Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Caryopteris x clandonensis 'Hint of Gold'® – Sárgás levelű kékszakáll

3.690 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: káriopterisz klandonenzisz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
3.490 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Caryopteris x clandonensis 'Hint of Gold'® – Sárgás levelű kékszakáll főbb jellemző

 

Habitus: 80-90 cm kifejlett magasságú, bokros habitusú, lombhullató cserje, amely felfelé törő, rendkívül sűrű hajtásrendszerrel rendelkezik.

Levelei a növény méretéhez képest nagyok, illatosak, keskenyek, lándzsa alakúak és szürkésen molyhosak, ritkán fogazottak vagy épszélűek, színük élénk zöldessárga vagy sárga. Idősebb korban habitusa kissé terebélyesedő. Kora őszi virágzása átmenetet ad a nyári virágpompa és az őszi színek között.

Virág: Kis kisméretű virágai ibolyakék színűek, nagy tömegben nyílnak nyár végén és kora ősszel, laza, leveles, bugaszerű virágzatban a hajtások csúcsi részén. Lepke- és méhcsalogató.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Napos, meleg helyet kíván. Csak kisebb árnyékot visel el.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Szárazságtűrő. Mivel gyökerei húsosak, ezért a pangó vizet, és a tél végi nagy vízmennyiséget nehezen tűri.

Gondozás: Tavasszal érdemes erősebben visszametszeni, hogy erőteljesebb bokrot neveljen a növény és megújuljanak a hajtásai, ezáltal a virágzás is dúsabb lehet. Kártevőkre és kórokozókra nem érzékeny.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Hint of Gold’ aranysárga levelű angol kékszakáll közepes termetéből, feltűnő lombszínéből és kontrasztos kék virágaiból adódóan kertünk feltűnő, mégis könnyen elhelyezhető éke lehet. Alkalmazható a kertben szoliterként, de sövénynövényként is alkalmas, kiváló lazább, alacsony sövények is képezhetők belőle.

Egy cserjékből álló vegyes társítás kialakításához a háttérbe telepítsünk piros őszi lombszínű ’Compactus’ szárnyas kecskerágót, ’Red Robin’ vörös korallberkenyét és az ezektől már jóval sötétebb, bordó színvilágú ’Royal Purple’ cserszömörcét, mely társításunk meghatározó háttérnövénye lesz.

Az előtérbe kerüljön a ’Hint of Gold’ kékszakáll, mely lombjával kitűnik a piros árnyalatok előtt, így még jobban kiemelhetjük szépségét és egyedi kék virágszínét.

Az előteret sokszínűen felhasználhatjuk, hiszen egynyáriakkal, évelőkkel is feltölthetjük, de most a cserjéké a főszerep, így telepítsünk elé terülő madárbirset, valamint hófehér virágzatú ’Escimo’ talajtakaró rózsát.

Társításra javasolt növényfajták:

Euonymus alatus 'Compactus' - Törpe szárnyas kecskerágó
Photinia fraseri 'Red Robin' - Vörös korallberkenye
Cotinus coggygria 'Royal Purple' - Vörös cserszömörce
Cotoneaster horizontalis - Terülő madárbirs
Rosa 'Escimo®' - fehér talajtakaró rózsa

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 60-90 cm
Kifejlett szélesség: 60-80 cm
Ültetési tőtáv: 60-80 cm
Virágzási idő: Augusztus-Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, méhlegelő

 

Védett tartalom