Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü

Levendula fajták - avagy melyik levendulát válasszam?

2016. 12. 29. 15:07:00

Sokan elsőre elvesznek a különféle elnevezések között, ezért először ezt tisztázzuk.

A francia levendula (Lavandula angustifolia) a legelterjedtebb, legértékesebb fajta, ebből találhatunk Tihanyban is. A francia levendula télálló évelő növény, élettartama akár 40-50 év is lehet, kerti körülmények között ennek nagyjából a felével kalkulálhatunk.  A francia levendula négy-öt év alatt éri el maximális fejlettségi fokát, ilyenkor derékig érő (kb 80 cm magas) és fél-egy méter átmérőjű bokorként díszlik.

Az angol levendula (Lavandula intermedia) főképp az ipari felhasználásban jeleskedik, illata kellemes, de illóolaja kevésbé értékes, talajigénye összetettebb, mint a francia levenduláé, öntözni gyakrabban kell. A kertészetekben találkozhatunk magyarnak vagy spanyolnak elnevezett levendulával is, így lehetőleg a latin név alapján azonosítsa be levenduláját!

 

<<<<<<<Levendula választék és rendelés ITT! Ha levendulát vásárolna, ERRE TESSÉK!>>>>>>>

 

levendula vásárlás Megyeri kertészet

 

A levendula mediterrán növény, de nálunk már télálló, így egész évben életben marad. A levendulának több fajtája van, de a leginkább elterjedt a Lavandula angustifolia, más néven francia levendula, vagy egyszerűen csak levendula. Egy félcserjéről van szó, melynek bokrai 60-80 cm magasak, szélességük fél-egy méter lehet.

Rendkívül sokáig élnek, átlagosan 20-25 évig, nem ritkák a 40-50 éves példányok, de például a tihanyi öreglevendulás bokrai 80 esztendősek. A levendula ültetése a tél után esedékes, a palántákat tavasszal lehet kihelyezni, de tőosztással is szaporítható, utóbbi esetben a tövek szétosztásánál figyelni kell arra, hogy minden tőnek erős gyökérzete legyen.

 

levendula ültetése Megyeri kertészet

 

A levendula igényei nem összetettek, kezdő, bátortalan kertbarátoknak is ideális alany! Mindenképpen a kert legnaposabb, legmelegebb részébe ültesse, talaját pedig mozgassa át, illetve kisebb mennyiségű trágyával gazdagítsa telepítés előtt.

A levendula betegségei kisszámúak növényvédelmi feladatokat nem igényel, kártevői nem számottevőek. A fiatal példányokat ritkább időközönként öntözze meg, az idősebb levendulák mélyre hatoló gyökérzetüknek köszönhetően alig igényelnek majd nedvesítést. 

 

levendula tulajdonságai Megyeri kertészet

 

A levendulát a kertben többféle módon rendezheti el, attól függően, hogy mi a célja vele. Szoliternövényként is telepíthető, gömb alakú bokra minden kert esztétikus dísze lesz, akár kisebb előkertekbe is helyezheti, bátrabbak az utcafrontra is ültethetnek pár tövet.

Szoros tőtávolsággal (40-60 cm) egybefüggő levendulasort, alacsony sövényt alakíthat ki belőle, egyméteres, vagy nagyobb tőtávolsággal pedig elkülönülő gömbszerű bokrok sorozatát kaphatja, mindkét módszerrel remek térelválasztót vagy kerti út menti dekorációt nyerhet!

A levendula a sziklakertek rajongóinak is a kedvence lehet, mivel ez a cserje a köves, sziklás, gyenge talajokon is megél, így ideális sziklakerti növény válik belőle.

Érdemes a levendulát a bejárat, a teraszajtó, vagy a kerítéstől a házig vezető ösvény mellé helyezni, így a csodás levendulaillat gyakran eléri Önt és családtagjait, vendégeit!

 

Ne feledje, kertészetemben egyedülállóan széles levendula választékkal állok az Ön rendelkezésére! IDE kattintva máris megtekintheti a kínálatot, és leadhatja rendelését! A kiválasztott levendula töveket az egész ország területén szakszerűen, saját teherautómmal szállítom ki Önnek!

Tartalomhoz tartozó címkék: levendula