Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mályvacserje szaporítása

Megyeri Szabolcs
2014. 05. 29. 12:27:55

Sok más cserjéhez hasonlóan a mályvacserje is szaporítható dugványozással. Ehhez a növényről fiatal, félig fás vesszőket kell vágnunk, lehetőleg nyár végén vagy ősz közepén. Dugványozásra csak a teljesen egészséges növényi részek alkalmasak, beteg, sérült ágat ne válasszunk!

A levágott ágat 10-15 cm hosszúságúra igazítjuk, és a levelek többségét eltávolítjuk. A megmaradt 3-4 levelet félbe is vághatjuk, hogy csökkentsük a párologtatást. Ültetés előtt a dugványok végét gyökereztető porba is márthatjuk, ami egy kertészetekben kapható hormon, a dugványok begyökerezését segíti elő.

Ha még nem tudjuk a cserjék végleges helyét, úgy a dugványokat szaporítóládában is nevelhetjük, perlites közegben, egészen addig amíg erős gyökereket nem hoz. A meggyökeresedett mályvacserjéket cserépbe vagy a tavaszi fagyok elmúltával a szabadföldbe telepíthetjük. Dugványinkat közvetlenül a kertbe is kihelyezhetjük, de tartsuk szem előtt, hogy a mályvacserje rosszul viseli az átültetést. Türelmesebb kertbarátok magról is vethetik ezt a szép növényt, de ekkor a virágok nem biztos, hogy az anyanövényhez hasonlóak lesznek.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje mályvarózsa