Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Cotoneaster dammeri 'Schoon' – Talajtakaró madárbirs

2.990 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: kotoneászter dámmeri)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-80 cm magas
Kiszerelés: 13 cm átmérőjű cserépben - 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
2.690 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Cotoneaster dammeri 'Schoon' – Talajtakaró madárbirs főbb jellemző

 

Habitus: Egy kifejezetten alacsony termetű (30-40 cm), ám szélesen elterülő (1,5 m) örökzöld, talajtakaró cserje. Levelei aprók, kerekdedek, épszélűek, fényesek, színűk mélyzöld.

Hajtásrendszere vízszintesen bókoló, sűrű. Hajtásai könnyen legyökereznek, majd ívesen felfelé törnek és újra lefelé ívelnek.

Virág: Májusban és júniusban hozza apró, hófehér, csillag alakú, ötszirmú virágait, amelyeket követnek a mélypiros, kisméretű, gömbölyű almatermések, amelyek igencsak impulzív látványt nyújtanak az őszi és téli kertben.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Félárnyékos vagy árnyékos kertrészek ideális növénye. A napos helyeken nem fejlődik kielégítően.

Vízigény: Alacsony vízigényű növény és kifejezetten szárazságtűrő, de az aszályos időszakban a rendszeres öntözést meghálálja. Rendszeresen öntözze, kisebb vízadagokkal.

Gondozás: Rendszeres metszést nem igényel, de 2-3 évente érdemes ritkítani, az elszáradt vagy beteg hajtásrészeket eltávolítani a cserjéről. A metszésre a tél vége vagy a kora tavaszi időszak ideális. Növényvédelménél a tűzelhalásra és a levéltetvekre érdemes figyelni.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Schoon’ talajtakaró madárbirs a félárnyékos és árnyékos kertrészek ideális talajtakaró növénye, amely kezdő Kertbarátok számára is ajánlott, ugyanis nagyon könnyen nevelhető. Foltokban ültetve, rézsű, madárbarát kertek növényesítésére kifejezetten alkalmas, de társításban nevelve is dekoratív képet mutat.

Ha társításban kívánja elhelyezni, akkor az ágyás hátsó részében helyezzen el bazsarózsákat. Ajánlom a krémrózsaszín, teltvirágú ’Albert Crousse’ és a krémfehér színekben gazdag ’Immaculee’ bazsarózsákat. Velük igazán romantikus hangulat teremthető.

Eléjük ültesse a pettyegetett fehér gyűszűvirág ’Alba’ fajtáját, amely nagyszerűen kiegészíthető a vörösbarna bogyós orbáncfű ’Excellent Fair’ fajtájával. Az ágyás elülső részén kapjon helyet a fehér nagy szívvirág (’Alba’), és a közepes rezgőfű ’Limouzi’ fajtája. Melléjük vagy eléjük ültesse a ’Schoon’ madárbirset.

Társításra javasolt növényfajták:

Paeonia 'Albert Crousse' – Bazsarózsa
Paeonia 'Immaculee' – Bazsarózsa
Digitalis purpurea 'Alba' - Pettyegetett fehér gyűszűvirág
Hypericum inodorum 'Excellent Flair' – Vörösbarna bogyós orbáncfű
Dicentra spectabilis 'Alba' - Nagy szívvirág (fehér)
Briza media 'Limouzi' - Közepes rezgőfű

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 30-40 cm
Kifejlett szélesség: 120-150 cm
Ültetési tőtáv: 120 cm
Virágzási idő: Május-Június
Vízigény: Alacsony vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak, szoliter, talajtakaró, kőedény, sír, rézsű, madárbarát kert, méhlegelő

 

Védett tartalom