Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Örökzöld és lombhullató egyben: az orbáncfű

Ne aggódjon, nem történt elírás a címben, valóban ez az igazság az orbáncfűvel kapcsolatban. Szóval ha valaki azt mondja Önnek, hogy az orbáncfű örökzöld, igaza van. Ugyanakkor ha valaki ennek az ellenkezőjét állítja, ő sem hazudik. Hogy lehetséges ez és tulajdonképpen mi is az orbáncfű?

Ha úgy érzi, mostanra teljesen összezavartam, tartson velem és bemutatom Önnek ezt a különleges növényt, amely csodálatos éke lehet előkerteknek, utcafronti ágyásoknak vagy társasházi közös kerteknek is.

Nyáron, amikor virágba borul a csoportosan ültetett orbáncfű olyan, akár egy szépen megrajzolt szőnyeg, amely tökéletesen befedi az adott területet. Érdekes, hogy maga a növény a félárnyékot kedveli, virágai azonban igen fényigényesek. Ám nem kell aggódni, a növény remekül alkalmazkodik az adott körülményekhez is, például ha valamelyik oldalról árnyékot vet rá egy magasabbra nőtt fa vagy cserje, a nyáron pompázó virágok egyszerűen „elmozdulnak” a napsütés irányába, hogy minél többet magukba szívhassanak a számukra éltető sugarakból.

Mit érdemes tudni az orbáncfűről?

Mindenekelőtt fontos hangsúlyozni, hogy ebben az esetben egy dísznövényről beszélünk, melyet bár sokan összekevernek a vele közeli rokonságban álló gyógynövénnyel, lényeges a kettő között különbséget tenni. Ez az igen magas esztétikai értékkel rendelkező növény egyre elterjedtebb Magyarországon is, ami nem meglepő, hiszen Délkelet-Európától Délnyugat-Ázsiáig előszeretettel ültetik ezt a jellemzően 40-60 centiméter magasra megnövő különlegességet.

Kiemelendő talajtakaró tulajdonsága, melynek köszönhetően nincs olyan parlagon heverő terület, kert, park vagy közterület, ahol ne mutatna jól az orbáncfű zöld leveleivel és nyáron nyíló sárga virágaival.

Legyökerező indák segítségével terjed, így érdemes odafigyelni arra, pontosan merre szeretne terjeszkedni az elültetett cserje, ugyanis nagyon gyorsan képes beteríteni olyan részeket is, ahova eredetileg valami egészen mást tervezett.

Bájos virágai mindenki kedvencévé válik

Bájos virágai mindenki kedvencévé válik

Külön kiemelendő, hogy az orbáncfű azon ritka dísznövények egyike, amelyek a lejtős felületeken is remekül megélnek, így ha hegyvidéken él vagy pont van egy lejtős rész a birtokán, amivel nem igazán tud mit kezdeni, akkor az orbáncfű megoldja a gondját. Ahogy a sík felületen, itt is nagyon hamar elterjed, így rövid idő alatt egybefüggő zöld terület lesz a hajdani rézsűs rész helyén.

Örökzöld vagy lombhullató?

Ahogy korábban is említettem, tulajdonképpen mindkettő. Ugyanis bár egy alapvetően örökzöld növényről van szó, a magyar éghajlatnak köszönhetően tulajdonképpen hazánkban félörökzöldként viselkedik. Ez azt jelenti, hogy mikor igazán kemény a tél és hosszasan mínuszok vannak még nappal is, a levelei bebarnulnak, majd lehullanak. Viszont tavasszal sértetlenül újra kihajt a növény.

Ezzel pedig azonnal érhetővé is vált az, amiről a bejegyzés elején volt szó.

Kívül sárga, belül piros - olvassa el ezt a cikket is az orbáncfűről.

Milyen igényei vannak az orbáncfűnek?

Az orbáncfűnek nincsenek különösebb igényei. Az ültetésnél érdemes félárnyékos helyet biztosítani a számára. Óvatosan, ne legyen túl árnyékos a terület, ugyanis a virágok számára szükség lesz a napsütésre is.

A talaj terén viszont nincsenek különösebb kitételek, a hagyományos kerti földben is remekül érzi magát.

A lombozat önmagában is igen dekoratív

A lombozat önmagában is igen dekoratív

Fontos azonban, hogy évente egyszer metssze meg a növényt. Ez a növény egészsége szempontjából nagyon fontos, hiszen így adhat helyet az újonnan növő hajtásoknak, melyek midig tavasszal dugják ki a fejüket a földből.

Megállják a helyüket csoportosan ültetve, ám az sem probléma, ha évelőkkel, örökzöldekkel vagy más hasonló igényű növényekkel ültetni el közösen. Sőt, így bátran elengedheti a fantáziáját és tovább fokozhatja birtoka szépségét.

Az örökzöld orbáncfű nevelési tudnivalók - olvassa el ezt a cikket is.

Az orbáncfű metszése

Megmutatom Önnek néhány egyszerű lépésben, hogyan érdemes megmetszeni tavasszal a kertbe ültetett orbáncfüvet.

1. Fogja össze a tavalyi hajtásokból kifejlődött szárakat, majd egy éles metszőollóval nyesse le azokat egészen a talaj közeléig. Nem kell aggódnia, nem tesz ezzel kárt a növényben, Ön is látja majd, hogy mennyire megviseltek ezeken az ágakon a levelek a vegetációs időszak után.

2. Ekkor láthatóvá válnak azok a néhány centiméteres új hajtások, amelyek ekkorra már kibújtak a földből. Ezekre viszont nagyon vigyáznia kell.

Ha úgy érzi, nem mer egyedül belevágni a metszésbe és bizonytalan, ebben a videóban megmutatom Önnek, hogy is érdemes elvégezni a metszést.

Az orbáncfű fajtái

Az orbáncfűnek különböző fajtáit is megkülönböztetjük. Az úgynevezett „Bőrlevelű orbáncfű” jellegzetes, hosszúkás elliptikus, sötét színű leveleiről ismerhető fel, melyek különlegessége, hogy keresztben átellenesek. Júliusban jelennek meg nagy, 7 cm átmérőjű, sárga virágai, melyek sok hosszú porzóval, többnyire egyesével állnak a hajtások csúcsán. Ezek a virágok egészen szeptemberig díszítik a növényt. Ez a fajta általában 20-30 centiméter magasra nő meg.

Ha szeretné megrendelni ezt a fajtát, ide kattintva online kertészetemben máris a kosarába teheti!

A „Bordó levelű orbáncfű” szintén a leveleiről felismerhető, ugyanis kerekded tojás alakúak, amelyek kihajtáskor világos zöldek, később bordó színűek lesznek. Nyáron sárga virágai még inkább feldobják az egyébként is különleges megjelenésű orbáncfüvet.

Ha ez a fajta tetszett meg Önnek, ide kattintva megrendelheti az online kertészeti webáruházamból.

Az „Örökzöld orbáncfű” 20-40 centiméter magasra nő meg, levelei kerekded tojás alakúak, kihajtáskor világos zöldek, virága pedig nagyméretű, sárga színű, amely nyáron díszíti a növényt.

Amennyiben szeretné, ha kertje éke lenne ez a fajta, ide kattintva megvásárolhatja.

Egész évben ültethető!

Kertészetemből az orbáncfüvek különböző fajtáit konténeres kiszerelésben rendelheti meg, vagyis műanyag edénybe ültetve érkeznek majd az új tulajdonosuk kertjébe. Ennek köszönhetően az év bármely napján elültetheti, kivéve azt az időszakot, amikor fagyos a föld.

Mivel ezeket a növényeket rendszerint több éven keresztül nevelik az eladás előtt, így sokkal strapabíróbbak, mint a szabadgyökeres változatok. Szóval ha szeretne egy remek talajtakarót a kertjébe, elfedne egy nem túl esztétikus felületet a birtokán vagy csak feldobná valamivel az utcafrontot, akár most is megteheti az évszaktól függetlenül. Amíg nincsenek odakinn mínuszok, addig bátran elültetheti az orbáncfüvet a kertjébe.

Ha szeretné megnézni, hogy néz ki egy szépen beültetett terület, ebben a videóban megmutatom Önnek!

Kinek érdemes orbáncfüvet ültetni a kertbe?

Ha van olyan terület a birtokán, amely régóta parlagon hever vagy nem igazán tud vele mit kezdeni, akkor az orbáncfű bármelyik fajtája ideális választás. Ez a növény ugyanis nagyon gyorsan benövi a területet, remekül eltakarja a nem túl esztétikus részeket, nem beszélve arról, hogy nyáron, mikor különleges virágait bontja, mindenki a csodájára jár majd a szépségének.

Mivel nem nő magasra, előkertekbe, utcafronti ágyásokba, de akár más kihasználatlan területre is kiválóan alkalmas.

Lombozat, virág, termés - mind fokozza a díszítőértéket

Lombozat, virág, termés - mind fokozza a díszítőértéket

Különösen gondozást nem igényel, így akár kezdő kertészként is bátran belevághat az ültetésbe, biztosan hatalmas sikerélménye lesz vele. Nem beszélve arról, hogy ha családi házban él, ám a munka vagy egyéb elfoglaltsága miatt csupán nagyon kevés ideje marad a kertje rendezésére, az orbáncfű megoldja ezt a problémát. Hiszen ha egyszer elülteti, mindig esztétikus lesz a kertje, sőt, nyaranta még a különleges virágokban is gyönyörködhet anélkül, hogy hosszadalmas és kemény munkát kellene végeznie a birtokán.

Ha tetszett a cikk és kedvet kapott az orbáncfű ültetéshez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: orbáncfű