelvben gyakran emlegetik kéregrák néven, ami tulajdonképpen egy gombafertőzés, mely a fa kérgének vöröses elszíneződésével kezdődik, majd a kéreg később felrepedezik, és leválik, végül, mikor a fertőzés tünetei körbeérnek a törzsön, az afeletti ágak elhalnak. A betegség a fa folyamatos leromlásához, majd pusztulásához vezet.

Védekezés: A betegség karantén károsítónak számít, azaz olyan károsító, melynek észlelésekor a kert – vagy ültetvény tulajdonosának bejelentési kötelezettsége van. A védekezésre és a betegség bejelentésére a hatályos növény-egészségügyi előírások a mérvadóak. Házi kertekben az elhalt, beteg ágrészek eltávolítása a legfontosabb. A metszéseket minden esetben kövessen egy alapos sebkezelés!

4. A gesztenye fomopsziszos betegsége – Phomopsis endogena

Gesztenye fomopsziszos betegsége

A képen a betegség által megfertőzött szelídgesztenye termések láthatók

Betegség, tünetek: Ez a gombás betegség a szelídgesztenye érésben lévő makktermését károsítja. A makk rendellenesen fejlődik: töpped, belül üregessé válik.

Védekezés: A lehullott, fertőzött makkok összegyűjtésével sokat tehetünk azért, hogy következő évben kisebb legyen a fertőzési nyomás.

Szeretne megbízható helyről erős, élettel teli szelídgesztenye csemetét kertjébe? Tekintse meg áruházam kínálatát ide kattintva!

A szelídgesztenye legfontosabb kártevői és az ellenük javasolható növényvédelmi kezelések

1. Gesztenyeormányos – Curculio elephas

Kifejlett gesztenyeormányos

Itt épp egy szelídgesztenye termésről figyelő, kifejlett gesztenyeormányost láthatunk

Rovar biológiája, kártétele: A gesztenyeormányos az ormányosbogarak családjába tartozó rovar, 6-8 mm hosszúsága, színe szürkésbarna. Évente egy nemzedékük fejlődik, lárvájuk a talajban telel át. A nőstény a tölgymakkba vagy a gesztenyébe helyezi el tojásait, melyből a kifejlődő lárva fokozatosan feléli a termés belsejét. A fertőzött gesztenyék az egészséges gesztenyékkel egy időben hullnak le.

Védekezés: Házi kerti körülmények között nem védekezünk a károsító ellen.

2. Tölgymakkmoly – Laspeyresia splendana

A képen egy tölgymakkmoly lárvája által károsított gesztenye termést láthatunk

Rovar biológiája, kártétele: A gesztenyeormányos mellett a tölgymakkmoly a gesztenye másik legfontosabb kártevője. A gesztenyeormányoshoz hasonlóan a tölgy, bükkfák és gesztenyefák terméseit egyaránt károsíthatják. A két faj károsításának elkülönítésére a legjobb megoldás, ha megtekintjük a lárvák által kirágott lyukat a termés felszínén. Míg a gesztenyeormányos lárvája kör alakú, addig a tölgymakkmoly lárvája ovális alakú lyukat készít. Az egy nemzedések tölgymakkmoly június-júliusban rajzik. A nőstények a termés közeli levelekre rakják tojásaikat. A fiatal lárvák felkeresik a termést, majd berágásukkal és érési táplálkozásukkal károsítják azt.

Védekezés: A kártevő ellen jelenleg nincs kidolgozott védekezési módszer.

3. Szelídgesztenye gubacsdarázs – Dryocosmus kuriphilus

Szelídgesztenye gubacsdarázs kártétele

A szelídgesztenye gubacsdarázs fő kártételét láthatjuk: a károsított rügyekből fejlődő egyenetlen hajtásokat

Rovar biológiája, kártétele: A gubacsdarázsfélék családjába tartozó szelídgesztenye gubacsdarázs a gesztenye fontos rügy- és hajtás kártevője. Az imágók júliustól augusztusig rajzanak, majd a nőstény a rügyekbe helyezi tojásait. A lárvák tavasszal, rügyfakadáskor kezdik meg táplálkozásukat, melynek az eredménye a hiányos hajtásfejlődés lesz.

Védekezés: A szelídgesztenye gubacsdarázsnak létezik egy igen szorgos természetes ellensége, a Torymus sinensis fürkészdarázs, melyre nyugodt szívvel rábízhatjuk a kártevő gyérítését.

Szeretne megbízható helyről erős, élettel teli szelídgesztenye csemetét kertjébe? Tekintse meg áruházam kínálatát ide kattintva!

Ha szeretné, hogy a szelídgesztenyét kedvelő ismerősei is kellőképpen tájékozottak legyenek a szelídgesztenye károsítóiról és az ellenük való védekezési lehetőségekről, akkor kérem ossza meg velük ezt a cikket!

Ismerje meg jobban a szelídgesztenyét, olvassa el a róla szóló cikkemet

További cikkeimet a Blogomban olvashatja, illetve tekintse meg növényvédelmi bejegyzéseimet is

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!