Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

10 hatásos trükk levéltetvek ellen – Így maradhat gyönyörű a rózsa

A rózsa a ház, kert, udvar éke. Életünk és otthonunk üde színfoltja. A virágok sokasága, a színek kavalkádja szemet kápráztató és minden érzékszervünket megmozgatja. Egyre többen és többen döntenek úgy, hogy rózsával változtatják gyönyörűvé a házukat, kertjüket, hiszen élettel telivé tesz mindent.

Azon túl, hogy a csodálatos látvány boldogabbá tesz, az ingatlan a gyönyörűen ápolt, gondozott rózsáknak köszönhetően még nagyobb értékkel bír. Nem csoda tehát, ha a rózsa olyan közkedvelt az emberek körében. Meghálálja a gondoskodást, ha megfelelő helyet talál neki.

A rózsák megóvása a levéltetvektől nagyon fontos!

Ha olyan helyre ülteti, ahol bőségesen, naponta legalább 6 órán éri közvetlen napfény, és megfelelően ellátja tápanyaggal, akkor nem kell lemondani a rózsa által nyújtott fantasztikus élményről. Sőt, akár az erkély dísze is lehet, ha nem kertes házban lakik. De díszíthet vele kaput, rácsokat, oszlopokat, falakat, sőt még rózsalugast is létrehozhat a segítségével.

Azonban ha nem figyel eléggé és nem tesz meg néhány megfelelő óvintézkedést, akkor az illatozó, színpompás virágeső hamar a kártevők áldozatává eshet. A rózsa ugyanis szinte vonzza ezeket. A rózsát megtámadhatja a szürkerothadásos-betegség, a csillagpenész, a lisztharmat, a rózsarozsda, a mozaik vírus vagy akár a bosszantó levéltetű is.

Ezek gyorsan végeznének vele, és a szép virágok helyett hamar szomorú, elszáradt barna levelek látványa fogadhat, éppen ezért kellő gondoskodásra van szüksége a rózsának. Néha úgy érezheti, hogy a rózsa több kártevőt vonz, mint bármelyik növény, de ne csüggedjen, hiszen mindenre van megoldás és a rózsája gyönyörű, egészséges virágokkal fogja meghálálni a törődést.

Ádáz ellenség

A levéltetű az egyik leggyakoribb kártevő, tavasztól őszig él ez a pár milliméteres bosszantó élőlény, ami a növény szinte minden részét megtámadhatja. Rengeteg fajtája van a levéltetűnek és óriási károkat tud okozni igen rövid idő alatt. Érdemes figyelni a rózsát, hiszen pár levéltetűvel könnyebb elbánni és ne feledje, hogy nagyon hamar, igen nagy mennyiségben képesek elszaporodni.

Ebben a cikkemben bővebben is tájékozódhat a nagy rózsa-levéltetűről!

Általában a fiatal, hajtásvégi részeket szívogatja és főleg a levelek hátoldalán bújik meg, ezért érdemes rendszeresen átvizsgálni a rózsáját.

Hoztam néhány hatékony trükköt, tippet, amelyek betartásával bárki felveheti a harcot a levéltetvek ellen házilag is

1. Erős vízzel, vízpermettel szabadulhatunk meg tőle, ezt hetente egyszer alkalmazzuk.

2. Ha még nem szaporodtak el ezek a kártevők, akkor kesztyűt kell húzni a kézre és egyszerűen le kell dörzsölni a növényről a levéltetveket.

3. Létezik egy hatásos, természetes ellenszer: csalánlevél teával öntözzük meg a növényt. Csalánleveleket tegyen egy tálba, forrázza le, majd takarja le. Másnap le kell szűrni és már használható is ezt a csodatévő permetszert.

Számos módszer van ellenük

4. Érdemes lehet petrezselymet ültetni a rózsa közelébe, ez ugyanis elűzi a levéltetveket.

5. Ha már nagyobb a fertőzés, akkor szappanoldatos víz spriccelését is bevethetjük.

6. A rózsák közelébe ültetett büdöske az egyik leghatásosabb módszer a levéltetvek elleni küzdelemben.

7. Ha csak egy-egy virágon, levélen látunk levéltetűt, akkor elég az, ha a fertőzött részt levágjuk, így is megakadályozhatjuk a kártevők további elszaporodását.

8. Katicabogár. Ne ijedjünk meg, ha katicabogarakat látunk a rózsánkon, mert ők helyettünk is elvégzik a levéltetvek elleni harcot. Észreveszik, megtalálják és megeszik a levéltetveket. Hagyjuk tehát dolgozni a katicákat.

    A rózsa levéltetű ellen házilag is tud tenni!

9. Ha fokhagymát ültetünk a növény közelébe, akkor az egyik legütősebb módszer segítségével védekezünk a kártevők ellen. Dugja a gerezdeket a földbe a rózsa közelében és nincs is más teendő. Vagy ha még ezt sem érzi elegendőnek, akkor itt egy másik „fokhagymás” módszer: 10 gerezd fokhagymát forraljuk fel fél liter vízben legalább 10-20 percen át. A főzetet hagyja a lábosban egy teljes napig. Hígítsa a főzetet sima vízzel és már permetezheti is a növényt.

Az alábbi videómban a levéltetvekről beszélek, nézze meg Ön is, ha többet szeretne megtudni róluk!

10. Nagyon fontos, hogy a rózsát már vásárlás előtt alaposan vizsgáljuk át, hogy nincs-e rajta levéltetű. Ez a kórokozó ugyanis nagyon súlyos vírusokat is terjeszthet. Ezek közül az egyik a mozaik vírus. A levelek torzultak, hólyagosak, az erek kivilágosodnak, a virágok elvesztik színüket, a növény fejlődése megáll. Sajnos, ha ilyen vírussal fertőződik meg a növényünk, akkor már nem lehet mit tenni.

Érdemes tehát betartani a fenti tippeket, trükköket és nem kell többé aggódnunk amiatt, hogy a levéltetvek kárt tehetnek a szeretett rózsánkban.

Kertészetemben nagy figyelmet fordítunk arra, hogy kizárólag erős, egészséges növényt szállítsunk ki.

Tekintse meg kertészetem széles rózsaválasztékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!