Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ismerje meg a Kékszakáll cserjéket

Megyeri Szabolcs

Hogyan neveljen illatos Angol kékszakállt?

Amennyiben Ön szeretné kertjébe ültetni ezt a díszcserjét, akkor valószínűleg kékes-lilás virágai, és levendula illatú levelei miatt választotta ki. Ezek a tulajdonságok csak úgy fognak előjönni, hogy ha a kert déli részére, folyamatosan napos helyére lesz kiültetve.

Kiültetés előtt kell egy kis figyelmet fordítania földre is. Ajánlott átforgatni a talajt, mielőtt beleülteti a kékszakállt, hogy friss, porhanyós földkeveréket kapjon. Majdnem minden földben szépen növekszik, azonban óvakodjon a nagyon agyagos talajtól, hiszen ez a cserje a jó vízáteresztő talajokat szereti. Miután megkapta a lilavirágú díszcserjéjét, ajánlott kétszer akkora gödröt ásni neki, mint amekkora konténerben Ön kézhez kapja. A tökéletes eredményhez Dolce Vital földkeverékkel töltse vissza a gödröt olyan magasságig, hogy a cserje törzse pontosan a földfelszínnél kezdődjön. Természetesen bármilyen egyéb virágföld, komposzt is megfelel a célnak, annyi a lényeg, hogy valamilyen tápanyagdús talajra kerüljön új növénye!

Ezután szükséges egy alapos megöntözés, mely a gyökérképződésre lesz jó hatással. Általában a cserjékkel télen olyan gond szokott előfordulni, hogy a gondoskodás dacára elkezd rohamosan gyengülni a növény. Ez annak köszönhető, hogy a cserjék gyökérzete a földfelszín alatt 40 cm-es mélységben található, mely könnyen átfagyhat. Ennek elkerülése miatt, azt ajánlom Önnek, hogy a frissen beültetett Angol kékszakállt fedje be szalmával és levelekkel 30-40 cm-es magasságban úgy, hogy semmilyen csapadék ne juthasson a gyökérzethez. Ezen egyszerű óvintézkedéssel sokáig megtarthatja kertjében a kékszakállt. Ahhoz, hogy folyamatosan megújuló dísze legyen kertjének, ajánlott minden évben, márciusban visszametszeni az előző évi ágakat 20-30 cm-esre. Ezekből a tavasz folyamán új hajtások fognak kialakulni, melyeken ősszel meg fognak jelenni az illatos, lilás virágok.

Az Angol kékszakáll metszése

Az olyan kerti növényeket, cserjéket, melyekből nem alakítható ki például sövény, nem igazán szokták gondozni, nem nagy figyelmet fordítanak metszésükre a téli hónapokban. Ez semmiképpen sem követendő, hiszen a metszés elhagyásával a cserjék elkezdenek gyengülni, nem fognak annyi levelet hozni, mint új korukba, ezáltal lombozatuk sem lesz már dísze kertünknek.

Mivel későn virágoznak, ezért télen visszafagyhatnak a föld feletti hajtásrészük, illetve gyökerük is. Ezt meg lehet előzni, hogy ha felkészíti a frissen ültetett cserjét a télre. A korábban említett szalmatakarást kicsit szétszedve meg lehet ejteni a cserje metszését, egészen 20-30 cm-esre kell visszavágni az ágakat. Ezekből új hajtások fognak kinőni tavasszal. A kékszakáll metszésével meg lehet várni azt az időt, amikor már elkezd kihajtani, mert ekkor egyértelműen látható válnak azok az öregebb ágak, melyek teljesen visszafagytak, ezeket tőből ki lehet vágni. Erőteljes metszés után a cserje alsó rügyeiből újra fog tudni hajtást nevelni.

Tiszta metszlapot csak jó metszőollóval lehet készíteni, ezért mindenképpen ellenőrizze le az olló állapotát, mielőtt elkezdi használni. Ne felejtse el megtisztítani az ollót sem, nehogy véletlen valamilyen kórokozót vigyen át egyik növényről a másikra.

A kékszakáll igényei

A kékszakáll sok napfényt és jó vízgazdálkodású talajt kíván, de emellett fagytűrő is. Talaja lehet nagyrészt humuszos föld és kisebb, egyharmad részben homokos. Szárazságtűrő, ezért ültetheti akár rézsűbe vagy sziklakertbe is. Fiatalon gyorsan nő. Télen visszafagyhat, de ez a további növekedést és a virágzást nem befolyásolja. Ha dézsás növényről van szó, akkor átteleltetheti. Amikor áttelelt növénye, tavasszal erősen metssze vissza őket az előzőekben írtak alapján, hogy új, egészséges hajtásokat hozhasson, és sűrűn, gazdagon virágozzon.

Ha jól gondozza, gyönyörű virágpompával örvendeztetheti meg önt.

Betegségekkel szemben ellenálló, nincs különösebb kártevője, kórokozója.

A kékszakáll szaporítása

Miután már a kertben beültetve díszeleg a Kékszakáll, akkor esetleg megpróbálkozhat Ön is ennek a cserjének a szaporításával. Ezt a bokrot dugványozással lehet szaporítani, mely nem igényel nagy szaktudást, ezért a kerttel most ismerkedőknek is meg lehet próbálni.

A dugványozást augusztus végén, szeptember elején kell elkezdeni, és olyan hajtásokat kell választani, melyeken már nincsen virágzat. 15 cm-es részeket ajánlott vágni egy-egy dugványhoz, melyek aljáról le kell szedegetni az ott lévő leveleket. Fontos, hogy mindig a levélkezdemény alatt legyen lemetszve a hajtás. Használjon homokos-kavicsos talaj keveréket és ebbe szúrja bele az elkészült dugványokat. A tálcákat nejlonnal fedje le és tegyük hűvös helyre. A gyökérzet növekedését jelzi, hogy ha a dugvány tetején új bimbók jelennek meg. Amikor ilyet lát, akkor tegye át mindegyik dugványt külön cserépbe és hagyja abban növekedni, egészen következő év áprilisáig, amikor már ki lehet ültetni a kertbe.

Amennyiben nincsen lehetősége arra, hogy télen elrakja a dugványokat pihentetni, akkor természetesen kertészetemből meg tudja rendelni a kékszakállt konténeres változatban, melyeket egészen az első fagyokig ki is tud ültetni.

Növénye nagyon hamar eléri majd maximális magasságát, és jó választás egy ilyen gyönyörű cserje bármely kertbe.

Hasznosnak találta a bejegyzést? Kérem nyomjon egy Tetsziket!

További cikkeimet Blogomban olvashatja.

Szeretne Kékszakáll növényt vásárolni? Tekintse meg kínálatomat ide kattinva!

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje angol kékszakáll