Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

10 hatásos trükk levéltetvek ellen – Így maradhat gyönyörű a futórózsa

A futórózsa a ház, kert, udvar éke. Életünk és otthonunk üde színfoltja. A virágok sokasága, a színek kavalkádja szemet kápráztató és minden érzékszervünket megmozgatja. Egyre többen és többen döntenek úgy, hogy futórózsával változtatják gyönyörűvé a házukat, kertjüket, hiszen élettel telivé tesz mindent.

Azon túl, hogy a csodálatos látvány boldogabbá tesz, az ingatlan a gyönyörűen ápolt, gondozott futórózsáknak köszönhetően még nagyobb értékkel bír. 

Nem csoda tehát, ha a futórózsa olyan közkedvelt az emberek körében. Meghálálja a gondoskodást, ha megfelelő helyet talál neki. Ha olyan helyre ülteti, ahol bőségesen, naponta legalább 6 órán éri közvetlen napfény, és megfelelően ellátja tápanyaggal, akkor nem kell lemondani a futórózsa által nyújtott fantasztikus élményről. Sőt, akár az erkély dísze is lehet, ha nem kertes házban lakik. De díszíthet vele kaput, rácsokat, oszlopokat, falakat, sőt még rózsalugast is létrehozhat a segítségével
 

Azonban ha nem figyel eléggé és nem tesz meg néhány megfelelő óvintézkedést, akkor az illatozó, színpompás virágeső hamar a kártevők áldozatává eshet. A futórózsa ugyanis szinte vonzza ezeket.

Egy korábbi cikkemben már szót ejtettem erről, itt olvashatja azt.
 

A futórózsát megtámadhatja a szürkerothadásos-betegség, a csillagpenész, a lisztharmat, a rózsarozsda, a mozaik vírus vagy akár a bosszantó levéltetű is. 
Ezek gyorsan végeznének vele, és a szép virágok helyett hamar szomorú, elszáradt barna levelek látványa fogadhat, éppen ezért kellő gondoskodásra van szüksége a futórózsának. 

 

Néha úgy érezheti, hogy a futórózsa több kártevőt vonz, mint bármelyik növény, de ne csüggedjen, hiszen mindenre van megoldás és a rózsája gyönyörű, egészséges virágokkal fogja meghálálni a törődést.
 

A levéltetű az egyik leggyakoribb kártevő, tavasztól őszig él ez a pár milliméteres bosszantó élőlény, ami a növény szinte minden részét megtámadhatja. Rengeteg fajtája van a levéltetűnek és óriási károkat tud okozni igen rövid idő alatt. 
 

Érdemes figyelni a futórózsát, hiszen pár levéltetűvel könnyebb elbánni és ne feledje, hogy nagyon hamar, igen nagy mennyiségben képesek elszaporodni.  
 

Általában a fiatal, hajtásvégi részeket szívogatja és főleg a levelek hátoldalán bújik meg, ezért érdemes rendszeresen átvizsgálni a futórózsáját.
 

Hoztunk néhány hatékony trükköt, tippet, amelyek betartásával bárki felveheti a harcot a levéltetvek ellen. 
 

 1. Erős vízzel, vízpermettel szabadulhatunk meg tőle, ezt hetente egyszer alkalmazzuk.
   
 2. Ha még nem szaporodtak el ezek a kártevők, akkor kesztyűt kell húzni a kézre és egyszerűen le kell dörzsölni a növényről a levéltetveket.
   
 3. Létezik egy hatásos, természetes ellenszer: csalánlevél teával öntözzük meg a növényt. Csalánleveleket tegyen egy tálba, forrázza le, majd takarja le. Másnap le kell szűrni és már használható is ezt a csodatévő permetszert.
   
 4. Érdemes lehet petrezselymet ültetni a futórózsa közelébe, ez ugyanis elűzi a levéltetveket.
   
 5. Ha már nagyobb a fertőzés, akkor szappanoldatos víz spriccelését is bevethetjük.
   
 6. A rózsák közelébe ültetett büdöske az egyik leghatásosabb módszer a levéltetvek elleni küzdelemben.
   
 7. Ha csak egy-egy virágon, levélen látunk levéltetűt, akkor elég az, ha a fertőzött részt levágjuk, így is megakadályozhatjuk a kártevők további elszaporodását.
   
 8. Katicabogár. Ne ijedjünk meg, ha katicabogarakat látunk a futórózsánkon, mert ők helyettünk is elvégzik a levéltetvek elleni harcot. Észreveszik, megtalálják és megeszik a levéltetveket. Hagyjuk tehát dolgozni a katicákat.
   
 9. Ha fokhagymát ültetünk a növény közelébe, akkor az egyik legütősebb módszer segítségével védekezünk a kártevők ellen. Dugja a gerezdeket a földbe a futórózsa közelében és nincs is más teendő. Vagy ha még ezt sem érzi elegendőnek, akkor itt egy másik „fokhagymás” módszer: 10 gerezd fokhagymát forraljuk fel fél liter vízben legalább 10-20 percen át. A főzetet hagyja a lábosban egy teljes napig.  Hígítsa a főzetet sima vízzel és már permetezheti is a növényt.
   
 10. Nagyon fontos, hogy a futórózsát már vásárlás előtt alaposan vizsgáljuk át, hogy nincs-e rajta levéltetű. Ez a kórokozó ugyanis nagyon súlyos vírusokat is terjeszthet. Ezek közül az egyik a mozaik vírus. A levelek torzultak, hólyagosak, az erek kivilágosodnak, a virágok elvesztik színüket, a növény fejlődése megáll. Sajnos, ha ilyen vírussal fertőződik meg a növényünk, akkor már nem lehet mit tenni.

A rózsákat a levéltetveken kívül más kártevők és betegségek is megtámadhatják. A kezelésükkel kapcsolatosan ide kattintva olvashat bővebben.


Kertészetemben nagy figyelmet fordítunk arra, hogy kizárólag erős, egészséges növényt szállítsunk ki!

Érdemes tehát betartani a fenti tippeket, trükköket és nem kell többé aggódnunk amiatt, hogy a levéltetvek kárt tehetnek a szeretett futórózsánkban.

 Futórózsáimat itt találja

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetszik-et, ossza meg ismerőseivel, barátaival.