Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' – Kerti hortenzia

7.690 Ft

(ejtsd: hidrangéa mákrofilla)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' – Kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,5 métert. Levelei élénk zöldek, oválisak. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágok félgömb alakúak, nagy méretűek (20-22 cm). A virágzatban meddő virágok foglalnak helyet, amelyek a talaj kémhatásától függően pompás rózsaszínek vagy bájos kékek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Gertrud Glahn’ egy kifejezetten kompakt habitusú, és nagy méretű virágzatokkal rendelkező, alapvetően rózsaszín színű kerti hortenzia fajta. Ezt a pompát szépen kiegészíti a ’Blaumeise’ kerti hortenzia kékje vagy a cserjés hortenziák közül a ’Sheep Cloud’ fehér bárányfelhői.

Mivel mindhárom hortenzia viszonylag kompakt alacsonyabb fajta, ezért eléjük is alacsonyabb évelő dísznövényeket ültessen. Ajánlom a szálkafű zöld fehér lombú fajtáját (’Albostriata’), amely elé ültessen lilás színű tollbugát.

A lilás szín illik a hortenziák kék és rózsaszín virágtömegéhez. Az ágyás szélén kapjon helyet a szinte ezüst színű 'Abiqua Drinking Gourd' árnyékliliom, amely misztikus hatásúvá teheti a társítást.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' – Kerti hortenzia
Hydrangea arborescens 'Sheep Cloud' – Cserjés hortenzia
Hakonechloa macra 'Albostriata' - Szálkafű (zöld-fehér lomb)
Astilbe 'Mainz' - Japán tollbuga (lilás-piros)
Hosta 'Abiqua Drinking Gourd' - Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom