Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Allium aflatunense - Iráni hagyma

1.690 Ft

Csomagolt mennyiség: 3 db/csomag
A hagyma körmérete: 12< cm
Virágszín: lila

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Allium aflatunense - Iráni hagyma főbb jellemző

 

Jellemzői: A díszhagymák elengedhetetlen díszei a tavaszi kertnek, hiszen közepes vagy magas termetük, díszes, fejecskevirágzatuk súlypontképző is lehet.

Az Allium aflatunense egy magasabb termetű hagymaféle (80-90 cm), amelynek keskeny, fényes levelei általában elszáradnak, mire a májusi virágzás kezdetét veszi.

A virágzati szár erős, egyenes, ezen nagyméretű fejecskevirágzat foglal helyet, amelyben apró, sötétlila virágok foglalnak helyet. 

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A díszhagymák a késő tavaszi kert üde színfoltjai. Közepes vagy nagy termetük, elegáns habitusuk, színgazdag virágaik miatt remekül társíthatók. Az Allium aflatunense egy májusban virágzó, nagytermetű díszhagyma, amely szinte feketésbordó színeivel, gömb alakú, tömött virágzatával tökéletes választás a tavaszi és nyári időszak közötti időszakban.

A fajt társítsa a hasonló lila színeket tartalmazó lila-fehér Duo-val, és ültessen rózsaszín vagy lila virágszínű, nyár eleji virágzású liliomokat is.

A társítás elülső részén kapjanak helyet a sötét színeket hangsúlyozó pasztellszínű Hyacinthusok és a társítás lezárásaként ismét megjelenhet a díszhagyma sziklakerti, alacsony változata is.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Lilium ’Asiatic Pink-White’
Lilium ’Netty’s Pride’
Hyacinthus ’Pastel’ mix
Allium sziklakerti színkeverék

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 80-90 cm
Ültetési tőtáv: 20 cm
Ültetési mélység: 15-20 cm
Virágzási idő: Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, kis gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Videók