Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea serrata 'Blue Bird' – Fűrészeslevelű hortenzia

8.190 Ft

(ejtsd: hidrangéa szerráta)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-5 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea serrata 'Blue Bird' – Fűrészeslevelű hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, kissé elhajló ágrendszerű, lombhullató fajta. Levelei közép zöldek, fűrészes szélűek. Kifejlett magassága kb. 1 méter.

Virág: Virágzata kerekded a fertilis és meddő virágok jól megfigyelhetőek benne. A meddő virágok nagyok, halványkék színűek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó, öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A fűrészes levelű hortenziák virágzatuk és méretük miatt könnyen elhelyezhetőek a kertben alacsony szegélyként, cserjesorok tagjaként vagy évelőágyak határozott növényeként.

A ’Blue Bird’ fajta halványkék virágaival már önmagában is nagy díszítő értékkel bír, de kombinálhatjuk magasabbra növő bugás hortenziákkal is, így például a fehér ’Levana’ és a szintén fehér ’Confetti’ fajtákkal, de a nagytermetű tópartifű is jó társnövénye lehet.

A kék virágokkal a hamvaskék árnyalatú ’Elegans’, valamint a zöld-sárga levélzetű ’Christmas Tree’ árnyékliliom egyaránt jól mutat, de plusz struktúra elemként a fodros levélzetű ’Pinderi’ pelyvás pajzsikát is elhelyezhetjük a társításunkban.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea paniculata 'Levana' – Fehér, bugás hortenzia
Hydrangea paniculata 'Confetti'® – Fehér bugás hortenzia
Rodgersia aesculifolia - Nagytermetű tópartifű
Hosta 'Elegans' – Árnyékliliom
Hosta 'Christmas Tree' – Árnyékliliom
Dryopteris affinis 'Pinderi' – Pelyvás pajzsika

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,9-1 m
Kifejlett szélesség: 1-1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: Június - Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom