Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia lactiflora 'Candy Stripe' – Illatos bazsarózsa

22.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: peónia laktiflóra)

Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 2-4 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: az illatos bazsarózsa Kína, Tibet és Szibéria területein őshonos, lágyszárú, hosszú élettartamú évelő.

A ’Candy Stripe’ fajtát az amerikai Roger F. Anderson hozta létre 1981-ben a 'Minnie Shaylor' és egy piros magonc keresztezésével, 1992-ben regisztrálták az Amerikai Bazsarózsa Társaságnál.

Habitus: kb. 80-90 cm magas, erős szárú, kerekded, terebélyes bokrú. Lombozatát fényes, kihajtáskor vörösesbarna árnyalatú, később sötétzöld, szeldelt levelek alkotják.

Virág: kb. 15-18 cm átmérőjű, telt, fehér alapon bíborral, egyedien márványozott szirmú - cukorkára emlékeztető -, enyhén illatos, narancssárga porzójú virágait május-júniusban hozza. Mindegyik virág más, kivételes, "cirmozott" megjelenésében a 17. századi holland tulipánokra emlékeztető.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag, vályogos, könnyen felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébbeket is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de félárnyékos fekvésbe is telepíthető, ám ekkor kevesebb virágot hoz.

Vízigény: közepes, a pangó vizet nem szereti. Jó szárazságtűrő, azonban hosszantartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű, fehér, rózsaszín, vörös színben és ezek kombinációiban pompázó virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelőágyak szegély- vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, társíthatjuk őket, akár más bazsarózsa fajtákkal.

A 'Candy Stripe' felhasználásával egy, a fehér, a bíbor és a rózsaszín árnyalataira alapozott, harmónikus tónusokból és változatos textúrákból álló kertrészt alakíthatunk ki. Hátterébe válasszuk a nyílásuk kezdetén fehér, majd sötét rózsaszín virágzatokban bővölködő 'Pink Dimond' bugás hortenziát, mellé a fukszia piros 'Kansas' illatos bazsarózsát, elé pedig a bársonyosan vörös 'Milano' és az éterien tiszta, fehér 'Creme Chantilly' floribunda rózsákat.

Végül, a szegélyrégióba a kecses, hosszan díszítő, kompakt laza bokrokat alkotó rózsaszín 'Gaudi Red' és fehér 'Gambit White' díszgyertyákat ültessük a 'Flamingo' tollborzfűvel vegyesen.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Pink Diamond' – Rózsaszín bugás hortenzia
Paeonia lactiflora 'Kansas' – Illatos bazsarózsa
Rosa 'Milano®' - vörös - virágágyi floribunda rózsa
Rosa 'Creme Chantilly®' - fehér - virágágyi floribunda rózsa
Gaura lindheimeri 'Gambit White' – Évelő díszgyertya
Gaura lindheimeri 'Gaudi Red' – Évelő díszgyertya
Pennisetum orientale 'Flamingo' – Rózsaszín virágú tollborzfű

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 80-90 cm
Ültetési tőtáv: 80-100 cm
Virágzási idő: május-június
Méhcsalogató: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes 

Felhasználási terület: évelőágyak, falusi kert, rovarbarát kert, ágyásszegély, bokrok, fák elé, szoliter, cserjepótló, vágott virág 

Védett tartalom