Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Kardvirág – Gladiolus 'Zizanie' (piros/fehér csíkos)

1.490 Ft

Besorolás: nagyvirágú kardvirág
Csomagolt mennyiség: 8 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/12 cm
Virágszín: piros/fehér csíkos

Tavasszal ültethető virághagymáim kiszállítása minden évben február 20-tól június 20-ig  folyamatosan történik. 

Ön a hagymákat tél végétől - egész tavasszal - június végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
1.390 Ft / db
Védett tartalom
Termék címkék:
kardvirág virághagyma

Hasznos tudnivalók

A Kardvirág – Gladiolus 'Zizanie' (piros/fehér csíkos) főbb jellemző

 

Jellemzői: A kardvirágok hagymagumós növények, melyek a nősziromfélék családjába tartoznak. Kertészeti változataikat három nagy csoportra osztjuk a magasságuk alapján: a 80-150 cm magas grandiflorus, a 80-100 magas butterfly, valamint az 50-60 cm törpe változatokra.

A ’Zizanie’ egy nagyvirágú vagy grandiflorus kardvirág. A levelek kardszerűek, a virágzás után rövid ideig még díszítenek. A fodros virágok oldalra néző füzérvirágzatban nyílnak. A virágok piros-fehér tarkák, az egyes színek aránya virágonként változik.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Száraz időszakokban óvatosan öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket. Nem telel át a szabadban, így ősszel a fagyok előtt fel kell szedni a gumókat.

A kiszedést követően a hagyma felett 5-10 centiméterrel vágjuk le a szárat és a leveleket, majd száraz, fedett helyen várjuk meg, míg a szárcsonk leszárad. Ezután tisztítsuk meg és a fréziához hasonlóan száraz, 15-20°C-os, sötét helyen teleltessük. 

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A nyáron virágzók közül a dáliák mellett az egyik legnépszerűbb hagymás (hagymagumós) növény a kardvirág, melynek több mint 10 ezer kertészeti változata ismert. A kerti elhelyezésük során a csoportos ültetés a javasolt, amikor is legalább 7-8 hagymát ültetünk egymás mellé.

Az így kialakított csoportok igen látványosak és tovább bővíthetők. A ’Zizanie’ piros és fehér, tarka színének köszönhetően egy üde színfolt a kertben. Jól kombinálható az egyszínű, fehér ’White Prosperity’ fajtával, mely méretben kissé kisebb nála.

A kardvirágok mellett hasonló csoportos kiültetésben jól érvényesülnek a holland íriszek és a fehér, illatos frézia is. A háttérbe a ’Cornel Bronze’ labda és a ’Natal’ bordó színű pompon dáliákat helyezve őszig lesz virágzó növény az összeállításunkban.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Gladiolus ’White Prosperity’
Iris hollandica mixed
Dahlia ’Cornel Bronze’
Dahlia ’Natal’
Fresia egyszerű virágú fehér

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 80-150 cm
Ültetési tőtáv: 15-25 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Június – Augusztus (szakaszos ültetéssel)
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: vágott virág, virágszegély, nyári kert, vegyes virágágyak, dézsás növény

 

Védett tartalom

Videók