Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Pure Nature Iris és Crocus

990 Ft

Csomagolt mennyiség: 14 db/tasak
Virágszín: lila

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Pure Nature Iris és Crocus főbb jellemző

 

Jellemzői: A krókuszok (Crocus sp.) nem ismeretlen növények Európában, ugyanis több természetes élőhelyen is találkozhatunk ezekkel az apró, színes növényekkel. A színben és mintázatban változatos kertészeti változatok közös tulajdonsága, hogy leveleik keskenyek, szálasnak tetszőek, a kerti krókusz (Crocus vernus) levelei szélesebbek.

A virágok jellegzetes formával rendelkeznek, a szirmok kerekdedek. A ’Firefly’ krókusz kistermetű, kora tavasszal nyíló évelő, amelynek virágszíne halványlila, a virágtorok viszont élénksárga. Ezzel igen egyedi látványt nyújt.

Az íriszekre (Iris sp.) jellemző magas, kecses termet a ’Harmony’ fajtára nem érvényes, mivel ez a fajta maximum 10-15 cm magasra nő meg. Virága nagy, sötétkék, és korai fajta, teljesen együtt nyílik a ’Firefly’ krókusszal.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A kikericsfélék a tavaszi, természetközeli kert fontos résztvevői. Kis termetük, nagy, színes és mutatós virágaik miatt igen széleskörűen felhasználhatók. Akár pázsitba is ültethetők kisebb csoportokban, de ágyások szegélyén is elhelyezhetők.

A ’Harmony’ íriszek szintén hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Nagy, sötétkék virágaik bármilyen kertrészt egyedivé tesznek. A két fajta kombinálása alkalmas lehet balkonládákban való felhasználásra, de pázsitba is ültethetők.

Amennyiben társítja őket, egészítse ki a színkeveréket őszi kikericcsel, amely nyár után veszi majd át a szerepet a kertben, valamint holland nőszirommal, amely a nyár eleji kert fő attrakciója lehet. Ültessen a fajtakombináció mellé botanikai nárciszokat és széleslevelű gyöngyikét, amelyek erősítik a természetes hatást.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Colchicum autumnale ’Album’
Iris hollandica ’Blue Magic’
Narcissus ’Tete a Tete’
Narcissus ’Jetfire’
Muscari latifolium

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 10-15 cm
Ültetési tőtáv: 5-10 cm
Ültetési mélység: 5-8 cm
Virágzási idő: Február-Március
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, alacsony gondozási igényű kert, évelőkert, szegélynövény

 

Védett tartalom