Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Káliszappan alkalmazása

A növényvédelem örök téma. Soha nem csökken az érdeklődés iránta. Persze, nincs is lehetőségünk kevesebbet foglalkozni vele, mert a kártevők és kórokozók megállíthatatlanul törnek előre és károsítják, megbetegítik növényeinket.

A növényvédelem állandó...

Amióta a klímaváltozás hatásait egyre erősebben érezzük a bőrünkön – érthetjük ez alatt, hogy egyre kevesebb a csapadék, és tartósabbá válnak a forró időszakok nyáron – a délről jövő kártevők és kórokozók is felszaporodtak és folyamatosan újak jelennek meg. Könnyű a dolguk, mert ebben a forró aszályban a növényeink kellőképpen legyengülnek, és a gyenge növényeket könnyebben támadják.

Védekezési módszerek

Ez ellen több védekezési módszer van: vagy jó kondícióban kell tartani a növényt, vagy vegyszerrekkel kell permetezni, vagy pedig valamilyen, környezetre kevésbé káros anyaggal kell kezelni őket.

• A jó kondícióban tartás azt jelenti, hogy számukra megfelelő helyen és talajban élhetnek kertünkben és megkapják azt a víz- és tápanyagmennyiséget, amelyre szükségük van.

• A vegyszeres védekezés mindig nagy port kavar, és a véleményeknek és ellenvéleményeknek is lehet alapjuk, de ez egy sokkal összetettebb kérdés annál, mint hogy pár sorban taglaljuk.

Olvassa el a hangyákkal kapcsolatos tippjeimet is!

Sok esetben használnak vegyszeres növényvédelmet is

Folytassuk a sort a környezetre kevésbé káros, házilag is alkalmazható szerekkel, ezen belül is a kenőszappan vagy káliszappan használatával.

Kenőszappan vagy káliszappan

A káliszappan egy gyakran használt szer, amelyet hígítva használnak, általában 0,5-1 %-os koncentrációban. Alapvetően felhasználható növényvédő szerek tapadásfokozó anyagaként. Ez azt jelenti, hogy vannak növények, amelyek leveleit viaszos bevonat fedi (pl. a hagymafélék levelei), emiatt a levelekre permetezett növényvédőszer lepereg a levelekről, nem tud ottmaradni a felületen, ezért a felszívódás csak csekély – és amellett, hogy a növényünk beteg marad, még a talajt is szennyezzük.

A káliszappanos oldat kijuttatása egyszerű

Nos, ennek kivédésére alkalmas a káliszappan, mert használatával csökken a permetlécseppek felületi feszültsége, ezáltal a növényen maradnak és felszívódnak a hatóanyagok. Észrevették viszont, hogy ha csak a káliszappant juttatják ki a növényre, és elmarad a növényvédőszer használata, akkor is gyérülnek a kártevők, a levélbolhák, tripszek, atkák, levéltetű ellen is nagyszerűen beválik.

Emellett a korompenészgyepek kialakulásáért felelős kártevőkre (ilyen például a körtelevél bolha) még egy további hatással van, ugyanis a oldja, ezáltal könnyebben lemoshatóvá teszi, a fákra ragadt levélbolha által termelt mézharmatot, amin megtelepszik a korompenész. Ezért mára azt mondhatjuk, hogy a káliszappan önállóan is alkalmazható, mint növényvédőszer.

A talajlakó kártevőktől is nehéz megszabadulni. Olvasson a témában ebben a bejegyzésemben!

A levéltetvek sok bosszúságot képesek okozni

Amennyiben tapadásfokozóként használjuk, 0,5 - 1 %-os töménységben alkalmazzuk. Amennyiben a lemosó permetezés káliszappannal történik, akkor az 1%-os töménységet használjuk. S hogy mikor? Semmiképp ne fagyos időben, mert így a szer nem tudja kifejteni a tőle várt és kívánt hatást. Fontos, hogy a megfelelő felszívódás érdekében a permetszer kijuttatása után 1-2 napig ne érje víz (pl. eső) a növényt, így ne eső előtt permetezzen! Bármilyen célú alkalmazás esetén a 3%-nál nagyobb koncentráció már perzselheti a növény lombozatát és egyéb részeit, ahogyan a 25 Celsius fokban történő kijuttatás is, ezeket érdemes elkerülni.

Nem csak az apró, a nagyobb állatok is gondot jelenthetnek a kertben. Olvasson a vakondról ebben a cikkemben!

Mivel sok kártevő a levélfonákon is jelen van, ezért a permetezésnél érdemes a levelek hátsó részére is juttatni a káliszappanból. Ha rovarölő szerként használjuk, akkor is érdemes az 1%-os koncentrációt alkalmazni. A kijuttatáshoz válasszon kézi porlasztót, de szobanövények esetében jó lehet a szivaccsal, ronggyal való lemosása is a leveleknek és a hajtásoknak, törzsnek. Ebben az esetben érdemes kesztyűt húznia. 

Az atkafertőzés súlyos is lehet

A káliszappanon túl vannak még hatékony, házilag elkészíthető és alkalmazható szerek, mint a csalánlé vagy a kamillafőzet, vagy a mosószappanos kezelés. Azt hiszem, ezt mindenkinek magának kell kikísérleteznie.

A káliszappan leanderre is alkalmazható. A leander növényvédelméről ebben a cikkemben olvashat!

És hogyan állítson elő 1%-os oldatot? Nos, ez attól függ, hogy mennyi szert szeretne kijuttatni, mennyi növényen szeretné alkalmazni a káliszappant. Vegyük most azt a példát, hogy 5 liter permetszert szeretne bekeverni. Ehhez 1 liter vízbe el kell keverni 0,5 dl káliszappant. Ha jól elkeveredett, akkor ezt az oldatot lassan keverje bele 4 liter vízbe és kezdheti a permetezést!

A káliszappan szobanövényeknél is alkalmazható

A káliszappan hatékonyságáról eltérnek a vélemények – van, akinek használt, és van, akinek kevésbé. Azt hiszem, ez nagyon sok növényvédő szerről elmondható. Bízom benne, hogy a fenti cikkem segített megmutatni a szer használatának hátterét.

Tekintse meg a kertészetemben kapható kiegészítőket!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Hasznosnak találta a cikket? Ha igen, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!