Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea paniculata 'Pink Diamond' – Bugás hortenzia

6.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: hidrangéa pánikuláta)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea paniculata 'Pink Diamond' – Bugás hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, felálló ágrendszerű, lombhullató bugás hortenzia. Levelei sötétzöldek, oválisak. Kifejlett magassága 2,5 méter, így közepes termetű hortenzia fajtának számít.

Virág: Buga virágzatát vegyesen steril és fertilis virágok alkotják. A meddő virágok nyíláskor fehér színűek majd gyorsan sötét rózsaszín árnyalatot öltenek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó, öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Pink Diamond’ fajta vegyes cserjecsoportok szerves részeként a kert napos és félárnyékos részeinek éke lehet, de önállóan szoliterként, illetve alacsony határolóként is telepíthetjük. Egy cserjékből álló különleges határoló létrehozásához hátterébe válasszunk aranyesőt, mely sárga virágai szinte világítanak, továbbá télizöld fagyalt, mely egységes hátteret ad és fehér virágzatával a nyár folyamán díszít.

Ezek előterébe telepítsük a ’Pink Diamond’ bugás hortenziát, mely mellé rózsaszín virágú ’Pink Pinnacle’ illatos barátcserjét, világoszöld lombú, rózsaszín virágú ’Candlelight’ japán gyöngyvesszőt, valamint egész nyáron át virágzó, erős lila-rózsaszín virágzatával díszítő ’Sugar Plum’ nyári orgonát.

Ez az összeállítás minden évszakban izgalmas, gondozási igénye pedig kicsi, hiszen alakító metszésből áll csupán.

Társításra javasolt növényfajták:

Laburnum anagyroides - Aranyeső
Ligustrum ovalifolium - Télizöld fagyal
Vitex agnus-castus 'Pink Pinnacle' – Illatos barátcserje
Spiraea japonica 'Candlelight' – Japán gyöngyvessző
Buddleia davidii 'Sugar Plum' – Nyáriorgona

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,8 – 2,5 m
Kifejlett szélesség: 1,5-2,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5-2 m
Virágzási idő: Július-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom