Hasznos tudnivalók
Általános: a japán körte vagy más neveken ázsiai körte, vízikörte, koreai körte, almakörte, homokkörte hazánkban még kevéssé ismert és ültetett, pedig klímánk tökéletesen megfelel a termesztéséhez. A fagyokkal szemben ellenálló. Bár körte, alakjában, ízében, érési idejében is eltér az általunk megszokott fajtáktól. Gyümölcse kerekded, inkább almához hasonló, íze az ananászra, sárgadinnyére, birsre hasonlít, illatos, szilárd, ropogós, rendkívül lédús, nem igényel utóérlelést, mivel már a fán beérik.
Származás: Kelet-Ázsiában őshonos. A ’Kumoi’ fajtát a japán Ibarakiban nemesítették az ‘Ishiiwase’ és a ‘Yakumo’ fajták keresztezésével 1939-ben, azzal a céllal, hogy egy jobb gyümölcsminőségű és betegségekkel szemben ellenálló nashit hozzanak létre. Először 1944-ben termett, 1955-ben nevezték el és került bevezetésre.
Hajtásrendszer: fája középerős-erős növekedési erélyű, szétterülő koronát nevel. Díszfaként is mutatós, tavasszal nagyon gazdagon nyíló, krémfehér, fürtökben álló, illatos virágai, ősszel pedig termései miatt.
Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, gazdag termésberakódás esetén ritkítás szükséges lehet. Részben öntermékeny, de érdemes mellé pollenadót telepíteni, a biztosabb termékenyülés végett.
Porzói: 'Frühe von Trévoux', 'Hosui’, ’Kosui’, ’Nemes krasszán’, ’Nijisseiki’, 'Packham's Triumph'.
Gyümölcs: október közepén-végén érik, közepes vagy nagy méretű, lapított gömbölyded, alma alakú, mutatós. Héja vékony, sima, aranybarna-rozsdabarna, fehér paraszemölcsös. Húsa krémfehér, kemény, ropogós, az érés előrehaladtával egyre puhább, lédús, igen édes, alacsony savtartalmú, aromás, némileg az eperre hasonlító ízű, illatos.
Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra egyaránt alkalmas, kb. 8-10 hétig tárolható.
Talajigény: jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, mélyrétegű talaj ideális a számára.
Fény- és hőigény: nagy, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes. A kései fagyok károsíthatják a virágokat terméskiesést okozva.
Vízigény: nagy, az egyenlőtlen csapadékeloszlás miatt a nyári száraz időszakokban a hajtások növekedésének, a termés megfelelő méretének elérése érdekében rendszeres öntözést igényel. A pangó víztől viszont óvjuk.
Gondozás: fontos az ültetési hely jó megválasztása, ami lehetőleg hideg szelektől védett legyen. Telepítés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
A legtöbb gyümölcsfához hasonlóan 1-3 éves korban alakító metszést végezzünk, ezt követően a metszési munkája a tavaszi fenntartó metszésből áll - ennek ideje február – március -, mely a ritkítást és a fiatalítást foglalja magába. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.
A metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
Téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Jó alkalmazkodóképességű, betegségekkel szemben ellenálló.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany: -
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 2,5-4,5 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (kb. 8-10 hét)
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 5 x 6 m
Termésérés: október közepe-vége
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy