Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü

A mandula ültetése

Megyeri Szabolcs
2015-01-23 12:45:40

A mandulafák ültetéséhez egy kis segédlet:

  • A mandula csemete ültetése során, kiemelt szerepet kell kapnia a gyökérzónának. Ezen belül, hogy hogyan növelhetjük mandula gyökérzónájának növekedési erélyét. Ezt úgy érhetjük el, hogy metsző olló segítségével, a gyökerek végéről 1-2 centiméteres szakaszt eltávolítunk. A lehető legkevesebbet redukáljuk a gyökérzónából, mivel minél több gyökeret meg kell tartani.
  • Miután az ültető gödör elérte a végleges formáját, a kiásott földet, ha túl agyagos, vagy túlságosan homokos, érdemes speciális földkeverékkel feljavítani. Abban az esetben, ha talajunk nagyon rossz minőségű érdemes a teljes ültető gödröt jobb minőségű talajjal feltölteni.
  • Az ültetés során érdemes szerves trágyát alkalmazni akkor is, ha jó minőségű a talaj, ugyanis ezek a trágyák hosszan 2-3 éven át képesek tápanyagaik leadására, így a fiatal csemeténk növekedését nagyban segítik.

  •  Helyezzük a szerves trágyát az ültető gödör aljába, és a szerves trágyát keverjük össze földdel, de ezt a keveréket sose hagyjuk érintkezni közvetlen a gyökérzónával.
  • A mandula csemete elhelyezése és beállítása rendkívül fontos folyamat, ügyeljünk rá, hogy a fa egyenesen, a függőlegeshez a lehető legközelebb álljon. Az ültetési magasság mérvadó pontja a szemzési, oltási hely, amelynek minden esetben a földfelszín felett kell elhelyezkednie. Ezt könnyen felismerhetjük jellegzetes heges felületérő.
  •  Végül, de nem utolsó sorban, soha ne felejtsük el a beiszapoló öntözést! A fiatal frissen ültetett csemetének sok vízre van szüksége, így ez egy elengedhetetlen folyamat.
Tartalomhoz tartozó címkék: mandulafa