Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Prostanthera cuneata – Ausztrál menta

4.290 Ft

(ejtsd: prosztantéra cuneáta)

Szállítási méret: 20-30 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Prostanthera cuneata – Ausztrál menta főbb jellemző

 

Habitus: Felfelé törő hajtásrendszerű, kis- vagy közepes termetű, örökzöld cserje, amelynek apró, fényes, mélyzöld levelei erősen mentaillatúak, aromásak. A habitusa széles, kerekded, tömött bokor.

Virág: Virágai nyáron nyílnak. Viszonylag nagyok, harang alakúak, lila és fehér színűek, és gazdagon borítják a cserjét.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, napos helyet igényel, de a kúszóárnyékot is elviseli.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény, bár aszályos időszakban érdemes rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözni, viszont nagyon jól tűri a szárazságot.

Gondozás: A pangó vizet nem tűri. Talaj iránt egyáltalán nem érzékeny. Kissé fagyérzékeny, ezért téli védelemre szorul. Virágzás után metszéssel teheti szellősebbé a bokrot – és ezzel megelőzheti a gombás fertőzéseket is.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az ausztrál menta egy örökzöld, közepes termetű, erősen mentaillatú cserje, amelynek nyári lila és fehér, dekoratív virágai csak még inkább fokozzák a cserje értékét.

Szoliterként alkalmazható, balkonon is nevelhető egy nagyobb konténerben, de társításban is elhelyezhető. Ebben az esetben válassza színes háttérként a ’Golden Charmer’ sárga bogyójú tűztövist, amely mellé ültesse az élénk lombszínű ’Helmond Pillar’ oszlopos borbolyát.

Ez a két cserje egész évben színekben gazdag foltot képez a társítás hátulsó részén. Előttük kapjon helyet a rózsaszín ’Loreley’ hibrid szellőrózsa, amely ősszel teszi színessé a kertet, és kiválóan társul a borbolya őszi színeivel.

Mellette kapjon helyet az ausztrál menta, amelynek virágzása követi a mellettük helyet foglaló ’Marcsika’ halvány rózsaszín teahibrid rózsát. Az összeültetés kiegészíthető a ’Limelight’ fáklyaliliommal, amely szintén a nyári kert dísze, valamint az alacsony termetű, bordó színvilágú 'Concorde' borbolyával, amely a társítás lezáró eleme lehet.

Társításra javasolt növényfajták:

Pyracantha coccinea 'Golden Charmer' - Sárga bogyójú tűztövis
Berberis thunbergii 'Helmond Pillar' – Oszlopos borbolya
Anemone hybrida 'Loreley' – Hibrid szellőrózsa
Rosa 'Marcsika' - halvány rózsaszín teahibrid rózsa
Kniphofia 'Limelight' – Fáklyaliliom
Berberis thunbergii 'Concorde' – Borbolya

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,5 m
Kifejlett szélesség: 0,5 m
Ültetési tőtáv: 0,5 m
Virágzási idő: Június-Augusztus
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: cserje összeállítások, vegyes összeültetések, természetközeli kert, napos kert, szegély, balkon

 

Védett tartalom