Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia lactiflora 'Immaculee' – Illatos bazsarózsa

9.990 Ft
Kiszerelés
3 literes
Menny.:db

(ejtsd: peónia laktiflóra)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 1-3 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: az illatos bazsarózsa Kína, Tibet és Szibéria területein őshonos, lágyszárú, hosszú élettartamú évelő.

Az ’Immaculee’ fajta igazi klasszikus, amit Hollandiában nemesítettek és 1953-ban jegyeztette be Van der Valk és Van der Zwet.

Habitus: kb. 60-80 cm magas, erős szárú, kerekded, terebélyes bokrú. Lombozatát fényes, kihajtáskor vörösesbarna árnyalatú, később sötétzöld, szeldelt levelek alkotják.

Virág: nagy, féltelt, kellemesen illatos, halvány rózsaszínnel árnyalt, fehér szirmú, feltűnő vörös bibéjű virágai május-júniusban nyílnak.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, könnyen felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébbeket is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de félárnyékos fekvésbe is telepíthető, ám ekkor kevesebb virágot hoz.

Vízigény: közepes, a pangó vizet nem szereti. Jó szárazságtűrő, azonban hosszan tartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű, fehér, rózsaszín, vörös színben és ezek kombinációiban pompázó virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelőágyak szegély- vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, de társíthatjuk is számtalan formában.

Az ’Immaculee’ fajta virágai nevéhez illően a tisztaságot, ártatlanságot sugallják, amit alapul vehetünk az összeállítás kialakításakor is. Válasszuk hátterébe ezért a sárga, rózsaszín virágú, szépséges ’Béke-Peace’ teahibrid rózsát, mellé pedig a telt, vajsárga virágú ’Laura Dessert’ és a kezdetben púderes rózsaszínű, majd elefántcsontfehér, némi bíborvörössel színezett ’Shirley Temple’ bazsarózsákat.

A társítás következő elemeként telepítsük a fehér, rózsaszín szirmú 'Fountain Pink Eye' bíbor kasvirágot, végül pedig a szegélyrégióba a 'Lawrenson's Pink' és a 'Snow Queen' napvirágokat, melyek színeikkel harmonikus kiegészítői a többi növénynek.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa 'Béke - Peace' - sárga - rózsaszín - teahibrid rózsa
Paeonia lactiflora 'Laura Dessert' – Illatos bazsarózsa
Paeonia lactiflora 'Shirley Temple' – Illatos bazsarózsa
Echinacea purpurea 'Fountain Pink Eye' – Bíbor kasvirág
Helianthemum 'Lawrenson's Pink' - Napvirág (halvány rózsaszín virág sárga szemmel)
Helianthemum 'Snow Queen' ('The Bride') - Napvirág (fehér virág sárga szemmel)

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 60-80 cm
Ültetési tőtáv:  80-100 cm
Virágzási idő: május - június
Méhcsalogató: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes 

Felhasználási terület: évelőágyak, falusi kert, rovarbarát kert, ágyásszegély, bokrok, fák elé, szoliter, cserjepótló, vágott virág 

Védett tartalom

 

 

Paraméterek

Kifejlett magasság: 60-120 cm (magas)
Virágszín: fehér
Virágzási idő: nyáron