Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Juharfélék ültetése és fontosabb típusai

A juharfélékről rengeteget lehet írni, hiszen roppant népes családot alkotnak! Ami közös bennük, az leveleik változatos, mégis jellegzetes alakja, latin nevük (Acer) is annyit tesz: "éles" - utalva a levelek összetéveszthetetlen csúcsaira. A juharok rendkívül változatos megjelenésű, ám minden esetben magas díszítőértékű növények, van köztük kisebb bokorformájú és tekintélyes méretű fa is.

A juharfák levelei ősszel csodás színeket vesznek fel, így az évszakok változásával kertjének képe izgalmas változását is biztosítják! A juharok kiváló fókuszpontot jelentenek a kertben, különösen ősszel, amikor leveleik lélegzetelállító vörös, bíbor, narancs vagy sárga árnyalatot kapnak.

Számos juharféle lassú növekedésű és kompakt habitusú, így kiváló választás a kiskertek számára. Könnyen nevelhetőek szoliterként, akár tárhatárolóként, akár egyes fajták nagyobb konténerben nevelve is igazán meggyőzőek tudnak lenni. Az egyik legfontosabb szempont elöljáróban annyi, hogy ne felejtsük el, hogy a juharok neveléséhez érdemes védettebb környezetet választani. Nemcsak a széltől, hanem a fagytól is védeni kell őket - ha szükséges, télen takarni kell őket - legalábbis több faját.

Fontos szempont még a talaj minősége, összetétele is. A juharfélék a legtöbb talajtípust elviselik, a nehéz agyag kivételével. Érdemes megpróbálnia a kertjében a nevelésüket, ha ezeket a körülményeket biztosítani tudja, hiszen számos, kereskedelmi forgalomban lévő fajta közül lehet választani.

Mi alapján válasszunk?

A juharok kiválasztásakor három fő dolgot kell átgondolni:

1. Mekkora termetű fát szeretne látni a kertben? Ugyanis vannak fajták, amelyek elérik a 6-7 métert, míg mások 1 méter körül maradnak,és persze a két kategória között mindeféle méretű juharfajta megtalálható. Tehát fontos, hogy vegye figyelembe a kertjében a fa helyének méretét.

2. Milyen alakú, formájú juhar lenne Önnek a legtökéletesebb? Alakban is számos változat létezik, Vannak oszlopos lombozatúak, vannak ernyőszerűek, vannak gömbkoronájúak és még tudnám sorolni.

3. És végül: milyen színű és alakú levélre vágyik? Sárga, vörös, bordó őszi lombszínt szeretne? Kisebb leveleket? Ujjasokat? Kerekdedebbeket?

Persze számos kérdést fel tudnék még tenni, de ha nehezen talál választ a fentiekre, és vannak egyéb kérdései a juharok nevelésével kapcsolatban, olvassa csak tovább a cikkeket!

A juharok szaporítása

Magról is jól szaporodnak, és az alapfajok termesztése így nagyon egyszerű, de a fajtákat nem érdemes. Érdemes inkább fiatal, jó kiállású facsemetekéket vásárolnia. Szabadgyökerűt válasszon vagy konténerest? Ha szabad gyökerű fácskát nevel, akkor érdemes tavasszal vagy ősszel ültetnie. Ha konténeres facsemetét vásárol, azt az év szinte bármely szakában ültetheti, amikor nincsenek fagyos nappalok és éjszakák.

A juhar talajigénye

A juharok szinte minden talajban jól megélnek. A legtöbb juhar meglehetősen alkalmazkodóképes faj, szinte bármely területen jól fejlődik, de a legmegfelelőbben a folyamatos tápanyagellátásban biztosított, jó vízgazdálkodású termőtalajon fejlődik. Egyedül az agyag jelenthet problémát, ahogy már a bevezető részben is megírtam. A juhar nehezen viseli el a pangó vizet, a túl nedves talajokat, ami a kemény, agyagos talajnál nagyon könnyen kialakulhat. Ha ilyen a talaj a kertben, azért ne keseredjen el, mert ha az ültetőgödörbe helyez jó minőségű virágföldet, vagy egyéb lazító anyagokat, akkor aggodalomra semmi ok, Ön is boldog juhartulajdonos lehet. 

A juharok ültetése

A juharfélék családjában találhatunk igen különleges díszfákat is, de az egyszerűséget kedvelő kertbarátok is megtalálják a számukra kedvező fajtát. Ahhoz, hogy sok éven át élvezhessük juharfáink hűs árnyékát érdemes az ültetés lépéseit gondosan elvégezni.

Lássuk hát, mikre kell odafigyelni!

Előkészületek

A juharfák laza szerkezetű talajokon érzik legjobban magukat, ezért még az ültetés előtt ásóval javasolt fellazítani és párszor átforgatni a földet. Az előkészületeknél ügyelni kell arra, hogy az ültető gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora konténerben kertészetemtől megvásárolta. Ez két okból fontos: elsősorban azért, mert elősegíti a gyökerek fejlődését, másodsorban pedig a juhar gyökérzete oldalirányba terjed és a későbbiekben gazdagon szövi át a talajt.

Nézze meg kertészetem juharkínálatát!

Az ültetéshez válassza a MABAKO szerves trágyát, melyet a kertészetemből meg tud vásárolni, ha IDEkattint!

Megfelelő hely kiválasztása

A juhar remekül tűri a városi szennyezettséget és a szélsőséges időjárást, ezért kiválóan alkalmas utcai sorfaként, ám szoliterként is megállja helyét a kertünkben. A helykiválasztásban sincsenek nagy igényei, egyedül azt érdemes megjegyezni, hogy fiatal korban jobban igényli az árnyékot, az idő előrehaladtával viszont nő a fényigénye. A napos és árnyékosabb helyet is meghálálja, de érdemes neki félárnyékos, vagy kúszó árnyékos helyet választani kertünkben.

Ültetés menete

Ha már megtaláltuk a megfelelő helyet növényünk számára, a következő fontos lépés az, hogy a talajszerkezetet feljavítsuk. Ha nagyon kötött a talaj, akkor mindenképp érdemes virágföldet vagy szerves trágyát az ültetőgödörbe helyezni. Miután facsemeténket belehelyeztük az ültető gödörbe, ráhalmozzuk a földkeveréket és alaposan megöntözzük.

Vízigénye közepes, ezért heti egy alkalommal öntözzük meg. Annak ellenére, hogy jól bírja a szárazságot, ne hagyjuk szomjazni, iktassunk be még egy öntözési napot.

Téli felkészítés

Általánosságban elmondható, hogy minél finomabb a levél alakja, minél elegánsabb, annál nagyobb téli védelemre van szüksége. Fontos, hogy védett helyre ültessük, ami nem fagyzugos, és nem éri nagy szélhatás. Mivel csemeténk még nem elég erős és edzett a szélsőséges időjárásokra, tél előtt mindenképp takarjuk be a növény körül 30-40cm vastagon levelekkel, szalmával vagy talajtakaró hánccsal. Ezzel az egyszerű módszerrel megelőzhetjük a téli talajátfagyás okozta károkat. Ha egy-két mozzanatra odafigyelünk és megfelelő hangsúlyt fektetünk, növényünk meghálálja szerető gondoskodásunkat, így egy kis idő elteltével csodás kis ékessége lehet virágzó kertünknek.

Metszés

Elegáns, szabályos formájával kevés metszést igényel. Mivel a juharok tél végi nedvkeringése rendkívül hamar és nagyon aktívan megindul, ezért tavasszal csak az elszáradt, esetleg elfagyott hastásokat vágjuk le róluk. Ha nagyobb, vastagabb ágakat metsszünk le, a fa könnyen elvérezhet, vagyis rengeteg testnedv, ezzel együtt számára fontos ásványi anyagok távozhatnak a szervezetéből.

A nyári zöldmetszés már megfelelőbb időpont. Ennek a legjobb időszaka júniusban van. Ekkor végezzük el a kisebb alakító metszést. A növény lombkoronája belsejétől a külső részek felé távolítsuk el a nem szükséges, a korona beljese felé menő vagy keresztező hajtásokat, amelyek nagyon szükségesek. 

Ha nagyobb metszési procedúrát kíván a fája, akkor várjon vele őszig. Itt vigyázni kell arra, hogy a nagyobb sebeket sebkezelővel kell ellátni, így megóvhatjuk a fát a kiszáradástól és attól, hogy betegségek telepedjenek meg a sebfelületen. 

Juharok a teraszon

A kisebb termetű típusok akár konténerben is nevelhetők. Kiváló választás a teraszokra az Acer palmatum, mivel lassan növekszik, kis termetű és viszonylag jól tolerálja az árnyékot. Amire a konténeres nevelésnél figyelni kell, az a tél és a nyár. 

Télen a konténer vagy dézsa könnyen átfagyhat. Ha a gyökerek megfagynak, akkor a növény csak kevés eséllyel fog kihajtani következő tavasszal. Érdemes betaakrni télire a növényt és a konténert is, vagy pedig egy kevésbé fagyos területen kiteleltetni.

A konténeres juharok másik veszélyesebb időszaka a nyár, konkrétabban a nyári forróság. Ugyanis a konténer könnyen átmelegszik, ezáltal a gyökérzet megéghet, ami szintén magával vonhatja a növény pusztulását vagy legyengülését. Érdemes ilyenkor kissé árnyékosabb részre tenni őt, vagy betakarni a konténert.

A konténeres növények könnyebben kiszáradnak, ezért az öntözésre is ügyelni kell. Ha elég nagy konténerben nevelkedik a juhar, ezek a problámák csak kisebb eséllyel fordulhatnak elő.

A juhar növényvédelme

A juhar igénytelen és ellenálló faj. Nem sok betegség támadja meg, de mint minden növényen, termőhelyi adottságaitól függetlenül nála is előfordulhat néhány kórokozó vagy kártevő. Az egyik leggyakrabban előforduló kórokozója a lisztharmat. Ilyenkor a növény felületén fehér, lisztszerű bevonat képződik, ami leromláshoz, gyengüléshez vezethet, ha nem védekezünk ellene. A legegyszerűbb védekezés a megelőzés.

A lehullott fertőzött leveleket eltávolítjuk és megsemmisítjük valamint a gombaölőszeres kezelést se felejtsük el. Ez nem csak preventíven, hanem a már kialakult fertőzés esetén is hatékonyan alkalmazható. Előfordulhatnak még kabócák, ellenük hatásos az inszekticides, azaz rovarölőszeres permetezés.

Juharok típusai

Ahogy már feljebb is volt szó róla, juharokban minden előfordul, amit a kerttulajdonos csak ki tud találni. Ezernyi lomszín, méret, levélforma van kereskedelmi forgalomban. Találkozhatunk juharokkal teraszokon konténerben, parkfaként, vagy útsorfaként. Egyszerűen imádnivaló társaság! Ha juhart választ a kertjébe, akkor vásároljon oszlopos fajtákat (’Elsrijk’), ha valamilyen magasságot, szintet akar létrehozni a kertben. Válasszon alacsonyabbakat, ha valamilyen egzotikus hangulatot szeretne, amelyet sok juharféle remekül képvisel.

Az ’Elsrijk’juhar

A teljesség igénye nélkül bemutatom a kedvenc juhartípusaimat Önnek:

Gömb- és oszlopos koronájú juharfélék

Az utcafrontokon gyakran szűkös a rendelkezésre álló hely, vékony a beültethető földsáv, szűk a járda, vagy éppen a légvezetékek közelsége szab gátat a fatelepítésnek. Ilyen esetekben kiváló választás a gömb vagy az oszlopos koronájú juharfa, ugyanis mindkét juhar változat könnyedén áthidalja az imént említett problémákat!

