Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A mandula ültetése és gondozása

A világ számtalan pontján megél a mandula, mely hazánkban is kedvelt növény. Meglepő módon az őszibarack a legközelebbi rokona, de a kajszibarack és a szilva sem áll tőle távol. Összeírtam a mandulafák ültetéséhez egy kis segédletet, hogy Ön is tudjon kertjében mandulát nevelni.

A legfőbb tudnivalók

• A mandula csemete ültetése során, kiemelt szerepet kell kapnia a gyökérzónának. Ezen belül, hogy hogyan növelhetjük mandula gyökérzónájának növekedési erélyét. Ezt úgy érhetjük el, hogy metsző olló segítségével, a gyökerek végéről 1-2 centiméteres szakaszt eltávolítunk. A lehető legkevesebbet redukáljuk a gyökérzónából, mivel minél több gyökeret meg kell tartani.

• Miután az ültető gödör elérte a végleges formáját, a kiásott földet, ha túl agyagos, vagy túlságosan homokos, érdemes speciális földkeverékkel feljavítani. Abban az esetben, ha talajunk nagyon rossz minőségű érdemes a teljes ültető gödröt jobb minőségű talajjal feltölteni. A legtöbb mandulának szüksége van porzó párra. A Robijn öntermékeny mandula ezzel szemben egymagában is tud termést hozni

• Alapvetően a mandula nem annyira igényes a talajra, ám a fiatal csemete ültetése során érdemes szerves trágyát alkalmazni akkor is, ha jó minőségű a talaj, ugyanis ezek a trágyák hosszan 2-3 éven át képesek tápanyagaik leadására, így a fiatal csemeténk növekedését nagyban segítik.

• Helyezzük a szerves trágyát az ültető gödör aljába, és a szerves trágyát keverjük össze földdel, de ezt a keveréket sose hagyjuk érintkezni közvetlen a gyökérzónával.

Nézze meg az alábbi videómat a 'Robijn' öntermékeny manduláról!

• A mandula csemete elhelyezése és beállítása rendkívül fontos folyamat, ügyeljünk rá, hogy a fa egyenesen, a függőlegeshez a lehető legközelebb álljon. Az ültetési magasság mérvadó pontja a szemzési, oltási hely, amelynek minden esetben a földfelszín felett kell elhelyezkednie. Ezt könnyen felismerhetjük jellegzetes heges felületérő.

Ismerje meg cikkemből a mandula növényvédelmét!

• Végül, de nem utolsó sorban, soha ne felejtsük el a beiszapoló öntözést! A fiatal frissen ültetett csemetének sok vízre van szüksége, így ez egy elengedhetetlen folyamat. Tekintse meg a Tétényi bőtermő mandula bemutatását A mandula gondozásának lépései A mandula tavaszi lemosó permetezése

• A tavaszi lemosó permetezés kora tavasszal a fák felületén áttelelt kártevők és kórokozók elpusztítása céljából alkalmazott növényvédelmi eljárás. Segítségével megelőzhetünk komoly gondot okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket. Valamint elég sok későbbi növényvédelmi költségtől óvjuk meg a pénztárcánkat.

• A tavaszi lemosó permetezéshez a következő szereket ajánlom: o Réz és kén hatóanyagú, kontakt hatásmechanizmusú gomba és baktériumölők. o Kontakt hatás mechanizmusú rovarölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre kijuttatva érvényesül (2014 végéig lehetett használni a nikotinoid hatóanyagú szereket). o Nem érdemes felszívódó szereket használni, mivel még a kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat.

Így néz ki a Budatétényi 70 mandula csemetém A mandula őszi lemosó permetezése:

• A őszi lemosó permetezést szintén a megelőzés a céljából végezzük, ugyanis a rovarok a petéiket a fa rejtett zugaiba, védett helyekre rakják le. A kórokozók a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek).

Szeretne Ön is a kertjébe mandulát? Nézze meg itt kertészetem választékát!

• Ez a fajta védekezés azonban csak enyhe telek esetén van jelentős, mivel a komolyabb téli fagyok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel. Avarkezelés a mandulafa körül A mandulánál akárcsak a többi gyümölcsfánál elmondható, hogy a lemosó permetezéssel nem ér véget a védekezés. Ugyanis az avarban úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni. Én személy szerint mindenképpen javaslom az avar eltüzelését vagy komposztként való felhasználását.(a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

Ismerje meg cikkemből a mandulát közelebbről is!

Hogyan kell öntözni a mandulát?

A hazánkban hulló elégséges mennyiségű csapadék rossz eloszlása miatt, szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlást javaslom a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.

Mire kell figyelni a mandulafa metszésénél?

A mandulafa metszése akárcsak az őszibaracké főleg a vezérágak visszametszéséből és a ritkító metszésből áll:

- A metszés egy kihagyhatatlan munkafolyamat, elmulasztása nem csak a termésre lesz negatív hatással, hanem a betegségekkel szemben is érzékenyebbé teszi a fát. A metszés mikéntje szempontjából fontos, hogy a vázágak és az oldalágaik metszését tavasszal végezzük. A ritkító metszés gyakorlatilag egybe esik a zöldmetszéssel ennek egyik oka a lombkorona megvilágítottságának javítása, a másik pedig a már az őszibaracknál is említett sebgyógyulás, ami a fagyérzékenység miatt jelentős.

- A mandulafa esetében nagyon fontos szerepük van a rövid termővesszőknek és a termőnyársaknak. Ezeket szálvesszőre metsszük, ami azt jelenti, hogy nem vágjuk vissza, hanem teljes hosszukban meghagyjuk. A letermett, sérült, beteg termőrészeken kívül csak a keresztbe növő ágakat távolítsuk el, ritkításra nincs szükség.

- A vázágakat az alakító metszés után is rendszeresen vissza kell metszeni, ennek oka, hogy a mandula rendkívül hajlamos a felkopaszodásra. Az elöregedett ágakat nem szabad ritkítással vagy a szokásos vissza metszéssel fiatalításra bírni, mivel ez a mandula esetében nem vezet eredményre. Az egyetlen út ha egész mélyen visszavágjuk, így kényszerítve arra, hogy az alvórügyekről újra hajtson.

Ugye, nem is olyan nehéz a mandula nevelése? Próbálja meg Ön is a kertjében ennek a nagyszerű gyümölcstermő növénynek a nevelését!

 

Szeretne Ön is a kertjébe mandulát? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!