Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Sokszínű levendulák és elhelyezésük a kertben

A levendula hazánkban sokszor felel a mediterrán hangulatért, de dekoratív megjelenésén és a meszes, száraz talajokra való telepítés lehetőségén túl hasznos gyógy- és fűszernövény is. A levendula szó hallattán azonban még sok esetben nem több faj, esetleg hibrid jut eszünkbe, hanem a keskenylevelű vagy angol levendula.

Azonban a levenduláknál fontos, hogy mindig nézzük meg a latin nevet, hiszen eltérő fajra használják (tévesen) ugyanazt a megnevezést is. Ezért most a képet árnyalva és a levendulák jobb megismerésért összegyűjtöttem az öt fő levendula típust.

Virágzó levendula mező

A levendula minden kertbe mediterrán hangulatot hoz!

A levenduláról és gondozásáról ebben a cikkemben olvashat többet!

Keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia)

A keskenylevelű  vagy valódi levendula neve becsapós, hiszen nem angol származású, hanem a Földközi-tenger térségéből származtatható. Megjelenésére a bokros habitus jellemző, melyet még inkább kiemel ezüstös hatású lombszíne.

Kifejlett magassága fajtától függően elérheti a 90 centimétert is. Virágai nyár közepétől nyílnak, hosszú, szintén ezüstösen kék virágzati száron. A virágzatot alkotó apró virágok lehetnek fehér, rózsaszín, lilás-kék vagy ibolyakék árnyalatúak. Illatanyagi erősek, a legjobb illatú fajtának tartják.

Alba fehér levendula Rosea rózsaszín levendula Hidcote lila levendula

Az angol levendula fajtákkal találkozhatunk a leggyakrabban.

Füzéres vagy spanyol levendula (Lavandula stoechas)

A spanyol levendulával akár francia levendula néven is találkozhatunk. Bokros habitusú, lombozata inkább zöld, mint ezüstös. Illatanyagai nem olyan erőteljesek. Virágzása közel egész nyáron át virágzik. Virágai kékes-lila árnyalatúak és könnyen felismerhetők, a hosszú virágbóbitáról. A füzéres levendula kifejlett magassága fajtától függően, maximum 60 centiméter.

Blue Star levendula Bandera Deep Rose levendula Bandera Deep Purple levendula

A füzéres levendula fajták egészen sötét árnyalatokkal is díszítenek.

Francia levendula (Lavandula dentata)

A magyar név miatt sokszor összekeverik a spanyol levendulával (Lavandula stoeachas), azonban megjelenésében egy kifejezetten erősen ezüstös levelű faj, melynek magassága fajtától függően 30-90 centiméter között alakul. Az angol levendulához viszonyítva virágai nem olyan illatosak, de levele és szára kellemesen aromás. Jó választás azoknak, akik az erős levendula illatot nem kedvelik.

Francia levendula virága

A francia levendula virágzata keskenyebb, bóbitája kisebb, mint a spanyol levenduláé.

Tekintse meg kertészetem levendula kínálatát ide kattintva!

Széleslevelű levendula (Lavandula latifolia)

Széleslevelű, óriás és portugál levendula is ismert. Neve utal arra, hogy a mediterrán régióból származik. Kevésbé szabályos bokrot alkotó faj, melynek levelei zöldes-ezüstös árnyalatúak. A virágzatok hosszú, leveles virágzati száron ülnek és hosszú, nagyméretű bóbitáról felismerhetők. Kifejlett magassága 60-90 centiméter.

Széleslevelű levendula virága

A széleslevelű levendula virágzatai is igen dekoratívak.

Nyugati levendula (Lavandula multifida)

A nyugati vagy egyiptomi levendula szintén mediterrán származást tudhat maga mögött. Virágzatát alkotó apró virágok lila árnyalatúak, sűrűn ülnek. Egy virágzat akár 5 centiméter hosszú is lehet.

Tekintse meg kertészetem levendula kínálatát!

Virágzása késő tavasztól nyár közepéig tart, így később virágzó fajokkal, fajtákkal telepítve hosszan díszítő levendulasort alakíthatunk ki. Kifejlett magassága 40-60 centiméter között alakul. Megjelenésében egyértelműen levendula ugyan, de illatában inkább szurokfűre emlékeztető.

Nyugati levendula virága

A nyugati levendula virágzatai igazán egyedi megjelenésűek!

A levendulafélék alapvető szükségletei

A levendulafajták megjelenésükben is hasonlók, de környezeti igényeik is legalább ennyi hasonlóságot tükröznek. Talajban jó vízáteresztőképességű, száraz, enyhén meszes ideális a számukra, mely tápanyagban közepesen ellátott.

Őszi levendula telepítés

Túlságosan kötött, tápanyagban bőven ellátott talajban nem fejlődik, sőt el is pusztulhat növényünk. A vízigény tekintetében visszaköszön a mediterrán származás, ugyanis kis vízigényű és túlzott öntözés károsítja.

Metszett levendula bokor

A környezeti igényeken túl fontos, hogy ésszerűen metsszünk!

A talaj- és vízigényen túl, melyekből gyengébbel és kevesebbel is beéri, addig fény tekintetében nem ismer kompromisszumot, ugyanis nagy fényigényű növény, mely nem tűri az árnyékolást, erős illatot, gazdag virágzást és tömött formát csak ilyen körülmények között tudja megtartani.

