Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mályvacserje szaporítása

A hibiszkusz vagy mályvacserje egy meglehetősen nagyvirágú cserje, amely általában rózsaszín, fehér és lila színekben virágzik (bár mára már számos, színekkel teli fajtája kapható). Alacsony karbantartású cserje, amely tolerálja a szennyezést, így jó választás a forgalmas utak előkertjeihez. Előnyben részesíti a napsütést, vagy a részleges árnyékot. A hibiszkusz szaporítása egészen könnyen megoldható kertünkben is. Próbálja meg Ön is és legyen könnyen sikerélménye!

A mályvacserje könnyen szaporítható

Dugványozás

Sok más cserjéhez hasonlóan a mályvacserje is szaporítható dugványozással. Ehhez a növényről fiatal, félig fás vesszőket kell vágnunk, lehetőleg a nyár folyamán. Dugványozásra csak a teljesen egészséges növényi részek alkalmasak, beteg, sérült ágat ne válasszunk! A levágott ágat 10-15 cm hosszúságúra igazítjuk, és a levelek többségét eltávolítjuk.

A lényeg az, amire Önnek is figyelnie kell, hogy a dugványok fejrészén, vagyis a legfelső részén maradjanak meg levelek, ebből elég 3-4 darab. Mivel a mályvacserje levelei közepesen nagy méretűek, ezért ajánlatos a leveleket félbevágni, és nem a teljes levélfelületet meghagyni a dugványon, ugyanis a nagy levél nagy párologtatófelületet biztosít.

A nyár a dugványozásra legalkalmasabb időszak

A nagy párologtatófelület pedig nagy párolgással jár. Mivel ezeknek a növényeknek nincsen még gyökerük, ezért a leveleken keresztül elpárologtatott vizet nem tudja honnan pótolni, ezért kiszárad. Ezt megelőzendő csak annyi levélfelületet hagyjunk, amely minimálisan szükséges.

Szívesen olvasna még a hibiszkuszokról? Akkor tudjon meg róluk többet EBBEN a cikkemben!

Nem ajánlott az összes levelet leszedni a dugványról, mivel akkor viszont abba a hibába esünk, hogy a dugványanyag nem jut tápanyaghoz, mivel zöld levél híján nincs fotoszintézis.

Ültetés előtt a dugványok végét gyökereztető porba is márthatjuk, ami egy kertészetekben kapható hormon, a dugványok begyökerezését segíti elő. Ajánlott a félfás növényekre alkalmazható hormonpor.

A hibiszkusz akár egy cserépben is meggyökerezik (forrás: davesgarden.org)

Ha a levágott dugványanyagon van esetleg virág, azt mindenképpen érdemes eltávolítani, mivel rengeteg energiát von el a kis hajtásdarabtól. És valljuk be, a mályvarózsa virága tényleg dekoratív, de a gyökereztetésnél ne a virág csodálása legyen az elsődleges szempont. A dugvány talpi részén legyen ferde a metszlap, a fejrészen minél kisebb legyen a metszlap felülete (lehet vízszintes is).

Tekintse meg a kertészetemben kapható hibiszkusz fajtákat!

A talajba/vízbe is kerüljenek rügyek és a talaj felett is legyen rügy, amiből a növény tovább tud fejlődni. A levágott hajtás legyen kissé fásodó, de még zöld, körömmel könnyen benyomható.

Gyökereztetés szilárd közegben

Ha még nem tudjuk a cserjék végleges helyét, úgy a dugványokat szaporítóládában is nevelhetjük, perlites közegben, egészen addig amíg erős gyökereket nem hoz. Erre általában 1-2 hónapra van szükség. A gyökereztetési folyamat kezdetén, legalább két hétig fedje le ládástól a növényt fátyolfóliával, hogy védje az erős napsütéstől és a kiszáradástól. Ha a közeg kiszáradt, öntözzük vagy permetezzük vízzel.

Gyökeres dugványok (forrás: Mike's Backyard Nursery)

Gondoljon arra, hogy nem fog minden dugvány gyökeret ereszteni, ez még a legprofibbaknál is így van. Ezért számolni kell veszteségi aránnyal. Mindig több dugványt készítsen, mint amennyire szüksége van. Ha pedig több gyökeres dugványa lesz, bátran elajándékozhatja rokonainak, szomszédainak. A bátrabbak közvetlenül a végleges helyükre is dugványozhatják a hajtásokat és itt gyökereztethetik meg, de ezt csakis a nyári hónapokban ajánlom, és fokozott figyelemmel érdemes kísérni a folyamatot. Ennek előnye, hogy később nem kell átültetni a gyökeres dugványokat.

Szívesen olvasna még a hibiszkuszok neveléséről? Akkor olvassa el ezt a cikkemet is!

Gyökereztetés vízben

Alternatív megoldásként a levágott dugványok vízben is meggyökereznek. Ehhez szüksége van egy flakonra, amely lehetőleg legyen átlátszó. Ez azért fontos, mert így látható, mikor ereszt gyökeret a növény, anélkül, hogy bolygatnánk. Töltse meg annyi vízzel, hogy a dugvány alsó részét ellepje a víz és helyezze be árnyékos, hűvös helyre. Naponta cserélje a vizét. Ha a rügyekből már elegendő gyökér fejlődött, akkor óvatosan vegye ki a flakonból és ültesse el.

Szaporítás magról

A hibiszkusz magról is könnyen szaporítható, de azt elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy a magról vetett állomány kis eséllyel lesz ugyanolyan, mint az anyanövény. Ez azért van, mert a magban lévő génállomány a másik szülő és a felmenő generáció tulajdonságait is hordozza.

A magvetés sem kivitelezhetetlen (forrás. Gardening Know How)

Ugye, milyen egyszerű? Próbálja meg Ön is!

Tekintse meg a kertészetemben kapható hibiszkusz fajtákat!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!