Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Kardvirág – Gladiolus 'Mademoiselle de Paris' (élénkpiros/fehér)

990 Ft
Kiszerelés
hagymás

Besorolás: pillangó kardvirág
Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 8/10 cm
Virágszín: élénkpiros/fehér

Tavasszal ültethető virághagymáim kiszállítása minden évben február 20-tól június 20-ig  folyamatosan történik. 

Ön a hagymákat tél végétől - egész tavasszal - június végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
890 Ft / db
Védett tartalom
Termék címkék:
kardvirág virághagyma

Hasznos tudnivalók

A Kardvirág – Gladiolus 'Mademoiselle de Paris' (élénkpiros/fehér) főbb jellemző

 

Jellemzői: A kardvirágok hagymagumós növények, melyek a nősziromfélék családjába tartoznak. Kertészeti változataikat három nagy csoportra osztjuk a magasságuk alapján: a 80-150 cm magas grandiflorus, a 80-100 magas butterfly, valamint az 50-60 cm törpe változatokra. A ’Mademoiselle de Paris’ egy butterfly típusú kardvirág.

Levelei kardszerűek, a virágzás után rövid ideig még díszítenek. A fodros virágok oldalra néző füzérvirágzatban nyílnak. A virág alapszíne piros, melyet fehér torok díszít, a szirmokon megfigyelhető egy fehér sáv is.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Száraz időszakokban óvatosan öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket. Nem telel át a szabadban, így ősszel a fagyok előtt fel kell szedni a gumókat.

A kiszedést követően a hagyma felett 5-10 centiméterrel vágjuk le a szárat és a leveleket, majd száraz, fedett helyen várjuk meg, míg a szárcsonk leszárad. Ezután tisztítsuk meg és a fréziához hasonlóan száraz, 15-20 °C-os, sötét helyen teleltessük.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A nyáron virágzók közül a dáliák mellett az egyik legnépszerűbb hagymás (hagymagumós) növény a kardvirág, melynek több mint 10 ezer kertészeti változata ismert. A kerti elhelyezésük során a csoportos ültetés a javasolt, amikor is legalább 7-8 hagymát ültetünk egymás mellé. Az így kialakított csoportok igen látványosak és tovább bővíthetők.

A ’Mademoiselle de Paris’ fajta mellé csoportos ültetéshez válasszuk a sárga ’Nova Lux’, a narancssárga ’Wig's Sensation’ és a nagyvirágú, fehér ’White Prosperity’ fajtákat.

A kardvirágok mellett jól érvényesülnek, a gazdag zöld lombot nevelő, látványos virágú liliomok így a rózsaszín fehér ’Dizzy’ és a világos színű, fodros szirmú ’Apricot Fudge’ fajták.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Gladiolus ’White Prosperity’
Gladiolus ’Nova Lux’
Gladiolus ’Wig's Sensation’
Lilium ’Dizzy’
Lilium ’Apricot Fudge’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 80-100 cm
Ültetési tőtáv: 15-25 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Június – Augusztus (szakaszos ültetéssel)
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: vágott virág, virágszegély, balkonláda, nyári kert, vegyes virágágyak, dézsás növény

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 60-120 cm (magas)
Virágszín: piros
Virágzási idő: nyártól-őszig

Videók