Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A bordó lomb tökéletessége - avagy mindent a vérszilváról!

A vérszilva (Prunus cerasifera ’Atropurpurea’) egy igen gyakori díszfa hazánkban. Nem hiába láthatjuk megannyi kertben, ház előtt, utcafronton és társasházi területeken, hiszen gyorsan nő, rendkívül alacsony igényekkel rendelkezik és egyedi színhatása egészen késő őszig díszít. Ismerjük meg őt jobban ebben az írásomban! Tartsanak velem!

Igazán feltűnő élókessége minden kertnek és parknak!

A vérszilva jellemzői

A vérszilva a szilvának egy nemesített változata. Lombja sötétbordó, több fajtánál szinte feketés leveleket is megfigyelhetünk. Ezek a levelek kihajtástól ehgsézen a lombhullásig ilyen színűek – nem hiába kapta a vérszilva megnevezést. Feltűnő szépsége mellett egyéb tulajdonságai is kifejezetten alkalmassá teszik az utcafronti ültetésre. Mérete kompakt, kifejlett állapotában 4-7 méter, így elférhet a légvezetékek alatt és árnyékoló hatása sem jelentős az épületeket tekintve.

Virága is mutatós

A vérszilva bordó lombját remekül előtérbe helyezi a kőris. Olvasson róla is a cikkemben!

Több bordó levelű fajta ismert, amelyeket oltással állítanak elő. Ennek ellenére sokan magról vetett változatokat nevelnek, mivel a kikelt kis magoncok általában több, mint fele bordó levelű lesz. Ha már a magnál tartunk, ejtsünk szót a virágairól is. A virágok áprilisban nyílnak, színük általában rózsaszín vagy halvány rózsaszín. Hatalmas tömegben nyílnak, ezáltal az áprilisi pompa is igen számottevő. Tudják, az a kategória, amiről az ember egyszerűen nem tudja levenni a szemét.

A vérszilváról bővebben:

A vérszilva igényei és gondozása

A vérszilva egyik igen pozitív tulajdonága, hogy igen alacsony igényekkel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy szinte semmit nem kell vele foglalkoznunk. A talaj iránt nem igényes, ugyanis bármilyen talajban megfelelően fejlődik, persze jobban kedveli a morzsalékos, közel semleges pH-jú talajokat, de a silányabb minőségű talajokban is gyönyörűvé fejlődik.

Virágzása gazdag

Egyetlen dologra érdemes figyelni: nagyon kedveli a nedvesebb talajkörülményeket. Figyeljen arra, hogy ne száradjon ki a talaja, és ha van a kertjében ilyen talajadottságokkal rendelkező kertrész, akkor azt javaslom, hogy ezt a részt válassza a vérszilva fájának.

Hasonlóan alacsony igényű díszfa az ezüstfa is. Ismerje meg közelebbről ebben a cikkemben!

A fényigénye magas. Kedveli a napos helyeket, és a tűző napot is elviseli, feltéve, ha a gyökérzete kicsit hűvösebb, nedvesebb körülmények között lehet. Félárnyékos kertrészeken sem pusztul el, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ilyen területeken lassabban nő, lombozata gyérebb lehet, és nem is lesz intenzív bordó színű.

Számos fajtája elérhető

Olvasson bővebben is a gyorsan növő fákról ebben az írásomban!

Öntözést az ültetés után igényel – ahogy minden növény – és a nagy aszályos hetek idején. Persze öntözés nélkül is életben marad sokáig, de azért ha van lehetősége, akkor inkább öntsön rá néha pár liter vizet. A tápanyagigénye alacsony. A talaj tápanyagtartalmát csak hosszú idő alatt éli fel, így csak 4-5 évente szükséges a tápanyagot utánpótolni. Persze ez a talaj függvénye is, és mint tudjuk, minden talaj más és más, ezért azt javaslom, hogy ha hiánytüneteket lát a fán, például sárgul a levél, vagy gyérebb lesz, esetleg betegségek is felütik a fejüket, akkor érdemes utánpótolni a tápanyagot, és feltölteni a talajt.

Nézze, milyen szép tud lenni egy vérszilva fasor:

A kertészetemben számos vörös, vagy bordó levelű dísznövényfaj- és fajta található. Itt tud közülük kedvére válogatni!

A vérszilva betegségei kisszámúak, a növényvédelmi feladatok pedig minimalizálhatóak, ha életerős, egészséges csemeték kerülnek kiültetésre (kertészetemből természetesen csak ilyen példányokat kap!).

Élettartama közepes. Ez azt jelenti, hogy a vérszilva átlagosan 40-50 évig él. Eddig megfelelően fejlődik, nincs vele semmi probléma. Ezt követően elkezd mézgásodni, és egyre nehezebb lesz egészségesen tartani.

Ha a vérszilva mellé mást is ültetne az utcafrontra, akkor válogasson kertészetem széles kínálatából!

A vérszilva ültetése

A vérszilva konténeresen az év szinte egészében ültethető. Itt is egyetlen kritérium van: a fagyos, fagyott talajba ne ültesse. Ha az ásót viszont könnyedén le tudja nyomni a földbe, akkor már kezdődheti is az ültetés. Óvatosan vegye ki a fácskát a konténerből, a gyökereit lazítsa meg. Ásson legalább kétszer akkora ültetőgödröt számára, mint maga a konténer.

Sötét lombja figyelemfelkeltő

Rendeljen vérszilvát kertészetemből!

A gödör aljára tegyen Mabako szerves trágyát, amire tegyen földet (a kiásott föld felszíni rétegeiből), majd helyezze a gödörbe a fát, tartsa függőlegesen és temesse be a gödröt és a gyökereket földdel. A fa ugyanolyan magasságban legyen, a talajban, ahogyan a konténerben volt.

Ezt követően tömörítse a talajt a lábával és alakítson ki tányért a törzs körül. Ezzel az esővíz és az öntözővíz is könnyebben a gyökerekhez jut. Nagyon bőségesen öntözze be, és ezt követően rendszeresen, amíg meg nem szokja új helyét.

A vérszilva metszése

Nem igényel rendszeres metszést. Ha tavasszal – még a kihajtás előtt – lát rajta beteg vagy száraz hajtásokat, ágrészeket, azt távolítsa el, de egyébként nyugodtan el lehet tenni pihenni a metszőollót, ha vérszilva van a kertjében.

Virágzáskor le sem tudja venni róla az ember a tekintetét

A vérszilva a kertben

A vérszilva a kertben is roppant mutatós, kifejezetten ajánlott olyan birtokokra, ahol a gazda erős, kontrasztos színhatásra törekszik, a sötétbordó lombozat ugyanis remek alapot nyújt különféle ötletes, mutatós színkombinációk kialakítására!

A vérszilva számos évelő dísznövénnyel együtt igen mutatós. Tekintse meg kertészetem széles évelő választékát!

'Atropurpuera' fajta virágzáskor

Arra érdemes figyelni, hogy ne ültessen egymás mellé több vérszilvát, mert egyrészt veszít figyelemfelkeltő jellegéből, és a túl sok vérszilva- például az utcafronton – sötétté teszi a környezetet. Ültesse inkább szoliterként vagy alakítson ki vele kontrasztot világosabb lombú növényekkel.

Utcafronti vérszilvák:

Itt rendelhet vérszilvát kertészetemből!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

facsemete házhoz szállítás Megyeri kertészet

fotók forrása: 1. fotó, 2. fotó, 3. fotó, 4.fotó, 5. fotó, 6. fotó, 7. fotó