Az ide tartozó juharok több faj képviselői. Mégis külön csoportot képeznek, mert a gömb és az oszlopos forma olyannyira keresett és elterjedt, hogy - ahogy látják - külön csoportként emlegetjük őket. Az egyik legjelesebb képviselőjük a gömbkoronájú korai juhar (Acer platanoides 'Globosum'). 

Tekintse meg kertészetem gömb és oszlopos juhar fajtáit!

A gömbkoronájú fák viselkedése a légvezetékek alatt:

 

A gömb juhar változat mérete kompakt, nem nő bele a légvezetékekbe, szép lombkorona formáját pedig metszés, alakítás nélkül veszi fel! Az oszlopos változat vékony, így oldalirányban kevés helyet foglal, ugyanakkor magas, sudár termetével feltűnő, látványos díszfája lesz az utcának!

A gömbjuhar növekedése:

Korai juharfélék

Magassága jellemzően 10-15 méter, lombkoronája sűrű és széles, így kis kertekbe nem ajánlom a telepítését. Betegségei, kártevői alig akadnak, növényvédelmi feladatokat nem ad gazdájának! Levelei ősszel sárgásra színeződnek. A korai juhart (Acer platanoides) akkor ajánlom Önnek, ha egy problémamentesen kezelhető, változatosan dekoratív, nagyobb méretű, domináns díszfát keres kertjébe vagy szélesebb utcafrontjára!

Tekintse meg kertészetem korai juhar fajtáit!

A korai juharok szép, kompakt habitusa különleges hangulatot teremt a kertben

 

Mezei juharfélék

A mezei juhar (Acer campestre) egy szinte mindent kibíró, rendkívül ellenálló faj, amely kiválóan bírja a metszést, így alkalmas sövénynek. Hajtásrendszere sűrű, elágazó, levelei szép formájúak, melyek ősszel fényes sárgára színeződnek. Ha nem sövényként tekintünk a mezei juharra, akkor kb. 10 méteres magasságot érhet el. Így is impozáns, mivel finom, szürkés kérge kellemes látványt nyújt.  De leggyakrabban talán mégis sövényként találkozhatunk vele a kertekben. Ha ön is sövénynek szeretné nevelni, akkor nem kell sok gondot ráfordítania. Elég a telepítés éveben öntözni, ezt követően már elérnek a gyökerek egy olyan talajmélységet, ahol elegendő vizet találnak.

Tekintse meg kertészetem mezei juhar fajtáit!

A mezei juhar sövénynek is kiváló, megmutatom a videómban:

Japán juharfélék

Véleményem szerint a legkülönlegesebb típusok között vannak a japán juharok (Acer palmatum). Változatok őszi lombszín jellemzi őket és keleties, elegáns megjelenésűek. Kis termetűek, így kis kertekben is ideálisak, és a bátrabbak akár konténerben is nevelhetik. 

Az egzotikus japán juharok

Tekintse meg kertészetem csodálatos japán juhar fajtáit!

Juhar, amit nem (annyira) szeretünk

Ha a zöld juharnak (Acer negundo) lehetne találóbb nevet adni, akkor valószínűleg fás szárú parlagfűnek neveznék el. Természetesen nem az allergiát okozó természete miatt, hanem az agresszív terjedése okán. A zöld Juharral szinte már bárki találkozott, vasúti töltések mentén, vagy egyszerű gyomfaként a tetőn, vagy éppen a kertben. Engem mindig is érdekelt, hogyan lehetne ezeket az elképesztő vitalitással rendelkező növényeket a szolgálatunkba állítani. A képen most éppen ezt sikerül talán bemutatnom.

Zöld juhar

A zöld juhart szinte bonsai szerűen kedves gömbformára nyírták, és folyamatos alakítással ilyen alakú is marad. Egy lakótelepi vagy más nehezen betelepíthető területen tehát van olyan növényünk, amelyiket sokszor még szándékosan is alig tudunk kiirtani. Kordában azonban tarthatjuk! És máris nyertünk. Nyertünk egy igénytelen, bár lehet, hogy nem túl szép, de igazi ellenálló zöld tömeget. És bizony a városokban bőven van olyan hely, ahol ennyi épp elég lenne és máris jobban éreznénk magunkat.

Van azonban a zöld juharnak egy olyan fajtája, amely semmilyen szempontból nem érdemli meg a fekete bárány szerepet a juharok között, ugyanis rendkívül különleges, kecses fajta, aminek a rózsaszín színvilága elképesztő. A 'Flamingo' fajtáról van szó, amely díszkertekben elsőrendű díszfa. Levelei fehér szegélyűek, a friss, fiatal levelek pedig rózsaszínben pompáznak. A fajta nem nő meg túl nagyra, és metszéssel rendkívül könnyen kordában tartható.

A videómban megmutatom, hogyan érdemes az Acer negundo 'Flamingo' fajtáját metszeni:

Tekintse meg kertészetem zöld juhar fajtáit!

És egy nagy kedvenc: az ’Autumn Blaze’

Ezt a hibrid fajtát szokták még Freeman juharjának is nevezni. Nevét egy amerikai botanikusról, Oliver Freeman-ről kapta, aki elsőként 1933-ban keresztezéssel állította elő az Acer x freemanii-t a Washingtoni Nemzeti Arborétumban. Az Autumn Blaze kedveli a napfényes vagy félárnyékos helyeket. Legjobb helye a kert központi részében van, hiszen ennek a fajtának a díszítő értéke ovális lombkoronájának változó színeiben rejlik.

Az 'Autumn Blaze'

A tavasszal megjelenő 3-5 karéjú, mélyen szeldelt levelei mélyzöld színűre változnak az évszak előrehaladtával, majd hosszan tartó narancssárgás-pirosas színű leveleket fejleszt az ősz folyamán. Már a neve az Autumn Blaze is erre utal, mivel nevének jelentése: őszi ragyogás. Ezek a gazdag és élénk színvariációk valamint növekedésének gyorsasága a fő ok, amiért az Autumn Blaze olyan kedvelt növény.

Vásároljon kertészetemből 'Autumn Blaze' juharfajtát!

Az 'Autumn Blaze'

Ha Ön egy méretes, gyorsan növő, látványos őszi színekben pompázó díszfát szeretne, mely még jobban ékesíti kertjét, tökéletes választás az Autumn Blaze. A többi juharhoz hasonlóan az Autumn blaze is toleráns fajta, ezért nem igényel különösebb bánásmódot. Közepes vízigényének köszönhetően hetente elég egyszer megöntözni, azonban a huzamosabb forró, száraz nyári időszakban mindenképp öntözzük meg még egyszer.

Az 'Autumn Blaze'

Koronájának terjedelmes, ovális habitusa van, évente kétszer (tavasszal és ősszel) érdemes metszeni. Ilyenkor metszőollóval eltávolítjuk a gyenge vagy elhalt részeket és a törzs alsó részét is megszabadítjuk az újabb hajtásoktól. Ha széles koronát szeretnénk kialakítani, metsszük meg a fa tetején lévő ágakat is. Betegségekkel szemben is toleránsnak mondható, egyedül a mezei kabócákkal és a verticilliumos hervadással vannak problémái. Kabócák ellen inszekticides, rovarölőszeres kezelés ajánlott, verticilliumos fertőzés ellen pedig fontos, hogy a fertőzött növényi maradványokat is eltávolítsuk.

Bátran próbálja ki kertjében a juharokat. Nem fogja megbánni.

Nézze meg kertészetem juharkínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!