Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Gömb kőris ültetése

Számos fás szárú faj közül válaszhatunk, ha arra adjuk a fejünket, hogy díszfát telepítsünk a kertbe. Hisze a döntés után jön az egyik legnehezebb feladat, mégpedig, hogy kiválasszuk a megfelelő fajt és fajtát. Melyik a jó? 

Az én egyik személyes kedvencem a kőris. Ezért ebben a cikkemben őt és egy magyar nemesítésű kőrisfajtát szereték Önnek bemutatni, amelyet akár légvezetékek alá is telepíthet. Olvasson tovább velem!

A virágos kőris

Kőrist a kertbe?

Határozottan igen a válaszom, hiszen a kőrisek több faja és számos fajtája kiválóan érzi magát hazánkban. Ha a nagy fényigényüket ki tudjuk elégíteni, akkor azt gondolom, siekres kőristulajdonosok lehetünk. A szárazságtűrésük elég jó, és talán a szeles helyektől érdemes óvni, mert azt nem kedveli.

A virágos kőris, vagyis a Fraxinus ornus az egyik legkedveltebb kőrisfaj hazánkban. Sokan kedveljük, mivel májusban látványos, illatos krémfehér virágokat bont, amelyek szinte teljesen eltakarják a zöld részeket, a leveleket és hajtásokat. A virágos kőris egy viszonylag kompakt hajtásrendszerű, lombhullató fa, a törzse hamuszürke és sima - ez is nagyon dekorítvvá és elegánssá varázsolja. 

Fraxinus ornus 'Mecsek'

A levelei páratlanul szárnyaltan összetettek, oválisok. Ősszel gyönyörű a lombszíneződésük, ugyanis ezer színben pompázik: a sárga, vörös, lila, bordó levélfelhő tényleg lenyűgöző.

Fraxinus ornus 'Mecsek', avagy a gömbkőris

A virágos kőrisnek van egy nagyon népszerű, szép és ellenálló fajtája, ami nem más, mint a Fraxinus ornus 'Mecsek. A faja magyar nemesítésű, és mivel hazánkban állították elő, kiválóan tűri a magyar klímaviszonyokat.

Nézze meg a vidóban, mekkora ebben a fajtában az élni akarás!

Az utcafronti, közterületi fáknak több fontos kritériumnak kell megfelelniük. A Magyarországon (még) egyeduralkodó légvezetékek alatt el kell férniük, és az utcai forgalmat sem szabad akadályozniuk, emellett tolerálniuk kell a városi környezetet, valamint alacsony gondozási igényűnek kell lenniük, hiszen a kerti fákkal ellentétben az utcai növényeket ritkábban van időnk ápolni.

Ezen feltételek mindegyikének megfelel a gömb kőris, mely tulajdonképpen magas törzsre oltott nemes, gömb alakú koronát nevelő kőris díszfa.

Az alábbi videómban megmutatom, hogyan néznek ki kertészetemben a gömbkőrisek:

Miért ideális utcafronti fa a Fraxinus ornus 'Mecsek' (gömb kőris)?

- mert nem nő bele a légvezetékekbe, ezáltal metszésre nincsen szüksége, nem okoz problémát

- mert magas törzzsel rendelkezik, így a személyautók elférnek alatta parkoláskor, vagy a kertbe való behajtáskor

- mert alakítás nélkül is esztétikus, formás lombkoronát növeszt

- mert gondozási feladatai kisszámúak

Választhat idősebb pédányokat is!

Amennyiben Ön már egy fejlett, idősebb, kialakult koronával bíró gömb kőrist szeretne ültetni, ezt is megteheti, amennyiben kertészetemből a gömb kőris koros csemete változatát rendeli meg!

IDE KATTINTVA megtekintheti évelő kínálatomat a 'Mecsek' fajtát kertészetemben!

Fraxinus ornus 'Mecsek'

A koros csemeték törzskörmérete 20-30 centiméter, így Ön tulajdonképpen azonnal egy felnőtt fához juthat, átugorva a többéves nevelés időszakát! Természetesen Ön a kertjébe is ültetheti a gömb kőrist, hiszen kompakt méretével, könnyű tarthatóságával, esztétikus megjelenésével bármilyen stílusú kert szemrevaló dísznövénye lehet.

A 'Mecsek légvezetés alá is bátran ültethető, nézze csak meg a saját szemével:

A gömb kőris felhasználhatósági körébe tartozik még a társasházi ültetés, hiszen a determinált növekedésű, visszafogott magasságú Fraxinus o 'Mecsek' akár a társasházi udvaron, vagy az épülettömbök közötti parkosított részen is kényelmesen elfér! Ha a Fraxinus ornus 'Mecsek' mellett dönt, az előnevelt, nagyméretű fákat teherautóval szállítjuk ki az Ön kertkapujáig, így biztos lehet benne, hogy sértetlen, tökéletes állapotban kerül Önhöz a növény.

IDE KATTINTVA megtekintheti évelő kínálatomat a 'Mecsek' fajtát kertészetemben!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok