Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A kasvirág - ültetési, gondozási tippek

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 10. 16:18:08

A kasvirág tulajdonságai

A kasvirág ’Prairie Splendour’ fajtája kompakt, sűrű növekedésű. A felfele törekvő virágszárak végén, június környékén láthatjuk a lilás virágfejek bontakozását. Előnyei közé tartozik, hogy nem csak kertünk dísznövénye lehet, hanem bent a lakásban, vágott virágként is élvezhetjük érdekes virágait.

A kasvirág napos, szélvédett és meleg fekvésű helyeken nő a legszebben. Évelőágyak hátterébe szoliterként vagy kisebb csoportokba ültetve is remekül mutat. A zöld levélzetből kiemelkedő rózsaszín virágfejek gyümölcsös illatot árasztva csalogatják a méheket és a pillangókat, akik aztán a beporzásban segédkeznek.

Sziklakertek díszítésére vagy szegélynövényként a rózsaszín egyéb árnyalataiban tündöklő, sárga vagy narancssárga színű kasvirág fajokkal vagy egyéb, élénk színű évelővel társítva üde, kontrasztos színfoltok alakíthatók ki. Ezt a kontrasztot még jobban hangsúlyozhatjuk, ha fehér színű dekorkövekkel díszítjük növényünk környezetét.

A kasvirág ültetése lépésről lépésre

Minden növény akkor tudja a legszebb formáját hozni, hogy ha az ültetés menetét kellő figyelemmel hajtottuk végre.

Előkészületek: A kasvirág a tápdús, laza szerkezetű, humuszos talajokban érzi magát a legjobban. Ezért az előkészületekkor fontos, hogy ásó segítségével a földet pár mozdulattal fellazítsuk és átforgassuk. Fontos megjegyezni, hogy az ültető gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora konténerben megvásárolta kertészetemtől a kasvirágot, ami azért fontos, mert ezzel elősegítjük a gyökerek megfelelő fejlődését.

Ültető hely kiválasztása: Szereti a napos, szélvédett és meleg fekvésű helyeket, évelőágyak hátterébe szoliterként vagy kisebb csoportokba ültetve is remekül mutat. Ha csoportokba ültetjük, hagyjunk nekik elég helyet, a tőtávolság legyen 30-35 cm. Virágzási ideje hosszú, ezért nyári ágyások gyakori lakójaként érdemes neki helyet adni.

Ültetés menete: Az ültetés helyének megválasztása után máris hozzáláthatunk az ültetéshez! Az ültetési időt októberre vagy márciusra tegyük, mindenképp a fagyok beállta előtt vagy elmúltával. Ha beletettük a növényt az ültető gödörbe, halmozzunk rá tápanyagban dús talajt. Ahhoz, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást, talajszerkezetet és vízgazdálkodást, használjunk Dolce Vital általános virágföldkeveréket és alaposan öntözzük meg.

A kasvirág szaporítása és gondozása

A kasvirág szaporítása magvetéssel vagy tőosztással történik. Rendkívül egyszerű, így kezdő kertbarátok is bátran próbálkozhatnak vele.

Az ősszel szedett magok fényen és hidegben előbb kicsíráznak, így elég, ha egy-két hétre a hűtőbe tesszük őket. Palántának február közepétől március elejéig, kiültetésre pedig április közepe után vessük. A csírázási idő körülbelül 10-15 napot vesz igénybe. A tőosztást azért ajánlom, hogy tavasszal végezze, mert a fiatal növénykéknek idő kell a gyökérfejlesztésre és megerősödésre.

A folyamat során az idősebb növények gyöktörzsét szedjük szét több részre úgy, hogy késsel óvatosan leválasztjuk az egészséges gyöktörzs-darabokat, melyeken egy-két levelet meghagyunk, azután pedig kiültetjük őket állandó helyükre. Kiültetés során biztosítsunk elegendő vízmennyiséget nekik, öntözzük meg jó alaposan.

A kasvirág igénytelennek mondható növény, gondozása nem igényel nagy odafigyelést. Eltűri az átmeneti szárazságot, de a forró nyári időszakban mindenképp figyeljünk oda, és ha szükséges, iktassunk be még egy öntözési napot. Kártevőkkel és kórokozókkal nem kell számolnunk, nem igazán szokták megtámadni.

A kasvirág gyógyító hatásai

A kasvirág nem csak díszítőértéke miatt, de gyógyító erejének köszönhetően is kifejezetten keresett növény. Régebben többnyire az indiánok használták fertőző betegségek gyógyítására.

Fő hatóanyagai: poliszacharidok, flavonoidok, kávésav-származékok, monoterpének

Gyógyászati célokra a növény virágos hajtását és gyöktörzsét gyűjtik, a legtöbb hatóanyagot viszont a gyöktörzs tartalmazza. Élettani hatásai közé tartozik az immunrendszer erősítése, véd a baktériumos vagy vírusos megbetegedések ellen. Használják sérülések, gyulladások és fertőzések kezelésére is. Alkalmazzák megfázás esetén, felső légúti megbetegedések kezelésében, torokfájásra és mandulagyulladásra.

Felhasználása igen sokrétű. Azon kívül, hogy kertünket ékesíti, vágott virágként is sokáig elél vázába téve. A hajtásából elkészített tea vagy a belőle kinyert tinktúra növeli az immunrendszer ellenálló képességét, náthával és influenzával szemben pedig erősíti a szervezetet. Készítenek még belőle szirupot, amelyet gyerekeknek már 2 éves koruktól is adhatunk. A belőle készült kenőcsöt bőrbetegségekre, fekélyre használják.

Érdekesnek találta cikkemet? Kérem nyomjon egy Tetsziket!

További bejegyzéseim itt érhetők el.

Tartalomhoz tartozó címkék: évelő növény