Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Azalea japonica 'Rokoko' – Azálea

3.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: azálea jáponika)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 3-4 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Azalea japonica 'Rokoko' – Azálea főbb jellemző

 

Habitus: 0,8-1 méter kifejlett magasságot elérő, erős növekedésű, bokros, felálló hajtásrendszerű örökzöld cserje, fényes sötétzöld, kisméretű, ovális levelekkel, melyek kissé szőrözöttek.

Virág: Nagyméretű, féltelt virágai kisebb csoportokban a lombozat fölé emelkednek. A porzószálak hosszan kiemelkednek a szirmok közül. A virágok rózsaszínűek, rózsaszerű hatást nyújtanak. A szirmok széle kissé hullámos.

Talajigény: Jó vízgazdálkodású, tápanyagban, humuszban gazdag, savanyú kémhatású talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékban fejlődik a legszebben. Mélyárnyékban felkopaszodhat.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, rendszeresen, kisebb vízadagokkal érdemes öntözni, és fontos, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Célszerű lágy esővízzel öntözni.

Gondozás: Telepítése során ügyeljünk arra, hogy szellősen ültessük, hagyjunk teret a növekedésének. Fagyzugos területeken a téli fagyok beállta előtt takarjuk, vagy ha konténerben neveljük, vigyük fagymentes helyre.

Hőigénye viszonylag alacsony (12-18 °C), a nagyon meleg élőhelyeket nem kedveli. Mivel közepes vízigénnyel rendelkezik, ügyeljünk arra, hogy folyamatosan nedves, üde legyen a talaja. Az elnyílott virágokat távolítsuk el a növényről.

Társítás: A ’Rokoko’ fajta virágágyi rózsákra emlékeztető virágai a kert félárnyékos és árnyékos részeiben jelentenek üde színfoltot. Mivel tűző napra nem javasolt telepíteni, így fontos növénye a savanyú talajon létrehozott, árnyékkedvelő társításoknak.

Hátterébe telepítsünk rózsaszín- és fehér színekben játszó ’Preziosa’ fűrészeslevelű hortenziát, mely virágzásban váltja az azálea fajtákat. Ennek előterébe a ’Rokoko’ mellé válasszuk a ’Kermesina’ azálea fajtát, mely szimpla, fehér szegélyű virágai egy igazán varázslatos összhatást nyújtanak a telt virágok mellett.

A társításba kisebb csoportokba válasszunk levéldíszeket is, így a színátmenetes, ezüstös hatású ’Red Beauty’ japán hölgypáfrányt, illetve a hamvas bevonatú, kékes levélszínű ’Bressingham Blue’ árnyékliliomot.

A társítás előterébe talajtakaróként válasszuk a sötét bordó lombszínű ’Atropurpurea’ indás ínfüvet. Ezt a társítást nagyobb teremtű fák előterébe is elhelyezhetjük, de jól mutat az ujjas vagy japán juharok környezetében is.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea serrata 'Preziosa' – Fűrészeslevelű hortenzia
Athyrium otophorum 'Red Beauty' – Japán hölgypáfrány
Azalea japonica 'Kermesina' – Azálea
Hosta 'Bressingham Blue' – Árnyékliliom
Ajuga reptans 'Atropurpurea' – Indás ínfű

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 80-100 cm
Kifejlett szélesség: 100-150 cm
Ültetési tőtáv: 60-80 cm
Virágzási idő: Április - Május
Méhcsalogató: Nem
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű

Felhasználási terület: évelő ágyak, szegélyek, tematikus kert, nyári kert

 

Védett tartalom