Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Caryopteris x clandonensis 'Sterling Silver'® – Acélkék levelű kékvirágú kékszakáll

Ár:
5.190 Ft

(ejtsd: káriopterisz klandonenzisz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
1.990 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Caryopteris x clandonensis 'Sterling Silver'® – Acélkék levelű kékvirágú kékszakáll főbb jellemző

 

Habitus: 1-1,5 méter kifejlett magasságú, bokros habitusú, lombhullató cserje, amely felfelé törő, rendkívül sűrű hajtásrendszerrel rendelkezik.

Levelei a növény méretéhez képest nagyok, illatosak, keskenyek, lándzsa alakúak és szürkésen molyhosak, ritkán fogazottak vagy épszélűek, színük acélkék, ezüstös árnyalatú. Idősebb korban habitusa kissé terebélyesedő. Kora őszi virágzása átmenetet ad a nyári virágpompa és az őszi színek között.

Virág: Kis kisméretű virágai ibolyakék színűek, nagy tömegben nyílnak nyár végén és kora ősszel, laza, leveles, bugaszerű virágzatban a hajtások csúcsi részén. Lepke- és méhcsalogató.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Napos, meleg helyet kíván. Csak kisebb árnyékot visel el.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja. Szárazságtűrő. Mivel gyökerei húsosak, ezért a pangó vizet, és a tél végi nagy vízmennyiséget nehezen tűri.

Gondozás: Tavasszal érdemes erősebben visszametszeni, hogy erőteljesebb bokrot neveljen a növény és megújuljanak a hajtásai, ezáltal a virágzás is dúsabb lehet. Kártevőkre és kórokozókra nem érzékeny.

Társítás és elhelyezés a kertben: A ’Sterling Silver’ acélkék levelű angol kékszakáll egy nagyobb termetű fajta, melynek ezüstös hatást nyújtó levelei igazán különlegessé varázsolják megjelenését és lágy kontrasztot adnak a kék virágaikkal. Alkalmazható a kertben szoliterként, de sövénynövényként is alkalmas, kiváló lazább, alacsony sövények is képezhetők belőle.

Egy vegyes társítás kialakításához, mely cserjéket és évelőket egyaránt tartalmaz. Válasszunk mellé ’Little Red Robin’ törpe vörös korallberkenyét, ’Goldflame’ aranypiros japán gyöngyvesszőt, valamint a sokak által kedvelt és telepített ’Phantom’ bugás hortenziát, melynek virágzata a szezon alatt zöldből fokozatosan fehér színt ölt.

A ’Sterling Silver’ kékszakáll mellé telepítsünk ’Purple Dome’ sötétlila, mirigyes őszirózsát, mely virágzásban váltani fogja azt. A nyáron virágzó évelők közül, mintegy megelőlegezve a későbbi kékes árnyalatokat telepítsük a ’Blauhügel’ ligeti zsályát.

Társításra javasolt növényfajták:

Photinia fraseri 'Little Red Robin' - Törpe vörös korallberkenye
Hydrangea paniculata 'Phantom' – Óriás, fehér-rózsaszín bugás hortenzia
Spiraea japonica 'Goldflame' - Aranypiros japán gyöngyvessző
Salvia nemorosa 'Blauhügel' - Ligeti zsálya
Aster novae-angliae 'Purple Dome' - Mirigyes sötétlila őszirózsa

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 100-150 cm
Kifejlett szélesség: 60-80 cm
Ültetési tőtáv: 60-80 cm
Virágzási idő: Augusztus - Szeptember
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, méhlegelő

 

Védett tartalom