Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mit nevezünk szoliter növénynek?

A szoliter növénynek tekinthetjük azokat az évelőket, cserjéket, fákat, melyek önállóan is nagy díszítőértékkel bírnak és ezt még inkább ki akarjuk hangsúlyozni, erre a figyelmet még jobban felhívni. Emiatt telepítésük sokszor magánosan történik, vagy habitusukból adódóan látványosan a többi növény fölé emelkednek. A szoliter növények funkciója az, hogy magukra vonzzák a tekintetet színükkel, formájukkal és ezzel egy időben meghatározzák a kert hangulatát.

A liliomfák tavaszi virágzásukkal tökéletes szoliter növényekké válhatnak!

Fák, mint szoliter növények

Ha ebben a két kategóriában keresgélünk nem lőhetünk mellé, viszont maga a választás több szempont alapján történhet. Az egyik ilyen szempont, hogy virágzó vagy inkább lombjával díszítő fát részesítünk előnyben. A virágzás időpontja általában adott, így azt is el kell döntenünk melyik évszakban akarjuk leginkább felhívni a figyelmet a növényünkre.

Virágzó szoliterek közül jó választás a liliomfa (Magnolia), a különböző díszcseresznyék, díszalmák (Prunus), melyek tavasszal hoznak színt a kertbe, míg a nyáron virágzók közül jó döntés lehet például az illatos barátcserje is.

A színes lombú vagy éppen örökzöld fák külön figyelmet érdemelnek a szoliter növények között, hiszen rögtön magukra irányítják a figyelmet, szinte vonzzák a tekintetet, a színes lombúak a vegetációs időszak egészében, míg az örökzöldek a téli, nyugalmi időszakban kapnak nagyobb szerepet. Ha nagyobb terület áll rendelkezésünkre érdemes évszakos formában megbontani azt, így a különböző időszakokban a kert más-más pontja lesz hangsúlyos.

A forma és szín változatossága izgalmassá teszi a kertet!

Illatos fákat és cserjéket telepítene? Olvassa el ezt a cikkemet a témában!

A virág és lombszín után érdemes szót ejteni a formáról is, hiszen egy szabályos vagy éppen szétterülő lombkoronaforma is szemet gyönyörködtető, ahogy egy bókoló, „szomorú” alak is. A fajta kiválasztásánál itt is a kert adottságai szabnak határt, kisebb alapterületű kertekbe javaslom a bókoló forma választását, mely mellett jól érvényesülnek a közelébe telepített alacsonyabb termetű növények is.

A lecsüngő koronaforma érdekes látványt nyújt minden évszakban!

Kertészetem tavasszal virágzó díszcseresznye és díszmeggy kínálatát itt találja!

Cserjék, mint szoliter növények

A cserjék is egy igen népes kategória, mely hasonlóan bontható, mint a díszfák esetében, habár itt a virágzási idő eltolódott számtalan nyáron virágzó fajtával találkozhatunk. A szoliter cserje kiválasztásakor tehát választhatunk virágával, formájával, lombszínével díszítő, figyelmet magára vonó növényeket. A szoliter cserjék esetében nagy előny, hogy méretben igen változatos kategóriáról van szó, így a kisebb alapterületű kertektől a nagyobbakig egyaránt megtalálhatjuk a számunkra ideális növényt.

A cserjék sokszínűsége akkor is megmutatkozik, ha szoliternek telepítjük őket!

Kertészetem színes lombú borbolya kínálatát itt tekintheti meg!

A virágával díszítő szoliterként is használható cserjék többek között kerti mályva, a kerti-, bugás- és cserjés hortenziák, a japánbirs és a kínai selyemmirtusz is. Lombszínével (és formájával) díszítő, szoliterként is ültethető cserjék például a borbolyafélék, melyek lehetnek kerekded vagy épp oszlopos növekedésűek is. Szintén ebbe a kategóriába tartoznak a korallberkenyék, a bangiták és a cserszömörcék is.

Évelők, mint szoliter növények

Utolsóként, de nem utolsó sorban következzenek az évelők, melyek között nem meglepő módon akadnak szép számmal olyanok, melyek bizony alkalmasak arra, hogy szoliter növényként is telepítsük őket, kategorizálásuk pedig hasonlóan történik, mint az előzőekben.

Ennek a csoportnak nagy előnye, hogy az egészen apró kertekben is jól alkalmazhatók, gondolunk egy kisméretű sziklakertbe, melynek alacsony, mégis meghatározó eleme lehet egy pompás varjúháj vagy éppen egy kék csenkesz (ez utóbbi fehér kavicstakarás mellett szinte világít!).

A díszfüveket nem lehet megunni. Ismerje meg őket jobban, ebben a cikkemben!

Természetesen a nagyobb termetű növényekről sem kell lemondanunk, gondoljunk itt a tavasz végi – nyár eleji virágzású bazsarózsákra, vagy éppen a nyáron virágzó, hatalmas virágokkal díszítő mocsári hibiszkuszokra, de érdemes megemlíteni a pompás kúpvirágot, valamint a méhbalzsamokat, sőt a díszfüvek mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen az évelők között sokan először rájuk gondolnak, ha meghallják a szoliter elnevezést.

Ha pedig köztes megoldásra vágyunk, hogy ne csak virágával hanem lombjával is díszítsen növényünk, akkor ültessünk sásliliomot, melynek fajta kínálata színekben és színkombinációkban az egyik legváltozatosabb csoporttá teszi.

Kertészetem fajtákban bővelkedő évelő kínálatát itt találja!

Egynyáriak, mint szoliter növények

Bár kevesebbszer kapnak központi szerepet, mégis vannak közöttük olyanok, melyek megfelelnek a szoliter növény kritériumainak jó telepítés mellett. Ilyen például a díszcsalán vagy mozaikvirág, a rézvirág, a napraforgó, a kerti pillangóvirág, a ricinus és csodatölcsér is, habár ez utóbbinak gumója kis szerencsével átteleltethető.

A kerti pillangóvirág a késő nyári időszakban mutatja meg igazi szépségét!

A vibráló nyári színekről és az őket birtokló növényekről olvasson többet itt!

Ebben a cikkemben a szoliter növények főbb csoportjait mutattam be, természetesen a saját kertünkben rejlő lehetőségeket figyelembe véve, mi döntünk arról, melyik növény helyezzük a középpontba, mely meghatározza a hangulatot.

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!