Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hamvas cipruska - egy csipet mediterrán hangulat!

A hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) egy méltán népszerű kerti félcserje, mely bájos kinézete mellett átható, finom illatával örvendezteti meg gazdáját. A hamvas cipruska egy mediterrán származású félcserje, melynek felhasználási köre igen összetett a kertben, ugyanis kiváló dísznövénye lehet a mediterrán stílusú birtokoknak, jól illik a sziklakerti kompozíciókba, ültethető romos, rusztikus kőfalak tövébe, vagy azok tetejére, és még cserépben is nevelhető, hogy a balkon, vagy a terasz vidám kiegészítője legyen.

Kiváló választás napos utcafronti ágyásokban is (forrás ITT)

A hamvas cipruska egy 40-50 cm magas, középmagas fél-örökzöld évelő vagy félcserje, amely magyar nevét a lellegzetes, ezüst színű leveleiről kapta, amelynek köszönhetően egyedi hangualatot teremt a kertben. Tömött, zömök bokrot képez. 

Jellegzetes sárga virágait a nyár folyamán hosszan bontja, ezüstös szürke színét egész éveben megőrzi, hiszen örökzöld növény, mindemellett pedig még aromás, fűszeres illatával is kedveskedik gazdájának.

A hamvas cipruska igényei

A hamvas cipruska talajigénye alacsony, a gyorsan felmelegedő, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű közeget kedveli, így például sziklakertekbe különösen alkalmas, de szegélynövényként, vagy alacsony sövényként is telepíthetjük.

Fényigénye magas, a kimondottan napos, meleg területeket kedveli, ezért ne ültessük lombok alá, vagy félárnyékba. Vízigénye alacsony, így jó szárazságtűrő növényről van szó, a kifejlett példányok öntözési igénye elhanyagolható, köszönhetően mediterrán eredetének.

Ezüst színe és sárga virágai miatt jól társítható

Telepítésénél a származását is figyelembe kell tehát venni. A hamvas cipruskát mindig meleg, napsütötte kertrészbe ültessük, ahol a talaj ideális esetben laza, könnyen átmelegedő, jó vízáteresztő képességű.

A hamvas cipruska gondozása

A hamvas cipruska gondozása tehát, mondhatni gyermekjáték, hiszen igen kevés törődést igényel, jó szárazságtűrő növény, csupán az elöregedést meggátló metszésre kell olykor kis időt fordítani. Ezt a növényt szívesen ajánlom azoknak, akik szeretik a délies, mediterrán életérzést és látványvilágot, akik egy kedves külsejű, ráadásul illatos növényt ültetnének, és persze azoknak, akik buja, szabálytalan kialakítású kertek szeretnének építeni!

Alacsony igényekkel rendelkezik, roppant tágtűrésű faj

A hamvas cipruska jól társítható a levendulával is. Ismerje meg cikkemben közelebbről a levendulát is!

Gondozása roppant egyszerű, öntözésre ritkán szorul, azonban évente egy-két alkalommal ajánlott megmetszeni, a 3-4 éves hamvas cipruska bokrokat pedig a talajig vissza kell vágni, hogy megújulhassanak.

A hamvas cipruska helye a kertben

A hamvas cipruska közkedvelt rézsű növény is, vagyis a lejtős kertrészek színesítésére is alkalmas, ugyanis kiválóan megél a ferde területeken, ahol más dísznövényekkel könnyen kudarcot lehet vallani.

Júliusban bontja szirmait

Jól illik sziklakertekbe, szépen mutat mediterrán kialakítású, vadregényes kertekben, és a balkonon is nevelhető cserépben, vagy virágládában. Ára kifejezetten mérsékelt, így gazdaságos alany lehet parlagi kertrészek, buja stílusú kertek, sziklakertek kialakításánál.

Tekintse meg kertészetem évelő dísznövény kínálatát!

A hamvas cipruska pazarul mutat különböző növénytársításokban, elsősorban kék, lila, rózsaszín virágok közé telepítve! A hamvas cipruska ültetése tulajdonképpen bármilyen stílusú kertbe ajánlott, mivel alacsony termete, semleges, de mégis vonzó megjelenése okán remekül mutat akár dísznövényekkel tarkított, színes birtokokon, vagy akár vadvirágos, természetközeli, buja kertekben.

Milyen feladatok adódhatnak a nyári kertben? Olvassák el erről a cikkemet!

Talajtakaró növényként elsőrangú, így a kert parlagi, vagy ritkábban használt részeire remek választás. Szegélynövényként is bevethető, a kerítés mentén, vagy a terasz köré telepítve nagyszerű térhatároló, magas esztétikai értékű növénysort nyerhetünk vele.

Impozáns növény, magassága 40-50 cm

A hamvas cipruska magassága 40-50 centiméter körüli, így akár alacsony sövényt is kialakíthatunk belőle. Sövénynek való növényként ültetve rendszeres nyírást kíván, hogy formás zöld térhatároló váljon belőle.

A kertészetem kínálatában meg tudja tekinteni a hamvas cipruskát!

Sokan, akik nem rendelkeznek kerttel, de a balkonjukat, erkélyüket szeretnék díszíteni valamilyen nem szokványos, kevés törődést igénylő dísznövénnyel, szintén a hamvas cipruskát ültetik, mégpedig cserépbe. A dézsában nevelt hamvas cipruska ugyanolyan szép és illatos lesz, mint kerti társai, ugyanazt a napfényes, mediterrán hangulatot árasztja, ráadásul cserépben nevelve nagyobb, akár 60 centiméteres bokorrá is fejlődhet.

Itt megtekinthet pár növényt a kertészetemben, amely társítható a a hamvas cipruskával!

A hamvas cipruska szaporítása

A növény szaporítása dugványról, vagy bujtással is lehetséges, de elsőre érdemes a konténeres változatot választani, a siker így a legbiztosabb. A hamvas cipruska ára kifejezetten alacsony, így választásával egy olcsó, egész évben díszlő, virágaival nyáron is dekoráló dísznövényhez juthatunk, mely ráadásul kellemes illatával lengi be a kertet.

Sárga virágzatai a lombozat felé emelkednek

A hamvas cipruska balkonon is nevelhető, mint megannyi más faj. Olvassa el a balkonzöldségekről szóló cikkemet!

A hamvas cipruska metszése

Ennek a növénynek szinte az egyetlen fontos tennivalója a metszés, mely azonban roppant egyszerű művelet. Amennyiben a hamvas cipruska sövénynek való növényként került telepítésre, akkor a szokásos sövény nyírási feladatokat kell megtenni, vagyis tavasszal egy ifjító, formázó nyírásra kerüljön sor, a nyár végén, az elvirágzás után pedig egy második visszametszést ejtsünk meg.

Könnyen társítható (forrás: ITT)

A hamvas cipruska virágzása után más esetekben is ajánlott elővenni az ollót, hogy a növényt visszametsszük. A nyár végén, a hamvas cipruska elvirágzása után a töveket nagyjából egyharmadukra vágjuk vissza, így a bokor szépen meg fogja őrizni formáját. A metszéshez hozzátartozik, hogy 3-4 évente teljesen tarra vágjuk, ellenkező esetben ugyanis a hamvas cipruska bokor elvénül, vagy csúnyán kiritkul.

Tekintse meg az alábbi videómat a hamvas cipruskáról!

Az évenkénti pár alkalommal elvégzett metszés után a hamvas cipruska egy hosszan díszlő, mutatós, és egyedi hangulatot teremtő mediterrán dísznövény lesz, ami bármilyen kert látványos dekorációja lehet.

A hamvas cipruska virága nyáron igazi délies atmoszférával ruházza fel a kertet, így ültetésével egy alacsony igényű, egyedi illatot árasztó, roppant mutatós dísz-, és fűszernövényhez juthatunk.

Tekintse meg a kertészetemben kapható hamvas cipruskát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!