Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A rebarbara termesztése

Megyeri Szabolcs
2014. 05. 16. 09:30:26

Mit kell tudni a rebarbara termesztéséről?

A rebarbara régóta ismert kultúrnövény, a XVIII. század óta van jelen, elsősorban a kiskertekben, ám már több, mint 4500 éve ismeri az emberiség. A növény termesztése alapvetően két úton történhet, tőosztással, vagy magvetéssel. A rebarbara vetőmagja április végén kerülhet a földbe, az első betakarítás ilyenkor jellemzően két év múlva esedékes, de a gyakorlatban sokan már egy év után szedhető szárakról számolnak be. A tőosztáshoz akár idősebb növényt is használhatunk, a tövekből előtörő sarjakat márciusban szakíthatjuk le, és ültethetjük el.

Rebarbara bokor

A rebarbara gondozása mennyire bonyolult?

Nos a hobbikertészek szempontjából ideálisnak mondható termény, mivel növényvédelmi munkát alig igényel, nincsen speciális betegsége, vagy kártevője. Amennyiben a rebarbara szaporítása magvetéssel történik, akkor a vetőmagot április végén, május elején szórjuk ki. Körülbelül egy hónap múlva egyeljük a palántákat félarasznyi távolságra, végleges helyükre pedig az áttelelés után, jövő tavasszal kerülhetnek, körülbelül egy méter távolságra egymástól. Öntözésre csak szárazabb tavaszi hetekben lesz szükség, és az időnkénti gyommentesítésen kívül más teendőt nem is igényelnek a rebarbara palánták. Ebből látszik, hogy tulajdonképpen bárki ültethet ilyen növényt, hisz szinte semmi teendő nem lesz vele.

Szeretne rebarbarát rendelni? Kattintson ide érte.

A rebarbara virága

Ilyen gyógyhatása van a rebarbarának

Gyógyhatása már évezredekkel ezelőtt is ismert volt, így nem csupán különleges fanyar ízéért termesztik, hanem az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt is. Jóllehet a rebarbara oxálsavat és antrakinon-származékokat is tartalmaz, melyek nagy mennyiségben mérgezőek, számos más vitamin és tápanyag található meg a levélnyelekben. A növényi rostok, cseranyagok, flavonoidok mellett bőségesen megtalálható a rebarbarában A-, B1-, B2-, és C-vitamin, valamint enyhe hashajtó, vízhajtó hatása miatt a bélrendszernek is hasznára válik.
Fontos tudni, hogy a mérgező anyagok a levélben vannak jórészt, ám nagyon nagy mennyiséget kellene elfogyasztani belőle, hogy komoly bajt okozzon - mindettől függetlenül azonban legyen óvatos vele!

Tipp: a rebarbara szárat akkor a legjobb fogyasztani, mikor éppen bepirosodik, a túl fiatal, vagy már idősebb növényben még a szárban is nagyobb mennyiségű oxálsav halmozódik fel!

A rebarbara szára

Milyen rebarbara fajták vannak?

A honi termesztésben a rebarbara fajtákat nem szokták megkülönböztetni, általában a piros levélnyelű, zöldesfehér húsú rebarbara fajtákat találni meg a kertekben. A külföldi szakirodalom jellemzően három típust említ: a zöld levélnyelű és zöldes húsú fajtákat, a piros levélnyelű és zöldes húsú fajtákat, továbbá a piros levélnyelű és rózsaszín húsú fajtákat. Rendszerint a zöld termésű fajták többet teremnek, de a termésminőségük gyengébb, mint a vörös színűeké. Kertészetekben többféle hibrid hozzáférhető, vetőmag vásárlása előtt érdemes megtudakolni, hogy a kiszemelt fajta milyen tulajdonságokkal bír.

Piros rebarbara

A rebarbara nyersen is fogyasztható?

A rebarbara felhasználása jellemzően főzéssel, párolással történik, nyersen fogyasztva enyhe hashajtó hatású. A rebarbara oxálsav tartalma a legmagasabb a zöldségek között (bár a felhasználást tekintve a rebarbarát inkább gyümölcsként szoktuk említeni), ami nagy mennyiségben a szervezetbe jutva káros, többek között vesekövet okozhat. A levelek savtartalma a legmagasabb, így azokat nem is fogyasztjuk, helyettük a szárát készítjük el a konyhában. A rebarbara szára, vagy más néven levélnyele kitűnő alapanyag lekvárokhoz, dzsemekhez, süteményekhez, vagy rebarbara pitéhez, de az interneten és szakácskönyvekben rengeteg rebarbara receptet találnak az érdeklődők.

Rebarbara a konyhában

Ön kóstolta már? Nyomjon egy tetsziket, ossza meg Facebookon a bejegyzést és mesélje el, hogy Önnek hogy tetszik a rebarbara.

További cikkeimet itt olvashatja.

Tartalomhoz tartozó címkék: zöldség palánta