Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia itoh 'Lemon Dream' – Itoh bazsarózsa

28.290 Ft
Menny.:db

(ejtsd: peónia)

Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 2-3 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: az Itoh bazsarózsák a fás és a lágyszárú bazsarózsák hibridjei. Szépségükkel, mindkét szülő legjavát visszatükrözik.

Az életét új bazsarózsa fajták nemesítésének szentelő japán Toichi Ito (erre utal az Itoh név) még 1948-ban a ’Kinko’ (fásszárú) és a ’Kakoden’ (lágyszárú) fajták keresztezésével kezdte a nemesítést, aminek eredményét már nem érhette meg, munkáját mások folytatták.

A ’Lemon Dream’ fajtát az amerikai Roger F. Anderson hozta létre a ’Martha W.’ és a ’Golden Era’ fajták keresztezésével. 1987-ben virágzott először, 1999-ben került bevezetésre.

Habitus: kb. 60-80 cm magas, erős, felálló, fásodó szárú, kompakt, kerekded, terebélyes bokrú. Dús lombozatát erősen szeldelt, sötétzöld, fényes, feltűnő erezetű levelek alkotják.

Virág: május-júniusban hozza nagy, 15-20 cm átmérőjű, kellemes illatú, lekerekített, féltelt, halványsárga színű, rózsaszínnel csíkozott vagy esetenként félig rózsaszín virágait.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, könnyen felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébbeket is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de félárnyékos fekvésbe is telepíthető, ám ekkor kevesebb virágot hoz.

Vízigény: közepes, a pangó vizet nem szereti. Jó szárazságtűrő, azonban hosszan tartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű, az itoh változatok esetében a pasztell megannyi árnyalatában pompázó virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelőágyak szegély vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, de társíthatjuk őket akár más bazsarózsa fajtákkal is.

A ’Lemon Dream’ virágszíne, dús bokra révén kellemes hatású eleme lehet egy egész nyáron át mutatós, változatos színvilágú kertrésznek. Háttérnövénynek ültessük a halvány levendulalila színű, illatos ’Sandra’ nosztalgia rózsát és a ’Snowflake’ hófehér virágú rózsaloncot.

Előttük kapjon helyet a ’Lemon Dream’ és a finom antik rózsaszín virágú ’Albert Crousse’ illatos bazsarózsa.

A bíborlila ’Schwallenburg’ ligeti zsályával és a szegélyrégióba ültetett sötétvörös, szinte fekete lombú ’Black Beaty’ tűzesővel tehetjük teljessé az összeállítást.

Társításra javasolt növényfajták:  

Rosa 'Sandra™' - lila - nosztalgia rózsa
Weigela 'Snowflake' – Hófehér virágú rózsalonc
Paeonia lactiflora 'Albert Crousse' – Illatos bazsarózsa
Salvia nemorosa 'Schwellenburg' – Ligeti zsálya
Heuchera 'Black Beauty' - Tűzeső

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 60-80 cm
Ültetési tőtáv: 80-100 cm 
Virágzási idő: május – június
Méhcsalogató: igen 
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes

Felhasználási terület: évelőágyak, falusi kert, rovarbarát kert, ágyásszegély, bokrok, fák elé, szoliter, cserjepótló, vágott virág

Védett tartalom