Gondozása egyszerű, jellemzően alakító metszésből áll, melyet az elvirágzást követően kell elvégezni, a nyári virágzású fajtáknál ezzel akár egy másodvirágzást is elősegíthetünk.

A levendula nyári metszésének menetét ebben a videómban tekintheti meg!

A levendulafélék elhelyezése és felhasználása a kertben

A levendula igényeit szem előtt tartva többféle módon alkalmazhatjuk, kertünk adottságaitól függően:

- Levendulasorok kialakítása: járdák, utak, kocsibeállók mellé telepítve hosszú levendula sorokat hozhatunk létre. Ennek előnye, hogy minden évszakban díszít.

- Szegélyek kialakítása: Társításba helyezve középmagas szegélyként telepíthetjük rózsák, selyemmirtuszok előterébe.

- Háttérnövény: Az alacsony- és középmagas évelők és egynyári növények hátterébe is telepíthetjük.

- Dézsanövény: Egyes típusok, így a spanyol és a francia levendula kezdő kertészek által cserépben is könnyen nevelhetők.

Levendula növénytársításban

A levendula önállóan telepítve és társításban is megállja a helyét!

A levendula társítás alapjai: A legjobb társnövények

A levendulák társítása során alapvető szempont, hogy közel azonos igényű növényekkel kombináljuk őket, így társításunk hosszútávon is működőképes marad, ráadásul évről évre egyre szebbé válik.

Kasvirágok (Echinacea)

A levendulával megegyező körülményeket igényel, így talaj, fény, víz igényük azonos, ráadásul a kasvirágok hosszú időn át virágoznak, terméseikkel télen is díszítenek és gondozási igényük sem nagy. A kasvirágok között élénk rózsaszín és narancsos, citromsárga árnyalatokat is találunk, melyek jól kiegészítik a levendulafélék színvilágát.

Kasvirág és levendula társítása

A kasvirágok ültetése és gondozása egyaránt egyszerű feladat. Ismerje meg őket itt!

Rózsák (Rosa)

Klasszikus társítás kombináció, melynek alapját az adja, hogy a levendula távol tartja a rózsákat károsító levéltetveket. Bár igényeik nem azonosak, mivel a rózsák nagyobb víz igénnyel rendelkeznek és igénylik a folyamatos tápanyagutánpótlást, de ettől függetlenül kellő távolság tartásával ütethetünk levendulát az előterükbe.

A kertészetemben számos rózsa fajtacsoport és fajta megtalálható, ezen a linken válogathat közülük!

Levendula és rózsa társítása

A különböző rózsatípusok itt ismerheti meg!

Cickafark (Achillea)

A cickafark fajták kellemes, aromás illatú növények, melyek fehértől a piros árnylatig sokféle színváltozatban elérhetők. Igényeik megegyeznek a levendulával így közvetlenül telepíthetjük mellé. Megjelenését a tányérszerű virágok és a szőrösnek tűnő levelek teszik különlegessé.

Cickafark és levendula társítása

A cickafark ültetéséről és gondozásáról ebben a cikkemben olvashat részletesebben!

Varjúháj (Sedum)

A varjúhájak egy igen sok méretet és formát felvonultató csoport, hiszen az apró termetű borsos varjúhájtól egészen a fél méteres magasságot is elérő pompás varjúhájig széles skálán mozog a választék.

Rendljen levendulával társítható évelőket kertészetemből!

Azonban egy közös bennük: igényeik megegyeznek a levendulával, így vegyes társításba helyezhetők fele. Az alacsonyabbak szegélyként, talajtakaróként a nagyobbak például a sötétebb levélszínű fajták a levendula mellett is jól érvényesülnek.

Varjúháj és levendula társítása

A sárga virágú varjúhájról ebben a cikkemen olvashat többet!

Kokárdavirág (Gaillardia)

Egy régi klasszikus a hazai kertekben az egyszínű sárga fajták mellett bordó és tarka változatok is elérhetők már a kertészetek kínálatában. Mivel egy kompakt habitusú, kissé terjedő növényről van szó, ezért a levendula előterébe választva annak virágszínét jól kiegészíti, hiszen levendulák között sárga, narancs, piros árnyalatok nem lelhetők fel.

Kokárdavirág és levendula társítása

A kokárdavirág egy igénytelen évelő, mely hosszan virágzik.

Mediterrán fűszerek

A származásból adódóan az aromás illatú fűszernövények is jó társnövényei a különböző levendula fajtáknak. Válasszuk a mediterráneumra jellemző fajtákat, így a kakukkfüvet, rozmaringot, szurokfüvet (oregánó) és zsályát. Ezekkel társítva nem lőhetünk mellé, hiszen igényeik és gondozásukra fordított idő is megegyezik.

A kakukkfű nevelése történhet cserépben is, nézze meg hogyan!

Ne feledje, kertészetemben egyedülállóan széles levendula választékkal állok az Ön rendelkezésére! Ide kattintva máris megtekintheti a kínálatot, és leadhatja rendelését! A kiválasztott levendula töveket az egész ország területén szakszerűen, saját teherautómmal szállítom ki Önnek!

Erre a linkre kattintva válogathat és rendelhet kertészetem levendula fajtái közül!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!