Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Berberis thunbergii 'Helmond Pillar' – Oszlopos japán borbolya

4.690 Ft

(ejtsd: berberisz tunbergí)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 0,5-2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
4.690 Ft
20 - 60 cm
Menny.:
5.790 Ft
80 - 100 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Berberis thunbergii 'Helmond Pillar' – Oszlopos japán borbolya főbb jellemző

 

Habitus: Nagytermetű (150-200 cm) lombhullató, szúrós cserje, amelynek hajtásai mereven felfelé törnek, ezáltal egy kifejezetten oszlopos habitusú fajtáról van szó. Sűrű hajtásrendszerű, lombja sötét, zöldesbordó színű.

Virág: Kisméretűek, sárgák. Magánosan vagy kevés virágból álló fürtben nyílnak áprilisban vagy májusban, amelyeket piros színű, kissé megnyúlt bogyótermések követnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Napos helyre ültesse. Bár az árnyékot is elviseli, lehetőleg ne ültesse fényszegény helyre.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, amelyet főleg aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A túlságosan nedves körülményeket, a pangóvizes talajt nem tűri.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik. Az előző évben megnevelt hajtásokon virágzik és terem. Virágzást követően érdemes metszeni, de rendszeres metszést nem igényel. A lisztharmat megtámadhatja, kártevők nem jellemzők. Az élénk lombszín csak napfényes helyen alakul ki.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Helmond Pillar’ egy nagytermetű, oszlopos habitusú, szúrós, lombhullató cserje, amelynek fő díszítőértéke a bordó és sötétzöld lombozata. A kertben elhelyezhető szoliterként, de sövény is nevelhető belőle, illetve cserjefoltok növénye is lehet.

Amennyiben társításban helyezi el, akkor a ’Helmond Pillar’ fajta adja a társítás alapját, a hátteret. Ehhez kisebb csoportban ültessen 2-3 növényt a társítás hátsó részére. Előtte kapjon helyet a sárga oszlopos borbolya ’Maria’ fajtája, mely világos színeivel remek összképet teremthet a ’Helmond Pillar’ fajtával.

Az előttük nevelt törpe mandula biztosítja a hidat a lombjával díszítő cserjék és a virágos évelők között. Az ágyás elülső részére ültetett őszi napfényvirág ’Moerheim Beauty’ fajtája remekül kiegészül a nyári virágzású, felhőszerű ’Snowflake’ fátyolvirággal.

Az ágyás szélére ültessen ’Inspiration’ borbolyákat, amelyek színiben hasonlóak, mint a ’Helmond Pillar’, ezáltal keretbe foglalják az ágyást.

Társításra javasolt növényfajták:

Berberis thunbergii 'Maria' - Sárga oszlopos borbolya
Prunus tenella - Törpe mandula
Helenium 'Moerheim Beauty' – Őszi napfényvirág
Gypsophila paniculata 'Snowflake' – Fátyolvirág
Berberis thunbergii 'Inspiration' – Borbolya

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 150-200 cm
Kifejlett szélesség: 50-80 cm
Ültetési tőtáv: 40-70 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, sövény

 

Védett tartalom