Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Fritillaria imperialis 'Aurora' - Császárkorona

3.090 Ft

Csomagolt mennyiség: 1 db/csomag
A hagyma körmérete: 20/24 cm
​Virágszín: narancssárga

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

 

A Fritillaria imperialis 'Aurora' - Császárkorona főbb jellemző

 

Jellemzői: A császárkorona a liliomfélék családjába tartozik, mely Iránban és a Nyugat-Himalájában őshonos, ahonnan először Törökországba, majd Bécsbe is elkerült, innen kezdte meg világhírnév felé vezető útját.

A császárkorona tavaszi vagy tavasz végi virágzású, nagytermetű növény, melyet nem csak szépsége, hanem vakondriasztó hatása miatt is ültettek, ugyanis hagymája kellemetlen szagú.

A száron örvökben állnak a lándzsa alakú levelek, ezek fölé emelkedik az erős virágzati szár és rajta a szintén örvökben álló, serleg alakú bókoló virágok. A virágok felett levél „pamacs”, üstök látható. Az ’Aurora’ fajta virágai narancssárga színűek, kifejlett magassága 80-100 centiméter között alakul. 

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A császárkorona a kertben méltóságteljes megjelenésével hívja fel magára a figyelmet. A még erőteljesebb hatásért kombináljuk sárga, illetve piros színű császárkorona fajtákkal, de a később virágzó rokon liliomok is ideális társai, melyek virágzásban váltani fogják.

Az évelőágyakba is bátran elhelyezhetjük a császárkorona fajtákat, melyek így a nyáron virágzó évelők a visszahúzódás időszakában takarni fognak, így kertünk képe nem mutat rendezetlen hatást.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Fritillaria imperalis ’Rubra’
Lilium ’Twosome’
Lilium ’Netty's Pride’
Lilium ’Pink & White’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 80-100 cm
Ültetési tőtáv: 30-40 cm
Ültetési mélység: 25 cm
Virágzási idő: Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: sziklakert, virágszegély, balkonláda, tavaszi kert, vegyes virágágyak

 

Védett tartalom

Videók