Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Puschkinia scilloides – Puskinvirág

1.790 Ft

Csomagolt mennyiség: 20 db /csomag
A hagyma körmérete : 5/+ cm
Virágszín: fehér

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Puschkinia scilloides – Puskinvirág főbb jellemző

 

Jellemzői: A Puskin-csillagvirág az utóbbi években lett igen közkedvelt, tavasszal virágzó hagymás dísznövény. Közép-Ázsia hegyvidékeiről származik. Kisszámú (2-3 db), szalagszerű tőleveleket hoz, melyek fényesek, élénkzöld színűek és épszélűek.

A tőlevelek közül tör elő a virágzati szár, amelyen laza, füzérszerű virágzatot alkotnak az apró, csengettyű alakú virágok. A virágok színe halványkék, szinte fehér. A szirmok középső részén élénk kék sáv fut végig. A növény végleges magassága nem haladja meg a 10-15 cm-t.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A Puskin-csillagvirág helye könnyen megtalálható a kertben, ugyanis tavaszi kékes-fehér virágainak, alacsony termetének köszönhetően számos helyen elhelyezhető. Akár balkonládában is nevelhető, de a fűfelületben is szépen mutat.

Érdemes egy-egy helyre csoportosan, több tövet ültetni, hogy igazán mutatósak legyenek. Tavaszi társításban is elhelyezhetők, így ajánlom mellé az örmény gyöngyike teltvirágú változatát, valamint a Pure Nature írisz és krókusz kék fajtavariációját.

A tavaszi kert kék színeit a jácint ’Delfts Blue’ fajtája is erősíti, amit ellensúlyozhatnak a nárciszok sárga és krémfehér színei.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Muscari armeniacum ’Blue Spike’
Pure nature Iris + Crocus
Hyacinthus ’Delfts Blue’
Narcissus ’White Lion’
Narcissus ’Tete a Tete’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 10-15 cm
Ültetési tőtáv: 5-8 cm
Ültetési mélység: 5-8 cm
Virágzási idő: Március-Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert, szegélynövény

 

Védett tartalom