Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Őszi fokhagyma

A magyar konyha egyik jellegzetes alapanyaga a fokhagyma, mely nem hiányozhat egyetlen háztartásból, kamrából sem. Tekintve a fokhagyma magas árát, nem rossz ötlet saját terményt nevelni, nem csak azért, hogy mindig legyen kéznél, hanem azért is, mert a saját termesztésű zöldség mindig jobban ízlik.

A fokhagyma jótékony hatásai

A fokhagymát már nagyanyáink nagyanyái is előszeretettel fogyasztották, ugyanis rendkívül hatékony tulajdonságokkal rendelkezik. Ismert tény, hogy antibakteriális és antimikotikus  hatással rendelkezik, ezáltal fontos a bakteriális eredetű légúti betegségek leküzdésében és a legtöbb gombás fertőzés esetén is javallt az alkalmazása. 

Csökkenti a vér LDL-koleszterinszintjét, és fontos antioxidáns, valamint tágítja az ereket is, ezáltal vérnyomás csökkentő hatással bír. Görcsoldó, a fejfájást és menstruációs görcsöket is enyhíti.

A magyar konyha számos ételéhez nélkülözhetetlen, de sokan nyersen is fogyasztják.

A fokhagyma ültetése

Kétszer is aktuális minden évben, először tavasszal, másodszor pedig mostanában, az ősz első szakaszában, szeptember közepétől október végéig. Alapszabály, hogy ne ültessük olyan helyre, ahol az elmúlt években is volt már, illetve gyökérzöldségek után sem tanácsos elvetni.

A talajt tekintve a fokhagyma kedvence a humuszos, agyagos közeg, de az átlagos kerti föld megfelelő számára, azonban sose frissen felásott helyre ültessük. Természetesen a talaj mély átmozgatása szükséges, de ezt a vetés előtt legalább két-három héttel – vagyis mostanában – meg kell ejteni, hogy a földnek legyen ideje összetömörödni.

Tekintse meg kertészetem fűszernövényeit!

Szaporítóanyagként használhatunk gazdaboltban vásárolható dughagymát, de a már meglévő fejekből is dolgozhatunk. Nem kell félnünk attól, hogy a vetemény a hideg téli napokon károsodik, a fokhagyma az erős fagyokat is túléli, ám arra ügyelni kell, hogy mire az igazi hidegek elérkeznek, már meggyökeresedjen, így október végére már a földben kell lenniük a gerezdeknek.

Egy bő kilogramm fokhagymából közel 150 ültetésre alkalmas gerezdet lehetséges kinyerni, amennyiben a satnyábbakat és a középső szeleteket kihagyjuk a műveletből. Ekkora mennyiség szaporítása egy család éves fogyasztását is képes fedezni.

Tipp: a fokhagyma nem csupán a konyhában hasznos, főzete, olaja távol tartja a kiskerti kártevőket, például a csigákat, levéltetveket, káposztalepkéket!

A fokhagyma ültetésének gyakorlata és gondozása

Őszi vetésnél ajánlott a kihelyezés előtt a hagymákat egy-két hétig a hűtőszekrényben tárolni, mindenképpen egyben hagyva a fejeket. A gerezdeket az ültetés napján szabad szétválasztani, és csak a makulátlan, ép darabokat használjuk fel, a héj leválasztása nélkül. Az előkészített vetőanyagot körülbelül 30 centis sortávolsággal, egymástól egy ujjhossznyira, és ugyanilyen mélyre helyezzük el.

Egy beöntözés után ezzel javarészt véget is ért a feladatok sora, a későbbiekben csak enyhe kapálásra lesz szükség. Az őszi vetésű fokhagyma a tavaszinál két-három héttel korábban fog beérni, így június végén már felszedhetjük, a megfelelő időt a lombozat barnulása, száradása jelzi majd.

Az őszi fokhagyma terméshozama ugyan nagyobb, de eltarthatósága rosszabb, mint a tavaszié, ezért a felszedést követően sötét, szellős helyen tartsuk, és év végig fogyasszuk el!

Tekintse meg kertészetem fűszernövényeit!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!