Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' – Kerti hortenzia

7.290 Ft

(ejtsd: hidrangéa makrofilla)

Szállítási méret: 60-80 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' – Kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,5 métert. Levelei élénk zöldek, oválisak. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágok lapítottak, kissé kúpos, tányér alakúak, nagy méretűek (20-22 cm). A virágzatban a középen elhelyezkedő virágok meddők, ám ezeket nagyrészt eltakarják a kobaltkék, kifejezetten nagy méretű meddő virágok. A virág színét a talaj kémhatása befolyásolja.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani.

Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport. A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Bluameise’ nagyon népszerű fajta a kerti hortenziák között. Ezt különleges, kobaltkék színének, nem túl nagy méretének, megbízhatóságának köszönheti.

Az Angol Királyi Kertészeti Társaság még díjjal is jutalmazta a fajtát. Érdemes társítani a ’Bodensee’ kékvirágú kerti hortenziával, ugyanis a két kék árnyalat csodásan kiegészíti egymást. Mellettük kapjon helyet a pettyegetett fehér gyűszűvirág, amely fehér gyűszűivel erdei hangulatot varázsol a kertrészbe.

Az elülső ágyásrészbe ültessen kelet-ázsiai lizinkát, amely fehér hattyúnyakaival szintén különleges színfoltja lehet a társításnak. Az árnyékliliomok sárga színei illenek a hortenzia kékjeihez. Ajánlom az ’August Moon’ és a ’Fried Bananas’ fajtákat.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Bodensee' – Kerti hortenzia
Digitalis purpurea 'Alba' - Pettyegetett fehér gyűszűvirág
Lysimachia clethroides - Kelet-ázsiai lizinka
Hosta 'August Moon' – Árnyékliliom
Hosta 'Fried Bananas' - Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom