Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Kardvirág – Gladiolus 'Fiorentina' (fehér, rózsaszín torokkal)

1.090 Ft

Besorolás: nagyvirágú kardvirág
Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/12 cm
Virágszín: fehér, rózsaszín torokkal

Tavasszal ültethető virághagymáim kiszállítása minden évben február 20-tól június 20-ig  folyamatosan történik. 

Ön a hagymákat tél végétől - egész tavasszal - június végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
990 Ft / db
Védett tartalom
Termék címkék:
kardvirág virághagyma

Hasznos tudnivalók

A Kardvirág – Gladiolus 'Fiorentina' (fehér, rózsaszín torokkal) főbb jellemző

 

Jellemzői: A kardvirágok hagymagumós növények, melyek a nősziromfélék családjába tartoznak. Kertészeti változataikat három nagy csoportra osztjuk a magasságuk alapján: a 80-150 cm magas grandiflorus, a 80-100 magas butterfly, valamint az 50-60 cm törpe változatokra.

A ’Fiorentina’ egy butterfly típusú kardvirág. Levelei kardszerűek, a virágzás után rövid ideig még díszítenek. A fodros virágok oldalra néző füzérvirágzatban nyílnak. A virág alapszíne fehér, melyet bordó torok díszít.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Száraz időszakokban óvatosan öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket. Nem telel át a szabadban, így ősszel a fagyok előtt fel kell szedni a gumókat.

A kiszedést követően a hagyma felett 5-10 centiméterrel vágjuk le a szárat és a leveleket, majd száraz, fedett helyen várjuk meg, míg a szárcsonk leszárad. Ezután tisztítsuk meg és a fréziához hasonlóan száraz, 15-20 °C-os, sötét helyen teleltessük.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont. A nyáron virágzók közül a dáliák mellett az egyik legnépszerűbb hagymás (hagymagumós) növény a kardvirág, melynek több mint 10 ezer kertészeti változata ismert.

A kerti elhelyezésük során a csoportos ültetés a javasolt, amikor is legalább 7-8 hagymát ültetünk egymás mellé. Az így kialakított csoportok igen látványosak és tovább bővíthetők.

A ’Fiorentina’ fajta mellé csoportos ültetéshez válasszuk a szintén butterfly típusú ’Alice Mademoiselle de Paris’, a nagyobb termetű kardvirágokat, mint amilyen a magenta színű ’Plumtart’ és a bordó ’Black Surprise’ helyezzük ezek hátterébe.

A kardvirágokat kiegészíthetjük dália kombinációkkal is, így például a fehér-bordó ’Dark red & White’ vagy a lila-bordó ’Chat Noir & Hy Trio’ párosításokkal, melyek a kardvirágok virágzása után egészen az első fagyokig virágoznak.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Gladiolus ’Mademoiselle de Paris’
Gladiolus ’Plumtart’
Gladiolus ’Black Surprise’
Dahlia Duo’Chat Noir & Hy Trio’
Dahlia Decorative Duo ’Dark red & White’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 80-100 cm
Ültetési tőtáv: 15-25 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Június – Augusztus (szakaszos ültetéssel)
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: vágott virág, virágszegély, balkonláda, nyári kert, vegyes virágágyak, dézsás növény

 

Védett tartalom

Videók