Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mirabilis jalapa - Csodatölcsér (színkeverék)

990 Ft

Csomagolt mennyiség: 2 db/tasak
A rizóma körmérete: I. osztályú
Virágszín: színkeverék

Tavasszal ültethető rizómáim kiszállítása minden évben február 20-tól június 20-ig  folyamatosan történik. 

Ön a rizómákat tél végétől - egész tavasszal - június végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
890 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Mirabilis jalapa - Csodatölcsér (színkeverék) főbb jellemző

 

Jellemzői: A csodatölcsér egy trópusi származású, 60 cm magasra növő gyöktörzzsel rendelkező terebélyes termetű évelő. Hajtásai és levelei kissé ragadósok, a levélalak lándzsás.

A virágok gazdagon nyílnak a hajtások csúcsi részén, érdekessége, hogy gyakran egyazon növényen különböző színű virágok is előfordulnak. A virágalak tölcsérszerű, forrt szirmú, mely általában délután nyílik ki. 

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes, de szegényebb talajkörülmények között is szépen fejlődik.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, gyengébb fényviszonyok mellett nem virágzik, növekedése vontatottá válik. Kedveli a napos, vagy félárnyékos fényviszonyokat.

Vízigény: A hagymás, gumós, rizómás növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket. Elviseli a szárazabb talajviszonyokat is.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük.

Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj esetén a hagymák, gumók, hagymagumók vagy rizómák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. Nem fagytűrő növény, fagymentes helyen teleltessük!

Szerepe a kertben: A hagymás, hagymagumós és gumós növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont, de vannak olyan fajok és fajták, melyek a nyári időszakban díszítenek.

A csodatölcsér egy igen terebélyes, gazdagon elágazó, rizómás, fagyérzékeny évelő, amelynek virágai gazdag színvilággal rendelkeznek, és júliustól szeptemberig pompáznak. Balkonon, teraszon is nevelhetők konténerben, de társításban is elhelyezhetők a virágágyak középső sávjában.

Ebben az esetben válassza mögé a nagytermetű koronásliliomot. A csodatölcsér virágzását megelőzheti a nőszirom ’Bronze’ és elhelyezhető mellette a csillagfürt is. A fátyolvirág puha bájt ad az összeültetésnek és a szegélyrészen elhelyezett vérvirág izgalmassá teheti a társítást.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Gloriosa rotschildiana - Koronásliliom
Iris germanica ’Bronze’ – Nőszirom
Lupinus – Csillagfürt hibrid
Gypsophila paniculata – Fátyolvirág (egyszerű virágú)
Scadoxus multiflorus - Vérvirág

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 60 cm
Ültetési tőtáv: 40-50 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm (3-5 cm talajtakarással)
Virágzási idő: Július - Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: nyári kert, háttérnövény, kis gondozási igényű kert, évelőkert, látványos virág

 

Védett tartalom

Videók