Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia lactiflora 'Albert Crousse' – Illatos bazsarózsa

3.990 Ft
Kiszerelés
2 literes

(ejtsd: peónia laktiflóra)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 1-2 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: az illatos bazsarózsa Kína, Tibet és Szibéria területein őshonos, lágyszárú, hosszú élettartamú évelő.

Az ’Albert Crousse’-t a francia nemesítő, François Félix Crousse hozta létre 1893-ban nancy-i faiskolájában. A viktoriánus kertek igen kedvelt fajtája volt, de Anglia számos nagy kertjében máig megtalálható. Vannak, akik szerint az egyik legjobb a késői virágzású fajták között.

Habitus: kb. 80–90 cm magas, erős szárú, kerekded, terebélyes bokrú, lombozatát fényes, kihajtáskor vörösesbarna árnyalatú, később sötétzöld, szeldelt levelek alkotják.

Virág: május-júniusban bőségesen hozza nagy (17 cm átmérőjű), telt, gömbszerű, fodros szirmú, enyhén illatos, finom antik rózsaszín, a közép felé sötétebb árnyalatú, krémes tónusú virágait, melyek színe, minél több az árnyék, annál inkább a fehér irányába tolódik el.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébbeket is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de félárnyékos fekvésbe is telepíthető, ám ekkor kevesebb virágot hoz.

Vízigény: közepes, a pangó vizet nem szereti. Jó szárazságtűrő, azonban hosszantartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű fehér, rózsaszín, vörös színben és ezek kombinációiban pompázó virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelő ágyak szegély vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, társíthatjuk őket, akár más bazsarózsa fajtákkal is.

Egy vintage hangulatú, rózsaszín, lila és fehér árnyalatok uralta kertrészt alakíthatunk ki, ha az ’Albert Crousse’-t  vegyesen telepítjük a fehér és világos rózsaszín virágú ’Grand Siècle’ és a sötétebb rózsaszínű ’Tanger’ teahibrid rózsákkal. A rózsák mellé válasszuk még a sejtelmes nevű, liláskék ’Arabian Nights’ provanszi lenvendulát, a halvány rózsaszínű ’Hidecote Pink’ közönséges levendulát,  a fehér virágú ’Spring Magic White’ haranglábat, a lila ’West Country Purple Swirl’ csillagfürtöt és a lilás rózsaszín, talajtakaróként is funkcionáló ’Sirak’ gólyaorrot.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa ’Grand Siècle™’ – Teahibrid rózsa
Rosa ’Tanger™’ – Teahibrid rózsa
Lavandula x intermedia 'Arabian Nights' - Sötét liláskék provánszi levendula
Lavandula angustifolia 'Hidcote Pink' – Halvány rózsaszín közönséges levendula
Aquilegia 'Spring Magic White' - Harangláb
Lupinus 'West Country Purple Swirl' – Csillagfürt
Geranium 'Sirak' - Lilás rózsaszín gólyaorr

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 80-90 cm
Ültetési tőtáv: 80-100 cm
Virágzási idő: május - június
Méhcsalogató: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes

Felhasználási terület: évelő ágyak, vágott virág, falusi kert, méh- és rovarbarát kert, ágyásszegély, bokrok, fák elé, szoliter, cserjepótló

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 60-120 cm (magas)
Virágszín: rózsaszín
Virágzási idő: nyáron