Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Schloss Wackerbarth' – Kerti hortenzia

6.990 Ft

(ejtsd: hidrangéa mákrofilla)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Schloss Wackerbarth' – Kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1 métert. Levelei sötétzöldek, oválisak. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágok félgömb alakúak, nagy méretűek (20-22 cm). A virágzatban meddő virágok foglalnak helyet. A virágok rendkívül különlegesek, mivel a közepük kék, a szirmok nagy része piros és világos zöld. A tarkabarka virágok vidám és fenséges hangulatot árasztanak.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Schloss Wackerbarth’ egy kis termetű, kompakt habitusú, színjátszós virágszínű kerti hortenzia fajta. A társításban mindenképp helyezze kicsivel nagyobb termetű hortenziák elé, melyek kellőképp kiemelik a ’Schloss Wackerbarth’ vidámságát.

Ajánlom a 'Blaumeise' vidám kék színét és ennek kiegészítéseként a 'Gertrud Glahn' kellemes rózsaszín színeit. Ezt a pompás színkavalkádot egészítsük ki tenyeres tópartifűvel, amely szerényebb megjelenésével szépen előtérbe helyezi a hortenziák báját.

Az ágyás elülső részeire ültessen feltűnő, piros színű ’Paprika’ tűzesőt és ehhez illő, sötét bordó ’Binoche’ tűzesőt. Ezek mellé csoportokban kapjon helyet a mocsári nefelejcs. Az évelők piros-bordó-kék színei csodálatosan kiegészítik a hortenziák hasonló színvilágát.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' – Kerti hortenzia
Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' – Kerti hortenzia
Rodgersia pinnata - Tenyeres tópartifű
Heuchera 'Paprika®' – Tűzeső
Heuchera 'Binoche' - Sötétbordó tűzeső
Myosotis palustris – Mocsári nefelejcs

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1 m
Kifejlett szélesség: 0,8-1 m
Ültetési tőtáv: 1 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom