Hasznos tudnivalók
Származás: Belgiumban vagy Franciaországban létrejött, ismeretlen eredetű fajta, melyet Pierre Le Lectier francia kertész, királyi ügyész már 1628-ban megemlít gyümölcsjegyzékében. Nevét Rambures faluról, annak kastélyáról, ill. az azonos nevű nemesi családról kapta, ám egy kiejtési hiba miatt az írásmódja Rambour-ra módosult.
Nyugat-Európában máig kedvelt téli alma.
Hajtásrendszer: fája kezdetben erős, később mérsékelt növekedési erélyű, szélesen szétterülő, sűrű koronát nevel. Levele sötétzöld, fényes, tojásdad, kihegyezett csúcsú, tompán fogazott szélű.
Termőképesség: viszonylag későn fordul termőre, azt követően rendszeresen és bőven terem, de alternanciára hajlamos, amit termésritkítással mérsékelhetünk. Önmeddő.
Porzói: ’Gloster 69’, ’Ingrid Marie’, ’James Grieve’, ’Melrose’, ’Téli arany parmen’.
Gyümölcs: október közepétől, végétől szedhető, középnagy vagy nagy méretű, lapított gömb, gyakorta aszimmetrikus alakú, felül bordázott, kúpos. Héja sima, vékony, világos sárgászöld vagy aranysárga alapszínű, kárminpiros fedőszínnel mosott és csíkozott. Húsa kemény, ropogós, halványsárga, lédús, édes, kissé savanykás, kellemesen aromás, fűszeres, zamatos, enyhén illatos.
Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra (ivólé, dzsem, szósz, sütemények) egyaránt felhasználható. Hosszú ideig tárolható (kb. áprilisig).
Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.
Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.
Vízigény: nagy, évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.
Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.
Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
Téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Betegségekkel szemben viszonylag jól ellenáll.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany: az MM106 alanyra oltott fa esetében a növekedési erély még kisebb, a fa zömökebbé, alacsonyabbá válik, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A talajhoz jól alkalmazkodik, laza, homoktalajon is megél, de a hideg, nyirkos talajokat nem viseli jól, a fitoftórás gyökérrothadásra való érzékenysége miatt.
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-6 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (kb. áprilisig)
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 5x6
Termésérés: október közepétől - végétől
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy