Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Allium chrystophii - Léggömbhagyma

1.590 Ft
Kiszerelés
hagymás

Csomagolt mennyiség: 5 db/csomag
A hagyma körmérete: 10-12 cm
Virágszín: lila

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

 

 

Az Allium chrystophii - Léggömbhagyma főbb jellemző

 

Jellemzői: A díszhagymák elengedhetetlen díszei a tavaszi kertnek, hiszen közepes vagy magas termetük, díszes, fejecskevirágzatuk súlypontképző is lehet. Az Allium chrystophii egy turkesztáni származású, nagytermetű hagymás évelő dísznövény.

Levelei lándzsa alakúak, fényesek, középzöldek, széthajlók és tőlevélrózsát alkotnak. Virágzati szára 40-60 cm magas, erős. Ezen májusban és júniusban nyílnak sötétlila, hosszú, keskeny lepellevéllel is díszítő virágai, melyek nagyméretű, gömb alakú virágzatot alkotnak.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A díszhagymák a késő tavaszi kert üde színfoltjai. Közepes vagy nagy termetük, elegáns habitusuk, színgazdag virágaik miatt remekül társíthatók.

Az Allium chrystophii a díszhagymás között is egyedi értéket képvisel, ugyanis mélylila, hosszú, keskeny, lándzsa alakú fellevelekkel díszített virágai igencsak egyediek. Ezek nagyméretű, gömb alakú virágzatba tömörülnek.

Közepes termete (40-60 cm) miatt társítások központi részét képezheti. Mögé válassza a nagyobb termetű Allium aflatunense fajt, előtte pedig helyet kaphat a markáns színű ’Woodstock’ és a hófehér ’Carnegie’ Hyacinthus. A társítást egészítse ki liliomokkal és a kistermetű örmény gyöngyikével.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Allium aflatunense
Hyacinthus ’Woodstock’
Hyacinthus ’Carnegie’
Lilium ’Netty’s Pride’
Lilium ’Whistler’
Muscari armeniacum ’Blue Spike’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 40-60 cm
Ültetési tőtáv: 25 cm
Ültetési mélység: 15-20 cm
Virágzási idő: Május-Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, kis gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 30-60 cm (középmagas)
Virágszín: lila
Virágzási idő: május-június
Ültetési idő augusztus - november
Ültetési mélység 15-20 cm
Virágmagasság kertben 40-60 cm

Videók