Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü

A mandula ültetése és gondozása

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 23. 12:45:40

A világ számtalan pontján megél a mandula, mely hazánkban is kedvelt növény. Meglepő módon az őszibarack a legközelebbi rokona, de a kajszibarack és a szilva sem áll tőle távol.

Összeírtam a mandulafák ültetéséhez egy kis segédletet, hogy Ön is tudjon kertjében mandulát nevelni

 • A mandula csemete ültetése során, kiemelt szerepet kell kapnia a gyökérzónának. Ezen belül, hogy hogyan növelhetjük mandula gyökérzónájának növekedési erélyét. Ezt úgy érhetjük el, hogy metsző olló segítségével, a gyökerek végéről 1-2 centiméteres szakaszt eltávolítunk. A lehető legkevesebbet redukáljuk a gyökérzónából, mivel minél több gyökeret meg kell tartani.
 • Miután az ültető gödör elérte a végleges formáját, a kiásott földet, ha túl agyagos, vagy túlságosan homokos, érdemes speciális földkeverékkel feljavítani. Abban az esetben, ha talajunk nagyon rossz minőségű érdemes a teljes ültető gödröt jobb minőségű talajjal feltölteni.

A legtöbb mandulának szüksége van porzó párra. A Robijn öntermékeny mandula ezzel szemben egymagában is tud termést hozni

 • Alapvetően a mandula nem annyira igényes a talajra, ám a fiatal csemete ültetése során érdemes szerves trágyát alkalmazni akkor is, ha jó minőségű a talaj, ugyanis ezek a trágyák hosszan 2-3 éven át képesek tápanyagaik leadására, így a fiatal csemeténk növekedését nagyban segítik.

 • Helyezzük a szerves trágyát az ültető gödör aljába, és a szerves trágyát keverjük össze földdel, de ezt a keveréket sose hagyjuk érintkezni közvetlen a gyökérzónával.
 • A mandula csemete elhelyezése és beállítása rendkívül fontos folyamat, ügyeljünk rá, hogy a fa egyenesen, a függőlegeshez a lehető legközelebb álljon. Az ültetési magasság mérvadó pontja a szemzési, oltási hely, amelynek minden esetben a földfelszín felett kell elhelyezkednie. Ezt könnyen felismerhetjük jellegzetes heges felületérő.
 • Végül, de nem utolsó sorban, soha ne felejtsük el a beiszapoló öntözést! A fiatal frissen ültetett csemetének sok vízre van szüksége, így ez egy elengedhetetlen folyamat.

Tekintse meg a Tétényi bőtermő mandula bemutatását

A mandula gondozásának lépései

A mandula tavaszi lemosó permetezése

 • A tavaszi lemosó permetezés kora tavasszal a fák felületén áttelelt kártevők és kórokozók elpusztítása céljából alkalmazott növényvédelmi eljárás. Segítségével megelőzhetünk komoly gondot okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket. Valamint elég sok későbbi növényvédelmi költségtől óvjuk meg a pénztárcánkat.
 • A tavaszi lemosó permetezéshez a következő szereket ajánlom:
  • Réz és kén hatóanyagú, kontakt hatásmechanizmusú gomba és baktériumölők.
  • Kontakt hatás mechanizmusú rovarölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre kijuttatva érvényesül (2014 végéig lehetett használni a nikotinoid hatóanyagú szereket).
  • Nem érdemes felszívódó szereket használni, mivel még a kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat.

Így néz ki a Budatétényi 70 mandula csemetém

A mandula őszi lemosó permetezése

 • A őszi lemosó permetezést szintén a megelőzés a céljából végezzük, ugyanis a rovarok a petéiket a fa rejtett zugaiba, védett helyekre rakják le. A kórokozók a már megfertőzött növényi képletekben telelnek át (lehullott levél, ágak védett részei, vagy sérült ágrészek).
 • Ez a fajta védekezés azonban csak enyhe telek esetén van jelentős, mivel a komolyabb téli fagyok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel.

Avarkezelés a mandulafa körül

A mandulánál akárcsak a többi gyümölcsfánál elmondható, hogy a lemosó permetezéssel nem ér véget a védekezés. Ugyanis az avarban úgy a kártevők, mint a kórokozók át tudnak telelni. Én személy szerint mindenképpen javaslom az avar eltüzelését vagy komposztként való felhasználását.(a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők).

Hogyan kell öntözni a mandulát?

A hazánkban hulló elégséges mennyiségű csapadék rossz eloszlása miatt, szükséges az öntözés. A tápanyag utánpótlást javaslom a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokról. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára.

Mire kell figyelni a mandulafa metszésénél?

A mandulafa metszése akárcsak az őszibaracké főleg a vezérágak visszametszéséből és a ritkító metszésből áll.  

- A metszés egy kihagyhatatlan munkafolyamat, elmulasztása nem csak a termésre lesz negatív hatással, hanem a betegségekkel szemben is érzékenyebbé teszi a fát.

A metszés mikéntje szempontjából fontos, hogy a vázágak és az oldalágaik metszését tavasszal végezzük. A ritkító metszés gyakorlatilag egybe esik a zöldmetszéssel ennek egyik oka a lombkorona megvilágítottságának javítása, a másik pedig a már az őszibaracknál is említett sebgyógyulás, ami a fagyérzékenység miatt jelentős. 

- A mandulafa esetében nagyon fontos szerepük van a rövid termővesszőknek és a termőnyársaknak. Ezeket szálvesszőre metsszük, ami azt jelenti, hogy nem vágjuk vissza, hanem teljes hosszukban meghagyjuk. A letermett, sérült, beteg termőrészeken kívül csak a keresztbe növő ágakat távolítsuk el, ritkításra nincs szükség.

- A vázágakat az alakító metszés után is rendszeresen vissza kell metszeni, ennek oka, hogy a mandula rendkívül hajlamos a felkopaszodásra. Az elöregedett ágakat nem szabad ritkítással vagy a szokásos vissza metszéssel fiatalításra bírni, mivel ez a mandula esetében nem vezet eredményre. Az egyetlen út ha egész mélyen visszavágjuk, így kényszerítve arra, hogy az alvórügyekről újra hajtson.

Szeretne Ön is mandula facsemetét rendelni? Nézzen szét itt

Ide kattintva megnézheti, hogy az egyes mandula fajoknak milyen porzópár szükséges

Hasznos volt a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetszik-et, ossza meg ismerőseivel, barátaival.

További cikkeimet itt találja...

Tartalomhoz tartozó címkék: mandulafa