Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Varázsoljunk színeket a kertbe kasvirággal!

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) és fajtái mára már a legtöbb kertben megtalálhatók. Népszerűségük nem meglepő, mivel a nyári hónapokban hosszan virágoznak, lila, fehér, rózsaszín vagy éppen piros fészkes virágzatai igen kellemes látványt nyújtanak. Ismerjük meg ezt a csodás kis évelőt!

A kasvirág tulajdonságai

A kasvirág Észak-Amerikából származik, innen indult világkörüli útjára. Hazánkban ideális helye van, kiválóan bírja a klimatikus adottságokat. Közepes termetű faj, de fajtái között vannak már magas és kifejezetten aprócska változatok is.

A nyári kert növénye

Levelei érdesen szőrözöttek, mélyzöldek, alakjuk széles lándzsa vagy tojásdad. A leveleik tőállók, sűrű párnát képeznek. Ebből alakul ki a felfelé törő, magas, erős virágzati szár, amely a lombozat felé emelkedik, és ezek csúcsi részén nyílnak ki a fészek virágzatok, amelyek júniustól egészen őszig szinte folyamatosan nyílnak.

A kasvirág igényei

Ami számára a legfontosabb, az a kellő mennyiségű napfény, ugyanis napimádó növény lévén akár tűző napra is ültethető, de mindenképpen fontos, hogy minél több fényt kapjon. Félárnyékban és árnyékos kertrészeken virágzása elmaradhat, a növény megbetegedhet attól, hogy nem optimális körülmények között él.

Az 'Eccentric' fajta

A kasvirág helye a kertben

A kasvirág napos, szélvédett és meleg fekvésű helyeken nő a legszebben. Évelőágyak hátterébe szoliterként vagy kisebb csoportokba ültetve is remekül mutat. A zöld levélzetből kiemelkedő rózsaszín virágfejek gyümölcsös illatot árasztva csalogatják a méheket és a pillangókat, akik aztán a beporzásban segédkeznek.

A kasvirág a vadvirágos kertek eleme is lehet. Ismerje meg ezt a kerttípust a cikkemből!

Számos színben megtalálható

Sziklakertek díszítésére vagy szegélynövényként a rózsaszín egyéb árnyalataiban tündöklő, sárga vagy narancssárga színű kasvirág fajokkal vagy egyéb, élénk színű évelővel társítva üde, kontrasztos színfoltok alakíthatók ki. Ezt a kontrasztot még jobban hangsúlyozhatjuk, ha fehér színű dekorkövekkel díszítjük növényünk környezetét.

Társítható rózsákkal, levendulával, számos gyógynövénnyel és fűszernövénnyel is. 

A kasvirág ültetése lépésről lépésre

Minden növény akkor tudja a legszebb formáját hozni, hogy ha az ültetés menetét kellő figyelemmel hajtottuk végre. Előkészületek: A kasvirág a tápdús, laza szerkezetű, humuszos talajokban érzi magát a legjobban.

A kasvirághoz hasonlóan a körömvirág is egy napfényt kedvelő gyógynövény. Olvasson róla bővebben ebben a cikkemben!

Nevelése egyszerű, kezdő kertbarátok számára sem okoz nehézséget

Ezért az előkészületekkor fontos, hogy ásó segítségével a földet pár mozdulattal fellazítsuk és átforgassuk. Fontos megjegyezni, hogy az ültető gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora konténerben van a kasvirág, ami azért fontos, mert ezzel elősegítjük a gyökerek megfelelő fejlődését.

A korallberkenye is kedveli a védett, napos helyet. Ismerje meg cikkemből jobban ezt a vörös-zöld lombú cserjét!

Ültető hely kiválasztása

Szereti a napos, szélvédett és meleg fekvésű helyeket, évelőágyak hátterébe szoliterként vagy kisebb csoportokba ültetve is remekül mutat. Ha csoportokba ültetjük, hagyjunk nekik elég helyet, a tőtávolság legyen 30-35 cm. Virágzási ideje hosszú, ezért nyári ágyások gyakori lakójaként érdemes neki helyet adni.

Ebben a videómban az 'Alba' fajtát mutatom be:

Ültetés menete

Az ültetés helyének megválasztása után máris hozzáláthatunk az ültetéshez! Az ültetési időt októberre vagy márciusra tegyük, mindenképp a fagyok beállta előtt vagy elmúltával. Ha beletettük a növényt az ültető gödörbe, halmozzunk rá tápanyagban dús talajt. Ahhoz, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást, talajszerkezetet és vízgazdálkodást, használjunk Mabako szerves trágyát és alaposan öntözzük meg.

Az aprócska porcsinrózsa is egy napimádó növény. Olvasson róla cikkemben részletesebben is!

A kasvirág szaporítása és gondozása

A kasvirág szaporítása magvetéssel vagy tőosztással történik. Rendkívül egyszerű, így kezdő kertbarátok is bátran próbálkozhatnak vele. Az ősszel szedett magok fényen és hidegben előbb kicsíráznak, így elég, ha egy-két hétre a hűtőbe tesszük őket. Palántának február közepétől március elejéig, kiültetésre pedig április közepe után vessük. A csírázási idő körülbelül 10-15 napot vesz igénybe.

Gyógynövényként is ismert

A tőosztást azért ajánlom, hogy tavasszal végezze, mert a fiatal növénykéknek idő kell a gyökérfejlesztésre és megerősödésre. A folyamat során az idősebb növények gyöktörzsét szedjük szét több részre úgy, hogy késsel óvatosan leválasztjuk az egészséges gyöktörzs-darabokat, melyeken egy-két levelet meghagyunk, azután pedig kiültetjük őket állandó helyükre. Kiültetés során biztosítsunk elegendő vízmennyiséget nekik, öntözzük meg jó alaposan.

A kasvirág számos cserjével is jól társítható. Egyik ilyen a mályvecserje. Tekintse meg a kertészetemben kapható mályvacserje fajtákat!

A kasvirág igénytelennek mondható növény, gondozása nem igényel nagy odafigyelést. Eltűri az átmeneti szárazságot, de a forró nyári időszakban mindenképp figyeljünk oda, és ha szükséges, iktassunk be még egy öntözési napot. Kártevőkkel és kórokozókkal nem kell számolnunk, nem igazán szokták megtámadni.

A nyáron virágzó évelőkkel is jól társítható

Meg kell azonban említeni, hogy a magvetés csak az alapfaj esetében hozhat tényleges eredményt, ugyanis ha Önnek a kasvirág valamelyik fajtája van a kertjében, akkor annak magjáról nevelt növény nagy valószínűséggel nem lesz ugyanolyan, mint az a növény, amelyet viszont szeretett volna látni a magokból.

Érdemesebb palántát vásárolni, így biztosan fajtaazonos növényhez juthat és a kasvirág éppen olyan lehet a kertjében, amilyet szeretett volna.

A kasvirág a vidéki kert eleme is lehet. Olvasson a vidéki kertekről ebben a cikkemben bőveben is!

A kasvirág gyógyító hatásai

A kasvirág nem csak díszítőértéke miatt, de gyógyító erejének köszönhetően is kifejezetten keresett növény. Régebben többnyire az indiánok használták fertőző betegségek gyógyítására. Fő hatóanyagai: poliszacharidok, flavonoidok, kávésav-származékok, monoterpének Gyógyászati célokra a növény virágos hajtását és gyöktörzsét gyűjtik, a legtöbb hatóanyagot viszont a gyöktörzs tartalmazza.

A kasvirág a rózsákkal is igen könnyen társíthatók. Tekintse meg kertészetem rózsakínálatát!

Tömeges virágzása tényleg elképesztő hatású

Élettani hatásai közé tartozik az immunrendszer erősítése, véd a baktériumos vagy vírusos megbetegedések ellen. Használják sérülések, gyulladások és fertőzések kezelésére is. Alkalmazzák megfázás esetén, felső légúti megbetegedések kezelésében, torokfájásra és mandulagyulladásra.

Erre a linkre kattintva megtekintheti a kertészetemben kapható, napos helyet igénylő évelő dísznövényeket!

Felhasználása igen sokrétű. Azon kívül, hogy kertünket ékesíti, vágott virágként is sokáig elél vázába téve. A hajtásából elkészített tea vagy a belőle kinyert tinktúra növeli az immunrendszer ellenálló képességét, náthával és influenzával szemben pedig erősíti a szervezetet. Készítenek még belőle szirupot, amelyet gyerekeknek már 2 éves koruktól is adhatunk. A belőle készült kenőcsöt bőrbetegségekre, fekélyre használják.

Kiváló rovarcsalogató

A változatos kasvirág

Mivel mára igen népszerű lett, és rájöttünk, hogy nem csak mint gyógynövény, hanem mint dísznövény is remekel, azóta a nemesítők is kezeik alá vették őt. Ahogyan a cikk elején említettem, számos fajtája elérhető, így a fehér ’Alba’, vagy a teltvirágú fehér ’Milkshake’ mellett megtalálható a ’Green Twister’, de igen népszerű a színekben gazdag ’Cheyenne Spirit’ színkeverék is.

A 'Milkshake' fajta a sötétebb változatokkal is jól társítható

Neveljen Ön is kertjében és élvezze csodálatos színeit, amelyek igazán szemet gyönyörködtetők!

Tekintse meg kertészetem évelő dísznövény kínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!