Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Spiraea japonica 'Goldflame' - Aranypiros japán gyöngyvessző

5.490 Ft

(ejtsd: spírea japonika)

Szállítási méret: évszaktól függően 10-40 cm magas
Kiszerelés: 1,5-2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Egész évben ültethető!

Különleges megjelenés!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Spiraea japonica 'Goldflame' - Aranypiros japán gyöngyvessző főbb jellemzői

 

Habitus: 0,8-1 méter magasra növő felfelé törő hajtásrendszerű lombhullató cserje, amelynek lándzsa alakú levelei fűrészes szélűek. Levelei sárgás-zöld színűek, ősszel pedig narancsos árnyalatot öltenek.

Virág: Júliusban hozza sötét rózsaszín, csillag alakú virágait hajtásvégi virágzatban. A virágok aprók, a porzók túlnyúlnak a virágszirmokon.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli az üde talajviszonyokat, a száraz talajt nehezen viseli el.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos körülmények között is kifejezetten jól fejlődik.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, jól viseli az aszályt, a száraz körülményeket, de érdemes talaját nyirkosan tartani, mert így fejlődik a legszebben.

Gondozás: A talaj üdén tartása a legfontosabb gondozási feladat, ezért rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözzük, mert a pangó vizet nem tűri. Az elvirágzott virágzatok visszavágásával gyenge másodvirágzásra ösztönözhetjük.

Levéltetvek megtámadhatják, bár leginkább csak akkor, ha nem megfelelő helyen és körülmények között fejlődik. Virágzást követően távolítsuk el az elnyílt virágzatokat, újítsuk fel a cserjét.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Goldflame’ egy ragyogó megjelenésű gyöngyvessző fajta, melynek sötét rózsaszín virágai kiemelkednek a zöldes-sárga lombozatból. A kertbe helyezve évelő összeállításaink háttérnövénye vagy cserjetársításaink szegélynövényeként egyaránt alkalmazható.

Egy virágzó cserjékből álló összeállításhoz válasszunk a hátterébe rózsaszínes-lila virágzatú ’Border Beauty’ és sötét rózsaszín ’Sugar Plum’ nyáriorgona fajtákat, melyek gazdag virágzásukkal egész nyáron át kertünk díszei lesznek.

Ezek mellé, illetve elé telepíthetünk bugás hortenziákat, így például a fehér ’Great Star’ és a fehér-rózsaszín ’Early Harry’ fajtákat.

Ezeknek az a különlegessége, hogy a virágzatban nem a meddő, tehát a nagy virágok vannak túlsúlyban, így hatásukat tekintve nem tűnnek első ránézésre hortenziának, mely még egyedibbé teszi őket. A nagyobb termetű cserjék előterébe ültessük a ’Goldflame’ gyöngyvesszőt vegyesen a késő nyári virágzású ’Petit Blue’ angol kékszakállal, mely virágzásban váltja.

Társításra javasolt növényfajták:

Buddleia davidii 'Border Beauty' – Nyáriorgona
Buddleia davidii 'Sugar Plum' – Nyáriorgona
Hydrangea paniculata 'Early Harry' – Bugás hortenzia
Hydrangea paniculata 'Great Star' – Bugás hortenzia
Caryopteris x clandonensis 'Petit Blue' – Angol kékszakáll

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,6-0,8 m
Kifejlett szélesség: 0,8-1 m
Ültetési tőtáv: 0,8-1 m
Virágzási idő: Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, szoliter, évelőágyak háttérnövénye, cserje összeállítások, alacsony sövény, szegély

 

Védett tartalom

Videók