Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hibiszkusz, az örök

A hibiszkusz népszerűsége vetekszik a leanderrel, hiszen utóbbihoz hasonlóan látványos, életvidám hangulatot árasztó, feltűnően színes dísznövény. A hibiszkusznak, vagy más nevén mályvacserjének számos változata hozzáférhető, melyek közül van, amelyik szobanövényként, van amelyik pedig kerti díszcserjeként alkalmazható inkább.

A kerti változatok közül elsősorban a kertészetemben is kapható Hibiscus syriacus változatok népszerűek, hiszen ezek a hibiszkuszok számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, tartásuk nem bonyolult, díszítőértékük pedig kimagasló. Amennyiben Ön is kedveli a délies hangulatot, a mediterrán látványvilágot, talán épp most talált rá új kedvencére, feltéve persze, hogy eddig nem nevelt otthonában hibiszkuszt!

Milyen szerepe lehet a kertben?

Mielőtt a mályvacserje gondozásába és ültetési tudnivalóiba mélyednénk bele, első körben érdemes eldönteni, hogy Ön hova, milyen céllal telepítené ezt a dísznövényt. A kerti mályvacserje kiváló szoliternövény, vagyis önmagában ültetve, a kert egy kiemelt pontjára elhelyezve is remekül mutat majd. A mályvacserje előnye, hogy egymagában is rendelkezik olyan figyelemfelhívó, tekintetet vonzó erővel, hogy akár más dísznövények társítása nélkül is hathatós kerti dekoráció válik belőle, így ha Önnél még nincs egy központi, fókuszpontba állított virágos cserje, akkor a hibiszkusz alkalmas erre a célra!

Természetesen a hibiszkusz egyéb módokon is felhasználható, nagyon izgalmas elképzelés például a belőle kialakított sövény! A hibiszkusz akár két, két és fél méter magasra is megnőhet, így dús, virágos növényi védvonalat alkothat. Sövény ültetésnél célszerű ugyanolyan fajtájú hibiszkusz töveket ültetni, mert így lesz egységes, homogén a térhatároló.

A színekkel való játék remek lehetőségeket nyújt, amennyiben különböző színárnyalatú hibiszkuszok kerülnek egymás mellé, egészen egyedi felület hozható létre! A hibiszkuszból kis törődéssel kompakt méretű törzses fácska is nevelhető, így lehetőség nyílik arra is, hogy a hibiszkusz fát körbeültesse színes egynyáriakkal, évelőkkel, vagy éppen alacsony termetű, élénkzöld talajtakaró cserjékkel, ezáltal a hibiszkusz fa köré rendkívül érdekes növénytársítás csoportosítható!

Az alábbi videómban egy csodálatos mályvacserje sövényt mutatok be Önöknek:

A fává nevelt hibiszkusz további lehetőségeket rejt, kiváló választás ugyanis azoknak, akik olyan díszfát keresnek, ami látványos, virágokkal tarkított, ugyanakkor olyan kisméretű, hogy apróbb(elő)kertekben, utcafrontokon is kényelmesen elfér. Ha Önnek is vannak ilyen elképzelései, válassza valamelyik hibiszkusz változatot!

A hibiszkusz igényei

A hibiszkusz környezeti igényei kifejezetten alacsonyak, ezért szinte bármilyen kertbe nagy biztonsággal ültethető! A mályvacserje talajigénye átlagos, még a kötöttebb, agyagos közegben is megél, és a száraz, laza szerkezetű közeg sem jelent gondot számára, de tudni kell, hogy tartósabb szárazság esetén a virágait ledobhatja, ezért homokos talajokon gyakoribb öntözést kíván.

Különleges virágai igen mutatósok

Ha már öntözés, a hibiszkusz ezen a téren sem támaszt magas igényeket, meghálálja a rendszeres öntözést, sőt, kifejezetten szereti a párás környezetet, és az enyhébb pangóvizes körülményeket is kedveli. Mindez azt jelenti, hogy az Ön kertje legyen tulajdonképpen bármilyen, a hibiszkusz jó eséllyel szépen fog cseperedni Önnél!

Amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a mályvacserje napfényimádó növény, árnyékos, sötét helyre ne kerüljön! A hibiszkusz télállósága jó, ám a fiatal tövek az első egy-két évben károsodhatnak az erősebb fagyokban, ezért a kezdeti időszakban a leghidegebb hetekben mulccsal takarja a növény tövét, hogy segítsük a zimankó átvészelését. Az idősebb, megerősödött hibiszkuszok már az akár -20 Celsiusos hidegeket is játszva kibírják!

Számos fajtája létezik

Fordítson figyelmet arra, hogy ültetés előtt az ideális helyet jelölje ki új kedvencének, mivel a hibiszkusz a begyökerezés után nagyon rosszul viseli az átültetést, ezért mindig oda kerüljön, ahol tartósan maradhat is! Jó hír, hogy a hibiszkusz kifejezetten városálló növény, így akár forgalmasabb városrészek utcafrontjaira is telepíthető!

Szívesen olvasna a hibiszkuszok szaporításáról? Akkor tudjon meg róluk többet EBBEN a cikkemben!

A hibiszkusz ültetése

A hibiszkusz ültetése egyszerű feladat, nem kíván sem szakértelmet, sem jelentős kertészeti tapasztalatot. A töveknek egy 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt készítsen, melybe érdemes pár liternyi jó minőségű friss termőföldet (virágföldet) szórni, így serkentve a friss telepítés növekedését. Amennyiben sövényt alakítana ki a hibiszkuszból, ajánlott egy hasonló paraméterekkel bíró, de hosszanti elrendezésű ültetőárkot készíteni, így könnyebb lesz az egyenes növénysort elrendezni!

Szívesen nevelne hibiszkuszt a kertjében? Akkor nézzen szét a kertészetemben kapható hibiszkuszok között!

A konténeres kiszerelés hibiszkuszokat egyszerűen helyezze a gödörbe vagy árokba, úgy, hogy a földlabdájuk felszíne egy síkba kerüljön a talaj felszínével. Szórja vissza kitermelt földet, amit többször tömörítsen óvatosan a tenyerével vagy a talpával. Mikor készen van, egy alapos beöntözéssel indítsa útjára hibiszkuszát! hasznos praktika az első pár hétben a szokásnál bővebb öntözés, így a begyökerezés gyorsabb, hatékonyabb lesz! Nem kell félnie, a hibiszkusznak nincs ellenére a gyakori, bő öntözés!

Tekintse meg az alábbi videómat, amelyben a mályvacserje ültetési idejéről beszélek:

A hibiszkusz metszése

A hibiszkusz növényápolási feladatai kisszámúak, melyek közül említésre méltó a metszés. A mályvacserje metszésére tél végén, vagy tavasszal keríthet sort. Ekkor el kell távolítania a sérült vagy fagykárokat szenvedett vesszőket, hogy a dinamikus növekedést biztosítsa. A későbbiekben is előkerülhet a metszőolló, az elvirágzott részeket 2-3 rügyre visszavágva sokkal nagyobb virágokat kaphat.

Amennyiben mályvarózsáját nyírott sövénynek neveli, úgy szintén a téli végi időszakot ajánlom a formára nyírására (megjegyzendő, hogy a kompakt méret miatt a hibiszkusz sövényt nem is kell feltétlenül metszeni, de aki formázni szeretné növényét, megteheti). Ezek után szinte el is feledkezhet a cserjéjéről, egészen nyári virágba borulásáig.

Milyen növényvédelmi feladatokra számíthatunk?

A hibiszkusz tartása azért is egyszerű, mert betegségei és kártevői kisszámúak, de ez persze nem jelenti azt, hogy néha ne akadhatna probléma a hibiszkusz körül! A hibiszkuszt olykor levéltetvek és atkafélék támadhatják. Érdemes rendszeresen megvizsgálni a növényt, főleg a levelek fonákját, az apró kártevőt rendszerint itt telepednek meg.

Olvassa el EZT a cikkemet is a hibiszkuszról!

A tetvek és atkák ellen biokertészeti módszerként a csalánleves permetezés vethető be, az erős csalánteával, vagy az állott csalánlével naponta spricceljük a növényt, míg a kártevők el nem tűnnek. Az élősködők ellen gazdabolti permetszerek is alkalmazhatók, a szaküzletekben az eladók készséggel segíteni fognak Önnek a megfelelő permetszer kiválasztásában, melyet mindig szigorúan az előírt mennyiségben és gyakorisággal vessen be!

Ha megfelelően gondozza növényét, ilyen egészséges marad

A mályvacserje egészen egyértelmű jelekkel adja tudtunkra, ha valamiben hiányt szenved, vagy valami bántja! A rügyek lehullását jellemzően a túl száraz környezet, vagy a huzatos fekvés okozza. A levelek sárgulását okozhatja a túlöntözés vagy a hirtelen hőmérséklet változás. A sárguló vagy fehéredő lombozat a tápanyaghiány jele is lehet, ilyenkor érdemes a tápoldatozást elkezdeni vagy ha már tart, akkor gyakrabban adagolni!

A hibiszkusz szaporítása

Sok más cserjéhez hasonlóan a mályvacserje is szaporítható dugványozással. Ehhez a növényről fiatal, félig fás vesszőket kell lenyesni, lehetőleg nyár végén vagy az ősz közepén. Dugványozásra csak a teljesen egészséges növényi részek alkalmasak, beteg, sérült ágat ne válasszon erre a célra! A levágott ágat 10-15 cm hosszúságúra igazítsa, és a levelek többségét szedje le.

Mocsári hibiszkuszok? Olvassa el róluk szóló cikkemet is!

A megmaradt 3-4 levelet félbe is vághatja, hogy csökkentse a párologtatást. Ültetés előtt a dugványok végét gyökereztető porba is márthatja, ami egy kertészetekben kapható hormon, a dugványok begyökerezését segíti elő. Ha még nem tudja, hogy az így szaporított hibiszkuszt hova szánja a kertben, akkor a dugványokat szaporítóládában is nevelheti, például perlites közegben, egészen addig amíg erős gyökereket nem hoz.

Szívesen nevelne hibiszkuszt a kertjében? Akkor nézzen szét a kertészetemben kapható hibiszkuszok között!

A meggyökeresedett mályvacserjéket cserépbe vagy a tavaszi fagyok elmúltával a szabadföldbe telepítheti. A dugványokat közvetlenül a kertbe is kihelyezheti, de tartsa szem előtt, hogy ahogy az már szóba került, a mályvacserje rosszul viseli az átültetést. Türelmesebb kertbarátok magról is vethetik ezt a szép növényt, de ekkor a virágok nem biztos, hogy az anyanövényhez hasonlóak lesznek.

Szaporítása egyszerű

Kezdő kertészkedőknek mindenképpen a konténeres, előnevelt hibiszkusz vásárlását és ültetését javaslom, az elültetett, egy-két év múlva már kifejlett növények pedig alkalmasak lesznek a további szaporításra! A hibiszkusz tehát egy roppant hálás dísznövény, mely bár szobai virágként ismertebb, a kerti tartása is remek ötlet!

Ajánlom Önnek is ezt a feltűnő, extravagáns virágos cserjét, ha központi ágyásába keres valami igazán mutatós dísznövényt, ha a szokásosnál sokkal izgalmasabb sövényre vágyik, vagy ha szeretne egy olyan kompakt méretű díszfát, amin garantáltan mindenkinek megakad a szeme!

A hibiszkusz mellett szól magas tűrőképessége, akár belvárosi környezetben is helyt áll, de jól fogja érezni magát előkertekben, utcafrontokon is.

A hibiszkusz nem kér sokat, beéri a napos, meleg fekvéssel, és a heti 2-3 öntözéssel, cserébe csodás virágtengerrel fogja megajándékozni Önt!

Szívesen nevelne hibiszkuszt a kertjében? Akkor nézzen szét a kertészetemben kapható hibiszkuszok között!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!