Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A növény, amelybe azonnal beleszeret az ember: a hibiszkusz

„Mit kellene ide ültetni?” - hangzik el a kérdés oly sokszor a kert közepén ácsorogva. Ha Önben is felvetődött már ugyanez, amikor a birtoka egy kihasználatlan területen állt és közben lelki szemei előtt egy formás kis cserje jelent meg, amely gyönyörű virágokat hoz, akkor van egy jó hírem. A hibiszkusz lesz az Ön számára ideális növény.

Ez a különlegesség mindenki szívét rabul ejti gyönyörű és feltűnő virágaival, amely tökéletes választás az udvarba, az utcafrontra és sövényként egyaránt. Bár írásos bizonyítékok nincsenek erre, szinte biztos vagyok abban, hogy számos meseírót és romantikus beállítottságú filmrendezőt ihletett már meg ez a csodálatos cserje.

Az egzotikus színekben tündöklő 'Blue Bird' hibiszkusz fajta

A hibiszkusz, vagy más nevén a mályvacserje egyike kertészetem legnépszerűbb virágzó növényeinek, ugyanis nem csupán számos különböző fajtája van, de csodás virágaival, vidám hangulatával egészen különleges atmoszférát is teremt a kertben abban az időszakban, amikor a legtöbb növény már elvirágzott.

Tartson velem és engedje meg, hogy bemutassam Önnek ezt a nem mindennapi növényt!

Nyáron nagyon sokat kérdezik meg a kertészetben, hogy mi a neve azoknak a gyönyörű, virágzó cserjéknek, amelyet olyan sok helyen lehet látni az utcán vagy a kertekben. Ilyenkor már tudom, hogy több mint valószínű, hogy a mályvacserjéről van szó, amelynek bármely fajtáját jó szívvel tudom ajánlani kezdő és gyakorlott Kertbarátnak egyaránt függetlenül attól, hogy szoliter növényre vagy csodás sövényre vágyik valaki.

Mit érdemes tudni a hibiszkuszról?

Ezt az eredetileg Ázsiában őshonos növényt annak idején egy francia botanikus, Jean Robin hozta be Európába, az első példányt ő ültette el a párizsi királyi füvészkertben. Innentől kezdve pedig nagyon hamar elterjedt az egész kontinensen, sokan ma már el sem tudnák képzelni a birtokukat e növény nélkül.

'Lavander Chiffon'

Nincs szüksége nagy területre, ám igen fényigényes, így ennek megfelelően érdemes számára kiválasztani az ideális helyet a kertben.

Virágait a nyár folyamán bontja, abban az időszakban, amikor már szinte minden más növény elvirágzott. Számos különböző változatának köszönhetően pedig akár színes virágzuhatagot is álmodhat segítségével a birtokára.

A tiszta hófehér 'Diana' fajta elvarázsolja a Kertbarátot

A tiszta hófehér 'Diana' fajta elvarázsolja a Kertbarátot

Általában 1-1,5 méter magasra nő, ám vannak olyan típusok, amelyek akár 2-3 méterre is megnőnek. Ezzel kapcsolatban érdemes előzetesen tájékozódni és figyelembe venni ezt az ültetési hely kiválasztásánál.

A hibiszkusz, mint jelkép

Ez a növény eredeti hazájában, Kínában a hírnév és a gazdagság jelképe, ráadásul igen sok költő is használja műveiben az ázsiai országban. Rendszerint a gyönyörű lányokat és a szép asszonyokat hasonlítják a hibiszkuszhoz, így a nőiességet és a szépséget is szimbolizálja. Amennyiben egy csokor hibiszkuszt kap egy hölgy, biztos lehet abban, hogy a másik fél csodálja a szépségét és a bájait. Szóval uraim, ha bókolni szeretnének szívük választottjának, ennél kifejezőbb virágot keresve sem találhatnak!

A hibiszkusz fajtái

Ennek a cserjének számos különböző fajtája van, amelyek mind megjelenésben, mind pedig színben különböznek egymástól, ugyanis többek között rózsaszín, lila és fehér színek közül is választhat, sőt, akár vegyesen is ültetheti azokat.

A 'Salima' egy különleges fajta

A Hibiscus syriacus 'Woodbridge' hibiszkusz fajta például egy erős növekedésű, egyszerű, borvörös virágú cserje, míg a Hibiscus syriacus 'Hamabo' egy rózsaszín virágú mályvacserje, amelyek egyik ámulatból a másikba ejtik az embert csodálatos megjelenésükkel.

Ide kattintva megtekintheti online kertészetem teljes hibiszkusz kínálatát!

Milyen igényei vannak ennek a cserjének?

A hibiszkusznak alapvetően nagyon alacsony igényei vannak. Ha biztosítja a növény számára a napos fekvést, akkor gyakorlatilag nincs olyan hely, ahol ne érezné jól magát. Gondozása sem nagy kihívás, így bátran ajánlom a mályvacserje ültetését kezdő kertésznek is, ugyanis a kis odafigyelést gazdagon megjutalmazza ez a cserje.

Szívesen olvasna a hibiszkuszok szaporításáról? Akkor tudjon meg róluk többet EBBEN a cikkemben!

Hova érdemes elültetni a mályvacserjét?

Amennyiben a választott helyszín megfelel a hibiszkusz igényeinek, csak a képzelete szabhat határt annak, hogy mi mindent hoz ki ebből a növényből. Álmodhat belőle virágos sövényt, használhatja térelválasztóként, ám lehet belőle látványos védvonal a járda és az úttest között is.

Mindemellett pedig természetesen egyedül állva, szoliter növényként is megállja a helyét a birtok bármely pontján. Mivel nem ad mélyárnyékot, így bátran ültetheti évelőágyásunk hátterébe, színes virágaival kiválóan harmonizál a vegyes, nyáron virágzó növényekkel. Ráadásul kis területen is remekül érzi magát, így a legkisebb kertnek is csodálatos éke lehet a hibiszkusz.

Izgalmas összeültetés a hibiszkusszal

A mályvacserje ültetésének menete

Ritkán szoktam ilyet mondani, de a hibiszkusz ültetése alapvetően egy kifejezetten egyszerű feladat. Lássuk az ültetés menetét pontról pontra!

1. Az ültetőgödör

Ásson egy körülbelül 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt, melybe „ágyazzon meg” a hibiszkusznak néhány liter jó minőségű friss virágfölddel!

2. Az ültetés

A konténeres kiszerelésű növényt emelje ki az eddigi helyéről, majd helyezze a gödörbe úgy, hogy a földlabda felső része egy síkban legyen a talajszinttel, tehát ne legyen túl mélyen és ne kerüljön nagyon magasra sem!

Ide kattintva megtekintheti online kertészetem teljes hibiszkusz kínálatát!

3. A föld visszahelyezése

Szórja vissza a kitermelt földet, amit tömörítsen óvatosan a tenyerével vagy a talpával. Mikor készen van, egy alapos beöntözéssel indítsa útjára hibiszkuszát!

Az első néhány hétben érdemes bőven öntözni, így hatékonyabb lesz a gyökeresedés.

'Ultramarine'

Nagyon fontos, hogy igyekezzen végleges helyet találni a növénynek, ugyanis az átültetést nagyon nehezen viseli ez a cserje és jó eséllyel elpusztul az áthelyezés után. Nem ritka, hogy a vásárlóim arról számolnak be, hogy a nálam vásárolt és vegetációs időszakban elültetett mályvacserje még abban az évben virágot hozott, bár legtöbbször ehhez 2-3 évet kell várni, ugyanis ekkorra „nő fel” a cserje.

Ha szeretné megnézni, milyen kiszerelésben vásárolhatja meg tőlem a mályvacserjét, ebben a videóban megmutatom Önnek!

A hibiszkusz sövényként ültetve

Nem csak szoliterként vagy csoportosan ültetheti el a megvásárolt mályvacserjéket, de sövényként telepítve is megállja a helyét. Mivel maximum 2-3 méter magasra nő meg, ezért nyírást sem igényel. Bár jó várostűrő és kis igényű növényről van szó, a sövény telepítésekor érdemes a növény számára kiásott árokba jó minőségű, tápanyagban gazdag földet keverni, hogy lassabb növekedését serkentse.

Sövényként az egyik legjobb virágos díszcserje a hibiszkusz

Ültetheti a csemetéket egyesével a fentebb említett körülbelül 60×60×60-as gödrökbe is, de a könnyebb begyökerezés érdekében inkább egy 60 cm-es sávban ásson neki árkot, így a laza földbe a mályvacserje gyorsabba növekedhet.

Olvassa el a hibiszkuszról EZT a cikkemet is!

Sövény telepítése után a fiatal cserjéket mindenféleképpen alaposan öntözze meg és a későbbiekben se feledkezzen meg róluk! Mályvacserjénk a körültekintő ültetést meghálálja, és már a következő nyáron élvezheti a nagyméretű, színes virágainak látványát.

Ebben a videóban megmutatom Önnek, hogy fest egy csodálatos hibiszkusz sövény, amely éppen virágzik!

A hibiszkusz, mint fa

A hibiszkuszból kis törődéssel kompakt méretű törzses fácska is nevelhető, így lehetőség nyílik arra is, hogy a hibiszkusz fát körbeültesse színes egynyáriakkal, évelőkkel, vagy éppen alacsony termetű, élénkzöld talajtakaró cserjékkel, ezáltal a hibiszkusz fa köré rendkívül érdekes növénytársítás csoportosítható!

Ebben a videóban megmutatom Önnek, miként fest egy ilyen fácska!

Mi történik a mályvacserjével télen?

Remek télállóságának köszönhetően még télen sem kell aggódnia e cserje miatt. Bár fiatal korában, az első egy-két évben van esély arra, hogy kárt okoz bennük a fagy, ilyenkor érdemes mulcs segítségével védeni a gyökérzetet a hideg ellen.

Ám az idősebb mályvacserjéknél már erre sincs szükség -20 Celsius fokig nem árthat nekik a tél.

Növényvédelem

Ahogy az ültetésnél, a gondozásnál és a téliesítésnél is láthattuk, egy nagyon alacsony igényű növényről van szó, amely a növényápolási feladatok terén is igaz. Lássuk, mire kell odafigyelni!

'Eleonore'

Metszés

A hibiszkusz növényápolási feladatai kisszámúak, melyek közül említésre méltó a metszés. Ilyenkor szükséges eltávolítani a sérült vagy fagykárokat szenvedett vesszőket, hogy a dinamikus növekedés biztosítva legyen. A későbbiekben is előkerülhet a metszőolló, az elvirágzott részeket 2-3 rügyre visszavágva sokkal nagyobb virágokat kaphat.

Levéltetvek ellen

Az, hogy a hibiszkusznak egyszerű a tartása, nem jelenti azt, hogy nem leselkedhet rá veszély a kártevők irányából, bár a jó hír az, hogy ezek száma is elenyésző. A fő ellenségei a levéltetű és az atkafélék, így érdemes időről-időre megvizsgálni a növény leveleit, ugyanis rendszerint ezek fonákán telepednek meg először az apró károkozók.

Olvassa el a hibiszkusz szaporításáról EZT a cikkemet!

Ha szeretne biztosra menni, akkor érdemes néha csalánleves vagy csalánteás lemosó permetezést végeznie.

10 hatásos trükköt tudhat meg a levéltetvek ellen, ha ide kattint.

Egyszerű és elegáns megjelenés

Ha úgy látja, hogy valami baja van a cserjének...

Amennyiben valamiben hiányt szenved a cserje és valami baja van, annak egyértelmű jelét adja. Ha azt látja, hogy hullanak a rügyek, akkor érdemes mielőbb alaposan megöntözni.

Abban az esetben, ha ekkor sem javul a helyzet, a huzat lehet az oka a rendellenes viselkedésnek.

A sárguló vagy fehéredő lombozat a tápanyaghiány jele is lehet, ilyenkor érdemes a tápoldatozást elkezdeni vagy ha már tart, akkor gyakrabban adagolni.

A hibiszkusz, mint tea

Nem csak gyönyörű, de egészséges is a hibiszkusz, így a virágok szirmaiból előszeretettel készítenek teát, amelynek számos jótékony hatása van. Összetevői antioxidánsként is működnek, megtisztítják a szervezetet, ráadásul csökkentik a szív megbetegedésének és a rák kialakulásának kockázatát, valamint az öregedés hatásait is mérsékli.

Ide kattintva megtekintheti online kertészetem teljes hibiszkusz kínálatát

Amennyiben Ön is kedvet kapott a hibiszkusz ültetéséhez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!