Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hydrangea macrophylla 'Bodensee' – Kerti hortenzia

7.990 Ft

(ejtsd: hidrangéa mákrofilla)

Szállítási méret: 20-30 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Hydrangea macrophylla 'Bodensee' – Kerti hortenzia főbb jellemző

 

Habitus: Bokros növekedésű, erős levélzetű, lombhullató cserjés hortenzia. Kifejlett magassága nem haladja meg az 1,5 métert. Levelei élénk zöldek, oválisak. A bokor alakja kompakt, kerek.

Virág: A virágok lapítottak, kissé kúpos, tányér alakúak, nagy méretűek (20-22 cm). A virágzatban meddő virágok foglalnak helyet, amelyek a talaj kémhatásától függően pompás kékek vagy bájos rózsaszínűek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékos esetleges árnyékos fekvés ideális a számára.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól és öntözzük rendszeresen az aszályos időszakban.

Gondozás: A labda hortenziák nem igényelnek metszést, mivel virágot mindig az előző évi vesszőn hoznak. Ezért fontos, hogy télen takarjuk, így elkerülve, hogy elfagyjon és elmaradjon a virágzás.

A tölgylevelű hortenzia sem igényel metszést csupán az elhalt ágak eltávolítását. A bugás hortenziák a metszést jól tűrik és szükséges is a megfelelő virágképződéshez. Ha tűző napra telepítjük, akkor a virágok összefonnyadhatnak, ezért ezt kerüljük.

A fiatal növényeket 5-6 éves korukig a fagyok beállta előtt takarjuk. Bármelyik fajtáról legyen szó öntözzük rendszeresen, mert bár kisebb szárazságot elviselnek az a virágzás rovására megy. A talajtakarás javítja a talaj vízháztartását így érdemes alkalmazni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A hortenziák klasszikusnak tekinthető növények, melyek először jutnak eszünkbe, amikor a kert árnyékos, félárnyékos részeire szeretnénk növény választani. Jellemzően bokros habitusok, nagyméretű gömb vagy kúpos formájú virágzatuk és színvariációk sokasága miatt töretlen népszerűségnek örvendő csoport.

A bugás hortenzia leginkább szoliterként érvényesül, de természetesen társítani is kiválóan lehet.

A ’Bodensee’ színeihez remekül illik a kerti hortenziák közül a díjnyertes ’Blaumeise’ fajta. A kék árnyalatok megfelelő kémhatás esetén csodaszépen előtörnek és kiegészítik egymást. Eléjük ültessen bíborlevelű bugatölcsért, amely markánssá teszi, egyben csodás kerti-vidéki hangulatot teremt.

Az árnyékliliomok zöldes (Devon Green’) és sárga (’August Moon’) fajtái jól kiegészítik a társítást és előtérbe helyezik a hortenziákat. Az ágyás szélére ültessen ’Shell Pink’ fajtájú, rózsaszín foltos árvacsalánt, mely remekül illik a rózsaszín és kék színekhez is.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Blaumeise' – Kerti hortenzia
Penstemon digitalis 'Husker Red' - Bíborlevelű bugatölcsér
Hosta 'Devon Green' – Árnyékliliom
Hosta 'August Moon' – Árnyékliliom
Lamium maculatum 'Shell Pink' - Rózsaszín foltos árvacsalán

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5 m
Kifejlett szélesség: 1,5 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Július- Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: cserjesorok, szoliter, árnyékos kert, vidéki kert

 

Védett tartalom