Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

A császárfa bemutatása

Kevés olyan felkapott és sokat vizsgált fa van manapság, mint a császárfa, amit előszeretettel titulálnak csodafának, üdvözítő energiafának, energianövénynek, de díszfaként is sokan ódákat zengenek róla, hiszen megjelenése különleges, ugyanakkor annyira nem extravagáns, hogy kilógjon egy átlagos kert látványából, így sokféle okból tűnik ideális választásnak. Gyakran ráaggatják a "csodafa" jelzőt is, utalva különleges tulajdonságaira, például az átlagnál jóval gyorsabb növekedési ütemére, a kiváló talajmegkötési képességére, vagy hatalmas zöldtömegére, mely komposztként például remek szolgálatot tehet a kertben.

Császárfa facsemete rendelés

 

Vannak azonban negatív hírek is vele kapcsolatban, említik talajzsaroló, a földet kizsigerelő növényként, és gyakran említik káros, invazív faként. Ez utóbbi kifejezés azt jelenti, hogy olyan növény, mely az adott tájegységen (jelen esetben Magyarországon) nem honos, de gyors növekedésével, szívós természetével hajlamos arra, hogy elszaporodjon, és kiszorítsa a helyi, őshonos növényeket. Vajon mi lehet az igazság? természetesen - ahogy az lenni szokott - a túlzottan optimista és szélsőségesen negatív vélemények sem igazán helytállóak, az igazság az arany középúton rejlik.

Azt is fontos figyelembe venni, hogy az alábbiakban a császárfát mint kerti dísznövényt fogom bemutatni és elemezni, ez pedig nem egyenlő azzal, mint amikor nagy tömegben kerül ültetésre, esetlegesen átalakítva egy tájegység képét, látványát. kerti körülmények között, a kerítésen belül pár darab, vagy az utcafronton néhány császárfa egészen más megítélés alá kell, hogy essen, mint a nagyarányú termesztés esetén!

Következzen tehát a császárfa részletes megismerése, a származásától kezdve az általános jellemzésén át egészen az ültetés, gondozás témaköréig!

A császárfa általános jellemzése

A császárfa alapfaja, mely az eredeti, nem nemesített változat (Paulownia tomentosa) Kínában őshonos. Ugyanakkor a Távol-Kelet több országában is ismert és kedvelt fa volt, így végül Európába Japánon keresztül érkezett meg elsőként. Latin nevének eredete érdekes, a fa ezt Anna Pavlovna Romanova után kapta, a németes helyesírást követve. Anna Pavlovna I. Pál orosz cár leánygyermeke volt, aki később Orániai Vilmos felesége lett, azé a Vilmosé, aki II. Vilmosként hollandia királya volt. A magyar elnevezésben is megjelenik ez a "királyi vérvonal", hiszen császárfaként ismert a szóban forgó fa.

 

Császárfa csemete rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

Ne feledkezzünk azonban a már említett "csodafa" kifejezésről sem! Vajon miért illetik ezzel a sokatmondó névvel ezt a növényt?  Ez nem véletlen, hiszen monumentális mérete, a domináns, esztétikus megjelenése és a lenyűgöző virágözöne sokak szívét megdobogtatja. A csoda tehát egyik oldalról a különleges, átlagon felül szép megjelenésre utal. Ugyanakkor az esztétikumnál mélyebb okok is vannak!

Egyes szóbeszédek szerint a császárfák a megmentőink lehetnek, hála gyors növekedésüknek és hatalmas leveleinek, melyek mind pozitívan hatnak a klímára. A császárfa emellett mélyre hatoló gyökereivel hatékonyan köti meg a laza, homokos talajt, megél gyengébb, soványabb közegben is, fája remek tüzelőanyag, de faanyaga ipari felhasználásra is alkalmas, a hatalmas levelek pedig rengeteg szén-dioxidot és egyéb káros anyagot, például mikroszemcsét kötnek meg. 

Tisztázni kell azonban, hogy bár a fenti állítások jobbára igazak, túlzás a császárfát megmentőnek nevezni, főleg a hazai klímán. Ezek a fák ugyanis szinte minden télen visszafagynak, ami azt jelenti, hogy bár a jó időben nagyon gyorsan nő, a mínuszok sokat „elvesznek” ebből a méretből, ezt mutatja az is, hogy Magyarországon nem gyakran látni több évtizede élő, hatalmasra nőtt császárfákat. Kerti körülmények között pedig a talaj megkötése, vagy a levegő javítása nem elsőrangú követelmények. Természetesen ettől függetlenül egy csodálatos növényről van szó, mely akár tíz – tizenöt évig is a birtok éke lehet megfelelő gondozás mellett.

A lelkesedésre okot adó jótétemények azonban nem feltétlenül az alapfajra értendőek, hanem a számtalan hibridre, melyek változatos neveken hozzáférhetőek, úgymint Paulownia Elongata, Paulownia Shan-Tong, Paulownia Shan-Dong, Paulownia Catalpifolia. Az egyetlen hibrid, mellyel Magyarországon tudományos kísérletek folytak és folynak, a Smaragdfa® néven ismert Paulownia hibrid, mely ilyenformán nem azonos a császárfával, hanem egy triploid hibrid, melynek magjai 100%-ban sterilek, így invazívnak nem tekinthető.

 

Tudta-e? A császárfa hazánkban egyáltalán nem nem valamiféle újkeletű divat hozadéka, sok helyen régóta megtalálhatóak példányai, többek a közt a Budai Arborétumban, vagy a budapesti Gellért hegyen, de parkfaként is gyakori vendég a közterületeken évtizedek óta!

 

A Smaragdfa®-val gödöllői volt Szent István Egyetem (SZIE), a jelenlegi MATE mezőgazdaság-tudományi kara is folytatott kísérleteket, a Corvinus Egyetem pedig évek óta végez a Smaragdfa®-n eredményes CO2 asszimilációs és vízhasznosítási kísérleteket, valamint például Kolontáron, a 2010-es vörösiszap katasztrófa utóhatásait (porzás) enyhítendő is kerültek Smaragdfa®-k kiültetésre.

A császárfa ugyanakkor nem csak jótéteményekkel bír, meg kell említeni, hogy agresszív terjeszkedésű fa, a múlt században az USA-ban és Japánban is sok helyen kiszorította az őshonos fajtákat, nagyarányú honi telepítésével ez a veszély itt is fennállhat, de erről egyelőre nincs szó, Magyarországon nem létesültek nagyobb méretű, ipari felhasználásra, vagy egyéb célokra alapított császárfa ültetvények.

A negatívumok listája itt még nem ért véget, hiszen vízzsaroló növény, ez azt jelenti, hogy vízigénye kiemelkedően magas, így nevelése fokozott vízkijuttatással jár. A császárfa a termőtalajt is erősen igénybe veszi, hiszen a gyors növekedéshez tápanyag is bőségesen kell, amit a növény felhasználhat a növekedéshez, lomb fejlesztéshez. Amennyiben a lombot szeretné hasznosítani valaki, úgy akkor előre gondoskodnia kell megfelelő talajelőkészítésről, fokozottan igaz ez energiaerdő telepítésekor. Hiába aposztrofálják csodafaként, a semmiből nehezen fog rekordnövekedést elérni.

Önnek azonban ezek a negatívumok csupán részben számítanak majd, ha kertjébe császárfát telepít! Magas vízigénye és tápanyagigénye számos egyéb kerti díszfának és gyümölcsfának is van, ráadásul egy-két példány nevelése nem fog jelentős pluszterhet jelenti a ráfordított időt tekintve és anyagilag sem. A fokozott tápanyagigény részben kielégíthető például a lehullott lomb megtartásával a fa tövénél. Az ott lebomló, komposztálódó zöldhulladék jelentősen hozzájárul a tápanyagok újrahasznosításához!

Ha még többet szeretne megtudni a császárfa állítólagos és valódi csodáiról, nézze meg ezt a rövid videómat!

 

A mítoszt és a mendemondákat lecsupaszítva tehát egy valóban érdekes és hasznos növényt ismerhet meg a császárfában! Kínában a ez a fa az erdőművelés fontos tényezője, 2 millió hektáron termesztik, kielégítve a megnövekedett fa-alapanyag szükségleteket. Épületekhez is felhasználják, könnyűszerkezetes építmények fő alkotóelem lehet, illetve gerendák, áthidalók készülnek belőle, emellett bútor alapanyagként is kiváló.

Kevésbé látványos, de annál hasznosabb funkciója is van, ugyanis tüzelőként is nélkülözhetetlen a keleti országokban, de például hangszer készítéshez és szobrászathoz is használják. A nagyobb méretű ültetvények sokszor nem a fa alapanyag miatt létesülnek, hanem hogy megakadályozzák a császárfákkal a talajpusztulást.  Érdekes adat, hogy egy kifejlett, tíz éves fa évi száz kilogramm száraz tüzelőágat, és 80 kilogrammnyi szervestrágyát (vagyis levelet) ad. A különösen nagy mennyiségű levéltömeg nem csak komposztként hasznosítható, hanem az állattartásban is többféleképpen felhasználható.

A császárfa igényei

Bár alapvetően a napos, meleg helyeket, és a tápanyagdús, jó vízáteresztőképességű talajt kedveli, tulajdonképpen bárhol megél, a síkságoktól kezdve a hegyvidékekig, a trópusi éghajlattól a -20 fokkal járó telekig. Az átlagos magyar kerti viszonyok szinte biztosan megfelelőek számára, csupán a kifejezetten extrém talajtípusok (erősen kötött, agyagos vagy például sziklás, köves) okozhatnak nehézséget. Mélyen gyökeredzik, olykor két méterig is lehatol, de a gyökérzet nem terjeszkedik jelentősen oldalirányban, ezért a környező növényzetet nem akadályozza a fejlődésben, vagyis jól társítható egyéb dísznövényekkel átlagos, vagy annál kisebb ültetési távolság esetén is.

Császárfa virágzata

Mindemellett a fa igényeire is gondolni kell! A legfontosabb a napos, lehetőleg meleg fekvés, a gyors és erőteljes fejlődéshez sok éltető fényre lesz szüksége a növénynek. A fentiek értelmében a talajminőség kérdése majdhogynem másodlagos, azonban a bőséges tápanyag ellátottság nem kihagyható, ezért az ültetés területén dolgozzon majd a talajba jelentősebb mennyiségű érett komposztot vagy istállótrágyát!

Ha minden szempont figyelembevételével megvan a császárfa helye, akkor szabad az út az ültetés előtt! Mivel a császárfát kertészetemből konténeres kiszerelésben lehet megvásárolni, már begyökeresedve érkezik Önhöz, ezért az ültetés nem lesz bonyolult feladat! 

 

Ide kattintva megtekintheti kertészetem császárfa választékát!

Asia eper fajtám

A császárfa ültetése

Az ültetés első lépése a fa helyének kijelölése! Ne feledje, hogy a kiszállított kisméretű facsemete még fiatal, telepítéskor ezért még nem látszik a teljes mérete, de hamarosan szokatlan méretű fával találja majd szembe magát! Ezért az ültetés egyik legsarkalatosabb kérdése az ideális hely kiválasztása.

A császárfa várható magassága a 15-20 métert is elérheti, lombkoronája igen terebélyes, így figyelembe kell venni a villanyvezetékeket, a közelben levő épületeket és a növényeket is, melyeket hamarosan teljesen leárnyékol majd. ne ijedjen meg, kerti körülmények között a császárfa jellemzően nem éri el ezt a tekintélyes méretet, azonban a légvezetékekben idővel belenőhet, illetve a nagy levelek és a dús lombkorona okozta erős árnyékolással mindenképp kalkuláljon! Ne ültesse fal közelébe vagy ablak elé ezt a fát, a kerítés mellé való telepítés esetén pedig számoljon a lombozat majdani méretével, mely könnyen átlóghat a szomszédba!

Az ültetés ideje: A konténeres kiszerelésű császárfa az év bármely fagymentes időszakában telepíthető, tehát kora tavasztól kezdve az ősz második feléig aktuális az ültetés. A hőmérsékleti viszonyok és az egyéb körülmények jellemzően a tavasz első felében és az őszi hetekben a legideálisabbak, de akár a nyár közepén is elvégezhető a kihelyezés. A nyári meleg hetekben fontos eleme az ültetésnek a szokásosnál bőségesebb öntözés, és a frissen telepített facsemete talajának mulcsolása!

A talajtakarás kérdése az őszi telepítéskor is felmerül, de más okokból. Mivel hazánkban az újonnan, tehát a téli hónaphoz közeli napokon ültetett császárfa még fagyérzékeny, ezért javasolt felkészíteni a növényt a téli hónapokra. Ennek során érdemes a csemete körül egy 50-60 cm-es „kerítést” felállítani, amit fel kell tölteni felaprított levelekkel, komposzttal, vagy szalmával. A kerítést készítheti például csirkehálóból, vékony drótfonatból, vagy nádból. Ezzel az egyszerű kiegészítő lépéssel át tudja segíteni díszfát a téli hűvösebb időszakon.

Az ültetés menete: Amikor megtalálta a napfényben gazdag területet, valamint ásással, gyommentesítéssel előkészítette a helyet, jöhet a tényleges ültetés. A talaj- és ültető gödör előkészítése nem bonyolult teendők. A megálmodott helyet ásóval javasolt párszor átforgatni, hogy minél porhanyósabb talajba lehessen elültetni a császárfát. Az ültető gödör elkészítésénél arra kell figyelni, hogy legalább kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta.

Mivel a császárfának tápanyagban dús és jó vízáteresztő képességű talajra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően növekedjen, ezért erről az már az ültetés előtt érdemes gondoskodni. Ennek egyszerű és gyors módszere lehet az ültetőgödör tápanyaggal való kibélelése. Ilyenkor készítsen 20-30%-kal nagyobb (mélyebb) ültetőgödröt, és annak az alját 2-3 arasz vastagon töltse fel komposzttal, trágyával. Erre a rétegre terítsen vékony földréteget, a gyökerek ugyanis nem érintkezhetnek közvetlenül a tápanyagokkal.

Ezután egyszerűen helyezze a konténerből kivett, földlabdás csemetét a gödörbe, mégpedig úgy, hogy a földlabda felszíne egy síkban legyen a környező talajjal. A földlabda és a gödör fala közötti űrt töltse fel a kitermelt földdel, időnként pedig tenyérrel, talppal tömörítse a talajt, hogy a csemete szilárdan álljon a helyén. Miután elhelyezte a gödörbe a díszfát, már csak egy alapos indító beöntözés szükséges, melyet aztán heti egy-két alkalommal meg is kell ismételni, főképpen az ültetést követő időszakban. Arra viszont ügyelnie kell, hogy ne álljon vízben a fa, ne alakuljon ki pangóvizes terület, mert a túlzott mennyiségű vizet a császárfa nem szereti, ez a gyökerek rothadásához vezethet.

Ha az ültetés folyamatát alaposan, és kellő odafigyeléssel elvégezte, akkor már megtette az első és legfontosabb lépést afelé, hogy minden évben gyönyörködhessen az egészséges és pazar küllemű császárfájában!

 

Császárfa tulajdonságai és gondozása

A császárfa gondozása

A császárfa kimondottan kis igényű, hálás kerti növény, nem igényel állandó, folyamatos törődést, de az alapvető igényeit ki kell elégíteni. Mint minden dísznövény, így a császárfa is meghálálja a rendszeres gondoskodást és az odafigyelést. Lássuk mik a legfontosabb teendők.

A császárfa vízigénye átlagosnál kissé magasabb, így az öntözés igen fontos a számára, mivel napfényes helyen érzi jól magát, ahol a talaj kiszáradásának magától értetődően nagyobb esélye van. A császárfa nem szereti a pangó vizet, azt tehát nem szabad hagyni, hogy hosszan megmaradó tócsák alakuljanak ki a töve körül.

Erre fokozottan kell ügyelni, ha a kert talaja kötöttebb, agyagos típusú. A folyamatos, ütemes növekedés segítése érdekében heti 1-2 alkalommal szükséges vizet kijuttatni.-szeri öntözés mindenképpen segíti a növekedését. A fiatal fáknak körülbelül heti 50 liter vízre van szükségük, de ezt a mennyiséget természetesen el lehet osztani, a heti kétszeri öntözés például pont megfelelő gyakoriságú.

A nyári, aszályos időszakokban érdemes lehet csepegtető öntözőrendszer kialakítani, ez a kert egyéb növényeinek is roppant jól jön a meleg, száraz időszakokban. Ez házilag is egyszerűen és olcsón kivitelezhető, mindössze egy megfelelő hosszúságú gumitömlő szükséges, melyet egy hegyes árral vagy szöggel pár centiméterenként ki kell lyukasztani. A tömlő egyik végét a kerti csaphoz kell kötni, a másik végét pedig szorosan le kell dugózni. A csap megnyitásával a növényi tövek között elvezetett tömlő lassú, de folyamatos vízellátást biztosít. Ezzel el lehet kerülni a kiszáradást, de a túlöntözés okozta hátrányokat is! 

A nagyobb vízigényű növények, főleg a fák esetében (a császárfa is ide értendő) a csepegtető öntözőrendszert kiegészítő öntözésként kell tekinteni, mely nem váltja ki a soros, nagyobb léptékű öntözéseket!

 

Császárfa csemeték rendelése a Megyeri kertészetből!

 

A folyamatos és szakszerű öntözés nem csupán a fa növekedésére hat jótékonyan, hanem sajnos a haszontalan növények fejlődésére is. A gyomok megjelenése és terjedése azért hátrányos, mert az értékes tápanyagokat, valamint a vizet elorozzák a császárfa elől, mely pedig mindkettőből igencsak sokra tart igényt!

A császárfa ültetését követő első-második évben ezért a gyomtalanításnak nagyon nagy jelentősége van, de a későbbiekben a császárfa gyökere már olyan mélységig fog lehatolni, ahol már csak az lesz jelen, így ezek a problémák az idő előrehaladtával mérséklődnek. Természetesen a gyomtalanítást ilyenkor sem lehet elhanyagolni, de már nem szükséges olyan intenzitással elvégezni, mint a kezdeti időszakban. A gazok eltávolítása emellett esztétikai okokból is indokolt, ezért időnként kötelező feladat!

A császárfa növényvédelme

A császárfa kórokozói szerencsére kevesen vannak, jelenleg egyet lehet igazán kiemelni, amivel van esély találkozni. Nem szabad elmennünk amellett, hogy bizony ezt a növényt is olykor-olykor megtámadhatják kórokozók, amik visszavethetik a növény fejlődését, csökkenthetik esztétikai értékét.

császárfa betegségei szerencsére kisszámúak, és az is nagy pozitívum, hogy ez a fafaj kevésbé érzékeny kártevőkre is, jellemzően csak a hernyók jelenthetnek problémát, ezek sem túl gyakran. A különféle hernyók a levelek felületéből táplálkoznak, így a kifejezetten nagy császárfa levelek egyfelől terített asztalként vonzzák ezeket a kártevőket, rágásukkal pedig elsősorban a növény díszítő értékét csökkenthetik.

A császárfa ”boszorkányseprűsödése”

A feltűnően sűrű, seprűre hasonlító hajtásvég okozója egy fitoplazmás betegség.

A császárfa legfontosabb és legelterjedtebb betegsége a császárfa ”boszorkányseprűsödése”. A császárfa e látványos betegségét egy fitoplazma okozza, mely kórokozó ellen sajnos nem lehet kémiai növényvédőszerekkel fellépni.

A betegség elnevezése magára a tünetre utal: a fa egyes hajtásvégein egy sárga levelekből álló, sűrű, seprű-szerű elváltozást figyelhetünk meg, mely az ősz végére elhal. A betegség leginkább a faiskolákban jelentkezik, ott is a fiatalabb fákon. Idősebb fákon is megjelenhetnek a tünetek, azonban náluk nem okoznak olyan visszamaradást a növekedésükben, mint az ifjú magoncokon. A betegség elleni legjobb védekezés a megelőzés. A növénynemesítőknek köszönhetően ma már lehetőségünk van több császárfa-fajta közül választani, s ezek közül olyan fajtákat is találhatunk, melyek a kórokozónak ellenállnak.

Általában a hernyók ellen jó megoldást jelentenek a kert madarai (ha elegen vannak), érdemes ezért császárfás kertekben madárbarát kertépítési elemeket bevetni, így például madáretetőt, madárfürdetőt kihelyezni, vagy olyan bogyós cserjét ültetni, mely mágnesként hat a hasznos szárnyasoknak. Ha pedig a madarak már nem jelentenek megoldást, vagy nem jelennek meg elegendő számban, akkor a gyümölcsfáknál használatos védekezési módok javasolhatók, melyek jól alkalmazhatóak a császárfa esetében is.

Erős fertőzöttség esetén érdemes a gazdabolti, kertészeti szakeladókhoz fordulni a megfelelő permetszer kiválasztása érdekében. Meg kell jegyezni, hogy a fa gazdája is okozhatja a császárfa legyengülését, ha nem figyel oda az ültetés vagy metszés során, így a növény egészségének megóvása elsősorban a szakszerű és folyamatos ápolással biztosítható. A császárfa esetében ez szerencsére főképpen a gyommentesítést és az öntözést jelenti, valamint akadnak még metszési feladatok is!

A császárfa metszése

A császárfa metszésére egyfelől azért van szükség, hogy a fának mindig egészséges, szabályos külleme legyen, valamint, hogy az erőteljesnek mondható növekedését valamennyire kordában tartsa. Amikor elkezdi a metszést első lépésként gondolja át a leendő feladatot, járja körbe a fát, hogy felmérje, mely ágakat szeretné eltávolítani. Minden esetben a legfontosabb, hogy a beteg, valamint a fa törzse felé mutató ágakat metssze le! Abban az esetben, hogy ha beteg részt távolít el a fáról, után minden esetben fertőtlenítse le a metszőollót, hogy nehogy tovább fertőzze a kertet.

Általában a fa alsó egy harmadával szokás kezdeni a metszést tavasszal. A metszést mindig a rügy felett végezze el, hiszen onnan fog majd erős, új hajtásokat nevelni a császárfa. Figyeljen arra is, hogy egyszerre ne távolítson el túl sok ágakat a fáról, hogy annak legyen ideje és energiája regenerálódni. A metszésnél is, mint oly sok más helyen, a fokozatosságra kell figyelni, tehát érdemes tartózkodni a radikális metszéstől, valamint fontos egy előre vázolt elképzelést követni, nem pedig menet közben mindig egy kicsit beljebb nyesni az ágakat, hogy végül egy kis torzó maradjon csak.

Mivel az elhullajtott magokról nagyon könnyen fejlődik újra a császárfa, ezért, ha nem akarja, hogy - kis túlzással persze -  egy erdőnyi legyen belőle, akkor a kis magoncokat azonnal ki kell húznia a földből. Ha ezek a fiatal növénykék már úgy megerősödtek, hogy nem túl könnyű őket kihúzni, akkor a metszőolló segítségét is lehet kérni, de bizonyosodjon meg arról, hogy minden részüket eltávolította a talajból.

Érdemes esőzés, vagy öntözés után szanálni ezeket a zsenge hajtásokat, hiszen ilyenkor a puha talaj előnyünkre válik. Fontos, hogy minél hamarabb távolítsa el a magoncokat, hiszen ezek növekedési erélye megegyezik a díszfáéval, így például egy ritkábban látogatott hobbitelken vagy nyaralónál kellemetlen meglepetés is érheti!

 

Császárfa gondozása és ültetése

 

A császárfa szaporítása

Gyakori kérdés a kertbarátok részéről, hogy lehetséges-e a császárfa magról való szaporítása? A válasz természetesen igen, ám ebben az esetben jóval hosszabb nevelési fázissal kell számolni, mint a már akár embermagasságú előnevelt csemetéknél. A magról neveléshez az első lépés egy császárfa felkeresése az ősz közepe-vége táján, és a magok begyűjtése. A még fel nem nyílt toktermésből kiszedett magokat április környékéig hűtőszekrényben kell tartani, majd május első napjaiban egy kerti földdel megtöltött ültetőládába kell kiszórni, és vékony réteg földdel kell azokat befedni. A ládát ezután átlátszó fóliával szükséges takarni a nedvesség megtartása és a magasabb hőmérséklet biztosítása érdekében. A keltetőt napos helyre kell állítani!

A kikelő hajtásokat később ültesse szét közepes méretű cserepekbe, virágládákba, és az első egy-két télen még mindenképp teleltesse őket védett helyen őket, ugyanis a császárfa hagyományosan jó fagytűrő képessége csak az idősebb példányokra igaz, a zsenge kis fácskák sokkal érzékenyebbek.

A megerősödött csemetéket idővel a kert egy védettebb részére ki lehet ültetni. Fontos információ, hogy az így szaporított császárfa az első három évben intenzív öntözésre szorul, a gyökérzet teljes kifejlődése után lesz csak képes gondoskodás nélkül pótolni a nedvességet, valamint ugyanennyi időn keresztül a fagyokra is érzékeny, télen tehát a fiatalabb kerti példányokat erősen ajánlott kupacolni, takarni, vagy a hajtáscsúcsok kora őszi visszavágásával védeni a növényt az elfagyástól.

 

császárfa csemete kapható a Megyeri kertészetben

A szaporítás ellentéte a nem kívánatos terjedés megállítása, megelőzése, mely szintén fontos tennivaló, hiszen a császárfa igencsak hajlamos a kontrollálatlan terjeszkedésre. Amikor meglátja az első magokat, lehullott gallyakat a földön, minél hamarabb gereblyézze azokat össze, így megelőzhető a magok meggyökeresedése. Azért fontos minél hamarabb megakadályozni a gyökerek növekedését, mert a császárfának igen kiterjedt gyökérrendszere van, így nem lehet egyszerűen csak körbe ásni már egy nagyobb fát.

 

Császárfa vásárlás a Megyeri kertészetből

 

Fagytűrő császárfa ültetése

A fagytűrő császárfa, a császárfa egy igen ígéretes és már jól bevált hibridje, vagyis nemesített változata. Ez a császárfa változat számos tekintetben túlszárnyalja az alapfajt. A Paulownia Cotevisa2 vagy köznapibb nevén fagytűrő császárfa nem csak ipari fafajtaként, hanem kerti növényként is elsőrangú, pozitívumai nem csak a termesztés során jelentkeznek, hanem dísznövényként tartva is! A fagytűrő császárfa az alapfaj közeli rokona, egy olyan hibrid, mely a császárfa összes kedvező tulajdonságával rendelkezik, ráadásul szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is életképes marad!

Paulownia Cotevisa2 - Fagytűrő császárfa rendelése

 

A fagytűrő császárfa alaptulajdonságai megegyeznek a szélesebb körben ismert (és a korábban már bemutatott) császárfáéval, vagyis növekedési üteme átlagon felüli módon gyors. Vízigénye nem kiemelkedő, mivel 3-4 éves korától - mikorra mélyre nyúló gyökérzetét már kifejlesztette -, alig igényel öntözést. A talajra nem érzékeny, sőt, gyengébb közegben, soványabb talajokon is megfelelően növekszik, kiválóan köti meg a homokos talajt, és a nehezen kezelhető, "rossz" földben is megél. A fagytűrő császárfa különösen hatékonyan köti meg a szén-dioxidot valamint a port, így utcai sorfaként telepítve már pár tucat példány is jótékony hatással lehet a környék mikroklímájára. A fagytűrő császárfa a -30 Celsius fokot is elviseli, és a legnagyobb nyári hőségben sem károsodik, így Magyarországon gyakorlatilag nem fordulhat elő, hogy a hőmérséklettel összefüggésben károsodjon ez a növény!

A fagytűrő császárfa nagyméretű díszes levelei extravagáns színfoltot jelentenek a kertben, levélhulláskor pedig bőséges zöldhulladékot biztosítanak, így a császárfa kiváló választás a komposztáló hobbikertészeknek! A fagytűrő császárfa persze nem csak hasznosságával tűnik ki, virágzási időben megjelenése a legszebb díszfákéval vetekszik. Csak a kékes lila virágok vannak április-májusban fent van fán, a lombozat ekkorra még nem fejlődik ki, ezáltal igazán egyedülálló, lenyűgöző látványt nyújt ez a fa! 

 

Tekintse meg az alábbi rövid videót, melyből megtudhatja, hogy milyen állapotban szállítom ki Önnek a tőlem megrendelt császárfát:

 

A kínai császárfa évek óta slágertermék, hiszen látványos és értékes fa, melynek az átlagosnál több előnye van, a keresett és kedvelt hibridek közül pedig vitán felül a Paulownia Cotevisa 2, vagyis a fagytűrő császárfa változat a legsikeresebb, hiszen ebben egyesül a legideálisabb formában a praktikum és esztétikum. A fagytűrő császárfa főbb előnyei összefoglalva a következők:

  • A Paulownia Cotevisa 2 kínai császárfa rendkívüli fagytűréssel rendelkezik, emellett az extrém magas hőmérsékletet is tolerálja. A számok nyelvére lefordítva a kínai császárfa a -30 Celsiust is elviseli, valamint a +50 Celsius fokot is túléli, így a honi klímán szinte kizárt, hogy a hőmérséklettel kapcsolatos probléma adódjon.
  • A növekedési üteme kiemelkedően gyors, a most ültetett csemete 4-5 év múlva akár a 10 méteres magasságot és a 30 centiméteres törzsátmérőt is elérheti, de akár meg is haladhatja! Ez azt jelenti, hogy a kínai császárfa már pár év alatt magas díszítőértékkel fog rendelkezni, és rekordidő alatt fejlődik termetes, nagyméretű fává!
  • Amennyiben valamilyen okból ki kell vágni a kínai császárfát, nem lesz szükség újratelepítésre, hiszen a Paulownia Cotevisa 2 újra kihajt a gyökeréről!
  • Alig ad növényvédelmi feladatokat nevelőjének, hiszen a növénybetegségekre korlátozottan fogékony csupán, és rovarkártevőinek száma is alig számottevő. A kínai császárfa választásával egy nagyon alacsony gondozási igényű fát tudhat magáénak!
  • A Paulownia Cotevisa 2 császárfa steril, vagyis csak mesterségesen szaporítható, így kivadulásától, terjedésétől nem kell tartani, és az a veszély sem fenyeget, hogy kiszorítsa a honos fafajokat, hiszen ne tud szaporodni emberi beavatkozás nélkül. 
  • A kínai császárfa sokoldalúan hasznosítható növény, mert mélyre nyúló gyökérzete hatékonyan köti meg a laza talajt, utcai sorfaként pedig a szálló port valamint a szén-dioxidot köti meg, ezáltal ideális városi, utcai díszfa. A császárfa faanyaga remek ipari alapanyag, de kerti ültetésnél ez mellékes körülmény.
  • Végül, de nem utolsó sorban a Paulownia Cotevisa 2 kínai császárfa roppant mutatós, nagy levelei miatt egzotikus hatású, kiemelkedően díszes fa, mely a kert szoliternövényeként, a hétvégi telek árnyékot adó fájaként, vagy utcai növénydíszként is remekül helyt áll!

 

Császárfa rendelés a Megyeri kertészetből!

 

Mire Ön idáig jutott az olvasásban, megismerhette a császárfa általános jellemzőit, gondozási teendőit, képet kaphatott a fagytűrő császárfa változatról, de talán nem fogalmazódott meg még Önben pontosan, hogy hova, kinek igazán jó választás ez a fa. Ezért megpróbálom röviden összefoglalni, hogy kinek, milyen célokra ajánlható igazán ez a díszfa!

Kinek ideális választás a császárfa?

A császárfa ideális választás mindenkinek, aki egy gyors növekedésű, magasra növő és önmagában is gyönyörű látványt nyújt. Gyakori kívánság a díszfák között válogató kertbarátok részéről, hogy a fa gyorsan nőjön, mert például újépítésű ház üres kertjét szeretnék benépesíteni, vagy a kert ugyan régebbi, de nem található benne nagyobb méretű fa. Az sem ritka, hogy a kert egyeduralkodó méretes fája valamilyen okból kivágára került, így az űrt be kéne tölteni egy olyan utóddal, mely nem csak tizensok év múlva lesz értékelhető méretű.

A császárfa esetében az évi két méteres cseperedés sem szokatlan ennél a díszfánál, ezért különösen ajánlott az előbb vázolt esetekben! A császárfa javasolt azoknak is, akik egy kifejezetten nagy árnyékot adó fát szeretnének. Túlságosan nyílt, árnyékoltság nélküli kertekben nagy érték egy olyan fa, melynek a lombja alá lehet húzódni a forró nyári napokon. Ugyanezen okból meggondolandó a császárfa választása kisgyermekes családoknak, a kifejlett fa lombja alatt ugyanis bőséges hely nyílik a játékra, pihenésre, a kicsik érzékeny bőre pedig védve marad a napsugaraktól!

A gyors növekedés nagy előny a közterületi ültetéskor is, így társasházak figyelmébe is melegen ajánlom ezt a díszfát! Az utcafronti földsávokban vagy az épülettömbök közti beültethető részeken fontos körülmény, hogy a fa gyorsan nő! Ezzel nem csak a látkép lesz hamar teljes és díszes, de a gyors növekedés elejét veszi a díszfa csemeték ellopásának is! Mindemellett a császárfa jó értelemben vett igénytelensége miatt kimondottan városálló fa, magyarán jól tolerálja a szennyezett levegőt és a soványabb talajt, ráadásul gondozási igénye alacsony, így különösebb ápolás nélkül sem kell tartani a kipusztulásától. 

 

Császárfa utcafronti fa

 

A gyakorlati praktikumok mellett pedig az is lényeges, hogy a császárfa szépsége kiemelkedő, így amennyiben Önnek nem szempont strapabíróság, a fagyállóság, vagy a gyors növekedés, hanem egyszerűen egy igazán mutatós, szép virágokkal, egyedi levélzettel rendelkező díszfát keres, akkor is megtalálja a számítását!  Ritka ugyanis az olyan fa, amely minden évszakban egy egészen más arcát mutatja, ezáltal folyamatosan izgalmas és változatosan dekoratív.

Virágzata tavasszal, áprilisban-májusban nyílik. Ezek a harangszerűen csüngő rózsaszínes-lilás árnyalatú virágok egészen különleges hangulatot teremtenek a kertben és igazán méltó módon köszöntik az első melegebb hónapokat! Nyáron a 15-20 méteres fa leginkább méretes, zöld leveleivel és semmihez sem fogható lombkoronájával hódít, míg ősszel a számtalan színben pompázva válik a kert ékességévé. Télen pedig, mikor más lehullottak a levelek, a domináns megjelenésű fa ágaira hullott hó nyújt csodálatos látványt.

 

Megtetszett Önnek a császárfa és szívesen ültetne egy vagy több példányt a kertjébe, utcafrontjára vagy társasházi közös területére? Akkor a legjobb helyen jár, kertészeti webáruházamból ugyanis akár azonnal megrendelheti ezt a különleges és sokoldalú díszfát! 

 

KATTINTSON IDE ÉS MÁRIS LEADHATJA CSÁSZÁRFA RENDELÉSÉT!

 

Nem rendelt még facsemetét az internetről? Ne aggódjon, kertészetem ugyanis egyedülálló szolgáltatást kínál! A megvásárolt facsemetéket ugyanis nem postai úton vagy külsős futárszolgálattal küldöm el Önnek, hanem faiskolám saját teherautóival szállítják ki munkatársaim. Ennek előnye, hogy az érzékeny élő áru szakszerűen kezelve, biztosan épségben és frissen jut el Önhöz! A megrendelt növényeket Önnek csupán át kell vennie saját háza kapujában! A kiszállítás az ország egész területére vonatkozik.

Tetszett Önnek a cikk? Akkor kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg barátaival, ismerőseivel!

Szívesen olvasna még kertészeti témájú érdekes és szórakoztató írásokat? KATTINTSON IDE és böngéssze át cikkeimet!