Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az örökzöld orbáncfű nevelési tudnivalók

Megyeri Szabolcs
2014. 05. 24. 14:19:57

Az örökzöld orbáncfüvet (latin neve: Hypericum calycinum) hol örökzöldként, hol lombhullató cserjeként említik, az igazság azonban az, hogy mindkét állítás helytálló részben, ugyanis örökzöldről van szó, ami nálunk télizöldként, félörökzöldként viselkedik, ugyanis az igazán kemény teleken levelei bebarnulnak, majd lehullanak, azonban tavasszal újra kihajt a növény.

Egyaránt kiválóan mutat kiskertekben, utcafronti ágyásokban, és társasházi közös kertekben is. A talajra nem igazán érzékeny, elsősorban a tápanyagban gazdag, nem túlzottan száraz közeg a kedvence, de átlagos kerti körülmények között mindenhol sikerrel ültethető.

Ezt a cikkem olvasta már az örökzöld orbáncfűről?

Így néz ki az örökzöld orbáncfű virága

Hova ültessük az örökzöld orbáncfüvet?

Meg kell említeni róla, hogy kiváló díszítőértékű, sokoldalúan alkalmazható dísznövény, mely a népszerű gyógynövény, a közönséges orbáncfű közeli rokona. Az örökzöld orbáncfű változatai közül elsősorban az alacsony növekedésű, jellemzően 20-40 centiméter magasra fejlődő típusok (noha léteznek ennél magasabbak is) ideálisak a kertekbe, számos előnyös tulajdonságuk miatt. Gyakran előfordul, hogy a kert bizonyos részei nem állnak aktív használatban, egyfajta parlagi területként (nem) funkcionálnak, így itt gyakran jelennek meg gyomok, vagy alakul ki dús, kivadult, előnytelen megjelenésű növényzet.

Nézze meg a videóban, hogy miképp fest kiültetve a kertbe.

Az ilyen területeket kiválóan el lehet fedni orbáncfűvel, ami gondozást alig igényel, ellenben egységes, rendezett látványt biztosít. Ugyanígy jó választás olyan kertekbe, kertrészletekbe, ahol a növényzet gyér,  ideális olyan helyekre, melyeket nem használunk, ritkábban látogatunk, illetve olyanoknak ajánlható, akik akarnak némi vegetációt a kertbe, előkertbe, vagy akár az utcafrontra, de a gondozással nem kívánnak sok időt eltölteni.

Az örökzöld orbáncfű önmagában ültetve is szépen mutat

Az örökzöld orbáncfű kedvelt parknövény is, gyakran látni közterületen, de például belső kertekbe is melegen ajánlható, díszítőértéke magas, és ápolására kevés energiát, időt kell csak fordítani.

Örökzöld orbáncfű a kertekben

Kerti felhasználásra mindenképp az alacsonyabb fajták javasolhatóak, ugyanis az örökzöld orbáncfű kiváló talajtakaró növény, a gyepmentes területek elfedésére elsőrangú választás, de a rézsűk megkötésére is alkalmas. Az említettek mellett általánosságban minden olyan helyen jól mutat, amit nem használunk aktívan, mert telepítésével ezek a területek egy kevés gondozást követelő, problémamentesen nevelhető, mégis díszes növénnyel kerülhetnek beültetésre.

Kívül sárga, belül piros - olvasta már ezt a cikket?

Mivel az örökzöld orbáncfű megél a porhanyós, napsütötte talajokon is, kiváló kiegészítője lehet sziklakerteknek.

Örökzöld orbáncfű tömegesen ültetve

Az örökzöld orbáncfüvet mindenhol, mint alacsony gondozási igényű cserjeként említik, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenféle ápolás nélkül sikerrel tartható. Vízigénye közepes, így rendszeres, bő öntözést nem igényel, de hosszabban tartó forró időszakokban időnként juttassunk ki számára vizet.

Az örökzöld orbáncfűnek betegségei és kártevői alig ismertek, tulajdonképpen a fő feladat ezzel a talajtakaró növénnyel kapcsolatban az évi, tavasszal esedékes metszés elvégzése. Március közepére általában az orbáncfű elkezdi hozni új hajtásait az ágvégeken, ám ha azt szeretnénk, hogy rendezett látványt nyújtó, alacsony talajtakaróként díszelegjen, akkor ebben az időszakban vágjuk vissza a növényt.

Ebben a videóban megmutatom mire kell figyelni az orbáncfű metszésénél.

 

Az örökzöld orbáncfű metszése egyszerű feladat, fogjuk össze a tavalyi hajtásokból kifejlődött szárakat, majd egy éles metszőollóval nyessük le azokat egészen a talaj közelében. Látni fogjuk, hogy a friss, ezévi hajtások ilyenkor már pár centire, egy ujjnyira kibújtak a földből, ezért ha a régi töveket lenyessük, ezekből az új hajtásokból fog kifejlődni a megújult növényből. Az orbáncfű metszései során a földre lelógó leveleket teljesen távolítsuk el, vágjuk vissza a zöld szőnyegünket a talajszintig, lehetőséget teremtve a friss hajtások kibontakozásához.

Van ám korábbi videóm is az orbáncfű metszéséről :)

Az örökzöld orbáncfű felhasználása

Az örökzöld orbáncfű díszítőértékét feltűnő, zöld levélzete, és július-augusztus heteiben nyíló vidám, élénksárga virágai adják, de tudni kell, hogy minél árnyékosabb helyre telepítjük, annál kevesebb virággal kell számolnunk. Az örökzöld orbáncfű felhasználásának akad még egy praktikus területe, mégpedig a lejtős, rézsűs kertekben.

A kisebb-nagyobb lejtéssel bíró területekre csak korlátozottan ültethetőek dísznövények, és ezek a részek általában virág-, vagy zöldségágyások kialakítására sem alkalmasak, ezért a rézsűkön gyakran kopár földet, esetleg gyepet találni csupán. Az örökzöld orbáncfű kiválóan alkalmas az ilyen lejtős kertrészletek beültetésére, telepítésével dekoratív, alacsony gondozási igényű talajtakaró növényhez juthatunk.

Az örökzöld orbáncfű telepítése és tulajdonságai

A napos, félárnyékos részeken fejlődik a leggyorsabban, a gazdag virágzáshoz sok napfényre van szüksége, így az erősebben árnyékos területeken kevesebb sárga virággal kell kalkulálni. Amennyiben a talajtakarás a cél, a töveket egymástól jó másfél arasznyira kell ültetni, de telepíthetjük díszágyás köré, vagy közepére is, esetleg a kerítés, kerti út, autóbejáró mellé. Teljesen télálló, és gondozása is kimerül az öntözésben, betegségei alig ismertek, vagyis jó értelemben véve igénytelen növény.

Az örökzöld orbáncfű szaporítása

Az örökzöld orbáncfű virágzása július és szeptember között esedékes, ekkor mutatja meg igazán szépségét, ötszirmú élénksárga virágai messziről virítanak, és nagyobb telepítés esetén  a tövek gyönyörű zöld-sárga szőnyeget alkotnak. Érdekesség, hogy a sárgás virágbimbók szétmorzsoláskor pirosas levet eresztenek. A sok pozitívum mellett ugyanakkor tudni kell, hogy az örökzöld orbáncfű hajlamos gyorsan terjeszkedni, tehát ajánlott kordában tartani az ültetett területen, ez egy tavaszi visszavágással évente egyszer egyszerűen elintézhető.

Örökzöld orbáncfű - az egyik legszebb talajtakaró

Sokan a kőre esküsznek, még többen a fenyőkéregre, vagy a különböző mulcsoló anyagokra ha arról kérdezzük őket, mivel takarja az ágyásában a talajt. Én azonban azt mondom, hogy a lehető legjobb megoldás, ha ezt egyszerűen a megfelelő növényekre bízzuk! Az örökzöld orbáncfű leveleivel teljesen takarja a talajt, így óvja a kiszáradástól és a gyomosodástól.

Az örökzöld orbáncfű gyönyörű sárga virága

Az örökzöld orbáncfű virágzata is nagyon szemrevaló, a vidám sárga virágok játékosságot, kellemes hangulatot csempésznek az Ön kertjébe vagy utcafrontjára. Apropó, az orbáncfű remek utcafronti növény is, kiválóan alkalmas a csupasz kinti földsávok dekoratív beültetésére, takarására.

Ha Ön is kedvet kapott hozzá, 3 - 6 tövet ültessen négyzetméterenként, a kertészetemben konténeres kiszerelésben árult kiváló növényből.

Érdekesnek találta cikkemet? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

További blog bejegyzéseim itt érhetők el.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje orbáncfű