Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Tényleg csodafa a császárfa?

Erre a kérdésre a válasz nem egy egyszerű igen vagy nem. Ugyanis egy nagyon különleges megjelenésű és igazán egyedi képességekkel bíró fáról van szó, melyről nagyon sokféle információ kering a köztudatban. Ezek nagy része igaz, vannak közöttük azonban nem feltétlenül helytállóak is. Most ezekről rántom le a leplet!

Ha eddig azért nem ültetett fát a kertjébe, mert úgy gondolta, úgyis sok évbe kerül, mire nagyra nő, akkor most itt a remek lehetőség. Ugyanis a császárfa egyik ismérve, hogy nagyon gyorsan nőnek igen magasra. Emellett virágai és lombkoronája is lenyűgöző látványt nyújtanak.

Mi is tulajdonképpen a császárfa?

Az elnevezés nem véletlen, ugyanis valóban egy királyi szépségű fáról van szó. Egyébként tényleg egy méltóságról kapta a nevét, méghozzá II. Vilmos holland király feleségéről Anna Pavlovna Romanováról. Tulajdonképpen maga a fa is olyan, mint egy királynő. Különleges, törekvő, ugyanakkor törékeny, gondoskodásra éhező és nagyon sokoldalú. Ráadásul mindenki valami más miatt szeret bele.

Korábbi cikkemben bemutattam más megközelítésből is a császárfát. Olvasta már?

Van, aki a semmihez sem hasonlítható, hatalmas levelei miatt imádja, míg más a gyors növekedése miatt dönt a császárfa ültetése mellett. Nagyon jól tolerálja a különböző talajtípusokat és a gondozási igénye is alacsony. A császárfa igazi ékessége mégis a virágzata, az áprilisban-májusban nyíló harangszerűen csüngő rózsaszínes-lilás árnyalatú virágai keleties hangulatot árasztanak, melyekkel az egész kert atmoszféráját megváltoztatják!

Kinek ideális választás a császárfa?

Elsősorban azon kertbarátnak ideális választás a császárfa, aki intenzív növekedésű fát szeretne ültetni, ugyanis évente akár két métert is nőhet egy ilyen fa. Tehát ha van egy üres telke vagy egy olyan birtoka, ahova jól jönne, ha minél előbb ott teremne egy nagy méretű fa, akkor az Ön számára tökéletes a császárfa.

A juharok is kiválóak kerti felhasználásra. Cikkemből őket is megismerheti közelebbről!

A különleges fákat kedvelők számára is tartogat érdekességeket ez a növény, ugyanis lombozata átlagon felül dús, ezáltal kiváló árnyékot ad. A környezetbarátok is örülni fognak a császárfának, hiszen a nagy méretű levelei miatt nagy mennyiségű komposztanyagot ad.

Mire kell odafigyelni az ültetésnél?

Mikor elültetjük, még nem látszik, de hamarosan szokatlan méretű fával találjuk majd szembe magunkat, így az ültetés egyik legsarkalatosabb kérdése az ideális hely kiválasztása.

A kertészetemben számos díszfát megtalál, és meg is rendelheti őket! Kattintson ide!

Magassága a 15-20 métert is elérheti, lombkoronája igen terebélyes, így figyelembe kell venni a villanyvezetékeket, a közelben levő épületeket és a növényeket is, melyeket hamarosan teljesen leárnyékol majd. Fontos, hogy álljon meg a kertben és nézzen szét olyan szemmel, hogy mi lenne, ha itt lenne egy ilyen magas fa? Elérne valamit az ágaival? Zavarna valamit a lombkoronájával?

Ha nem, akkor szabad az út az ültetés előtt! Egy tágas kertben van tehát a legjobb helye a császárfának. Mivel konténeres kiszerelésben lehet megvásárolni, már begyökeresedve érkezik a kertjébe, így biztos alapokkal indulhat büszke császárfa tulajdonosként.

A fa elérhető a webáruházamban, ezeket ide kattintva tekinthet meg. 

Tényleg csodafa a császárfa?

Visszatérve az eredeti kérdéshez: még mindig nem lehet csupán egyetlen szóval válaszolni. Csoda jelzővel illethető a monumentális mérete, a domináns, esztétikus megjelenése és a lenyűgöző virágai. Ugyanakkor nem teljesen helytálló a vele kapcsolatos szóbeszéd és mítosz, mely szerint ez a fa „megmentheti a Földet”. Természetesen igaz az, hogy hamar nagyra nőnek és hatalmas levelei vannak, melyek pozitívan hatnak a klímára, azonban lényeges információ, hogy ezek a fák bizony minden télen visszafagynak.

Számos, gyorsan árnyékot adó díszfa közül is választhat kertészetemben!

Ez azt jelenti, hogy minden tavasszal láthatjuk, hogy „elvesz” a fagy valamennyit abból, amennyit korábban nőtt. Ezért van az, hogy nem látni Magyarországon több évtizede élő, hatalmasra nőtt császárfákat. Nyilván nem azt mondom, hogy emiatt nem érdemes elültetni, hiszen egy császárfa nem fél évre szól, akár tíz-tizenöt évig is a kert éke lehet megfelelő gondozás mellett. A császárfa méreteivel kapcsolatos videót ide kattintva tekintheti meg!

Ha tavaszi virágzású fa, akkor a császárfa mellett a mandula is igen jó választás. Olvasson róluk ebben a cikkemben!

Egy valami teljesen biztos: aki császárfát ültet, egy nagyon különleges fát tudhat magáénak, amely minden évben megörvendezteti a szépségével.

Kertészetemből rendelhet császárfa csemetéket!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!