Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Caryopteris x clandonensis 'Petit Blue' – Angol kékszakáll

2.990 Ft

(ejtsd: káriopterisz klandonenzisz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Caryopteris x clandonensis 'Petit Blue' – Angol kékszakáll főbb jellemző

 

Habitus: 60-70 cm magasra növő, törpe habitusú lombhullató cserje, amely felfelé törő, rendkívül sűrű hajtásrendszerrel rendelkezik. Virágzás idején olyan, mint egy kis kék felhő- vagy ködpamacs.

Levelei viszonylag nagyok, illatosak, széles, lándzsa alakúak és fénylő sötétzöldek. Kora őszi virágzása átmenetet képez a nyári színpompa után.

Virág: Kis méretűek, élénk kék színűek, nagy tömegben nyílnak nyár végén és kora ősszel, laza, leveles, buga szerű virágzatban. Lepke- és méhcsalogató.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Napos, meleg helyet kíván. Csak kisebb árnyékot visel el.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Mérsékelten szárazságtűrő.

Gondozás: Tavasszal érdemes erősebben visszametszeni, hogy erőteljesebb bokrot neveljen a növény és megújuljanak a hajtásai, ezáltal a virágzás is dúsabb lehet. Kártevőkre és kórokozókra nem érzékeny.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Petit Blue’ angol kékszakáll azért is nagyon különleges a kékszakáll fajták között, mert törpe habitusa (60-70 cm), és sűrű hajtásrendszere miatt olyan a nyár végi virágzás idején, mint egy ködpamacs a kertben. Szoliterként ültetve is kiváló, de társításban is elhelyezhető.

Ültesse mellé a rózsaszín virágú angol kékszakáll ’Stephi’ fajtáját. A kék és rózsaszín virágok együttes megjelenése igazán különleges lehet a nyárutón. A ’Petit Blue’ elé vagy mellé kerüljön a galambszínű ördögszem ’Mariposa Blue’ fajtája, amely különleges halványkék színével szépen beharangozza a ’Petit Blue’ hasonló színvilágú virágzási idejét.

Az ágyás elülső részére ültessen kék csenkeszt (’Azurit’) amelynek ezüstje jól mutat a társítás kék és rózsaszín színeivel. Az ágyás szélére kerüljön a lila virágú varjúháj (’Carl’). Ezzel a társítással egy nyár közepétől egészen késő őszig pompázó kertje lehet.

Társításra javasolt növényfajták:

Caryopteris clandonensis 'Stephi' – Angol kékszakáll (rózsaszín virágú)
Scabiosa columbaria 'Mariposa Blue' – Galambszínű ördögszem
Salvia nemorosa 'Blaukönigin' – Ligeti zsálya
Festuca glauca 'Azurit' – Kék csenkesz
Sedum 'Carl' - Varjúháj

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 60-70 cm
Kifejlett szélesség: 60 cm
Ültetési tőtáv: 60-80 cm
Virágzási idő: Augusztus-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, méhlegelő

 

Védett tartalom